eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A későbbi negyedik helyezett Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője előtt a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nagy a bizonytalanság és sok a kérdőjel Kenderesi Tamásban

Amennyit az edzésmunkájába idén beletett, annyit el is veszített a pillangóspecialista, aki nagyon szeretne bizonyítani a budapesti világbajnokságon, de az átélt nehézségek miatt sok a kétely benne.

Nem mosolygott rá a szerencse Kenderesi Tamásra az újesztendő első heteiben, aki tavaly októberben azzal az elhatározással kezdte meg a felkészülését, hogy a 2022-es világbajnokságon kijavítja a 2017-ben kapott bizonyítványát. Nincs könnyű helyzetben, de hisz önmagában és az új edzőjében, ugyanúgy abban is, hogy a sok rosszat most már a megnyugtató jó követi.

Amennyit beletett, annyit veszített

„Minden, ami egy sportoló számára rossz lehet, csőstül szakadt a nyakamba, a még nagyobb gondot pedig az okozza, hogy amennyit beletettem a munkába, ugyanannyit el is veszítettem a váratlan nehézségek miatt. Előbb a nyakam húzódott meg, aztán a hátam állt be elég keményen, nem sokkal később bélfertőzés gyanúja merült fel, aminek az okára nem sikerült fényt deríteni. Ezen már túltettem magamat, amikor a Covid-fertőzés engem is megtalált. Szerencsére tünetmentesen, de edzeni így sem engedtek – nyilatkozta a SzPress Hírszolgálatnak Kenderesi Tamás. – Amint újra negatív lett a PCR-tesztem, következtek a kötelező kardiológiai- és laborvizsgálatok, ezek eredményétől függ, hogy mikortól kezdhetem ledolgozni a lemaradásomat. Remélem, hogy napokon belül.

Ennél rosszabbul aligha kezdődhetett volna a 2022-es esztendő a számomra,

ami még jobbra fordulhat, de az eredményességemmel kapcsolatban egyelőre sok a kétely bennem” – tette hozzá a sportoló, aki a 2017-es budapesti vizes világbajnokság előtt győzelemben reménykedett a 200 pillangón, de végül a negyedik hellyel kellett beérnie.

Ilyen évkezdet után Kenderesi Tamás most csak itthonról gondolhat azokra az úszótársaira, köztük a nagy rivális Milák Kristófra, akikkel együtt indult volna a válogatott versenyzők háromhetes thaiföldi edzőtáborába.

„Volt a segítőkész úszószövetségnek egy jól hangzó mentőötlete, de mi nem éltünk azzal. Kiutazhattunk volna az edzőtábor utolsó 5-6 napjára Thaiföldre, hogy aztán Túrós Mátéval, az edzőmmel további két hetet még ott dolgozhassunk, de inkább maradunk itthon. Kivárjuk a következő hosszabb melegégövi edzőtábort, és csak remélni tudjuk, hogy a Kanári-szigetekre már eljuthatunk” – folytatta a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet nyert, a tokiói olimpián pedig a dobogóról hét századmásodpercnyi különbséggel lemaradó Kenderesi Tamás.

Bizonytalanság és kérdőjelek

A pécsi úszót meglepte, amikor Fukuoka másodszor is halasztást kért, így rövid ideig úgy tűnt, hogy az úszók idén világbajnokság nélkül maradnak – olvasható a SzPress Hírszolgálat beszámolójában.

„Nagyon meglepődtem azon, hogy a tavalyi olimpiának otthont adó Japán kellő óvintézkedéseket foganatosítva miért nem vállalkozott az úszóvilágbajnokság májusi megrendezésére, milyen új akadályokkal találták szembe magukat és miért hátráltak meg a házigazdák. Amikor már belenyugodtam abba, hogy év legfontosabb versenye a vb helyett a római Eb lesz, jött a jó hír, hogy mégis csak lesz világbajnokság, ráadásul Budapesten. Még jobban örülnék, hogy ha az év eddig eltelt hat hetéből pont a fele nem a kezelésekkel és a kényszerszünettel ment volna el.

Nagy a bizonytalanság, sok a kérdőjel bennem

– fogalmazott Kenderesi Tamás. – Próbálom azzal nyugtatni magamat, hogy voltam már kilátástalanabb helyzetben is, de mindig volt erőm kijutni abból. Szó sincs arról, hogy lemondanánk a budapesti világbajnokságról, amit csak lehet, megteszünk majd azért, hogy a minimális célkitűzés a döntőbe jutás lehessen. A Duna Arénában szerettük volna megmutatni, hogy mit ér a közös munkánk, ezért is sajnálnám, ha az új edzőm az első közös világversenyünkön nem tudna egy szép helyezéssel debütálni” – mondta befejezésül a 2016-ban olimpiai harmadik helyezett, a 2014-es ifjúsági olimpián pedig a 200 pillangón győztes pillangóspecialista, aki a vele történtek ellenére is bízik a megbicsaklott, de a következő hetekben még „kiegyenesíthető” felkészülés sikerében.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×