eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin
A világelső szerb Novak Djokovic a földön fekve ünnepel, miután kilencedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon Melbourne-ben 2021. február 21-én. Djokovic a döntőben 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet.
Nyitókép: MTI/AP/Hamish Blair

Egy szál arra utal, hogy Novak Djokovic nem oltásellenes, hanem természetgyógyászat-hívő

A vakcinaellenesnek beállított Novak Djokovicnak többségi tulajdona van egy Covid-gyógyszert fejlesztő cégben. A férfi teniszcsillagot – nagy viták közepette – azért toloncolták ki Ausztráliából mert a szövetségi hatóságok szerint oltatlanul nem játszhatott a most zajló Grand Slam-tornán.

Egyesek számára már-már egy hazug, arrogáns és vakcinaellenes "Antikrisztus", másoknak makacs, a megkérdőjelezhető szabályokkal dacoló hős. Az Ausztráliából – különösen sok ausztrál kommentelő nagy örömére – hazaküldött Novak Djokovic valójában nem a világjárványt övező összeesküvés-elméletek híve, hanem sokkal inkább a spirituális gyógyászaté.

Bár egyszerűen vakcinaellenesnek állítják be és egy kalap alá veszik a pandémiát kacsának tartókkal, Djokovic meglepő módon egy olyan cég 80 százalékos tulajdonosa, amely egy Covid-gyógyszer kidolgozását tűzte ki célul.

A teniszező tulajdonosi státuszát Ivan Loncarevic, a QuantBioRes nevű cég vezérigazgatója erősítette meg a Reutersnek. A cégvezető is úgy írta le az oltatlan Djokovicot – aki egy orvosi különengedély lehetőségét felhasználva akart indulni Ausztráliában – hogy nem vakcinaellenes.

A pandémia kezdetén ugyanakkor a sztár azt mondta, hogy nem híve a védőoltásoknak. Széleskörben ugyan nem volt ismert, de nem is volt titok, hogy "az alternatív terápiákban" hisz. Például akkor derült fény a gluténérzékenységére, amikor orvosa megkérte, hogy szorítson egy kenyeret a hasához. Elmondásuk szerint ekkor elgyengült a keze.

Akármi is az igazság,

étkezési szokásai módosítása után Djokovic jobban kezdett el játszani.

A sztár hitrendszerében emellett megtalálhatók "a magasabb hatalom, a forrás, Isten" fogalmak – nem mind ha ezeket az elveket nem követné sok hétköznapi ember is – és többször is elzarándokolt egy boszniai hegyen található Nap Piramishoz, amelynek szerinte gyógyító ereje van.

Mindez talán kontextusba helyezi, hogy miért idegenkedik a vakcinától – bár nem hatja meg a világ leghosszabb karanténján átesett dühös ausztrálokat és másokat, még akkor sem, ha tudják, hogy az oltottak is tovább tudják adni a fertőzést. Ráadásul az a tény, hogy sokakban felmerült, nem hibázott, hanem hazudott a vízumkérelem kitöltésénél, tovább ronthatja megítélését.

Azt viszont még az oltást felvevők, de a demokratikus választás lehetőségének hívei is megkérdőjelezhetik, hogy valóban elfogadható-e az ausztrál kormány ama indoklása, hogy Djokovic jelenléte "polgári engedetlenséghez" és a "vakcinaellenes érzelmek" felpörgéséhez vezetett-e volna. Jelentések szerint éppenséggel több ausztrál vette fel az oltást a Djokovic-dráma idején, mint korábban.

Visszatérve a sztár biotech-cégére, a QuantBioRes 11 kutatót alkalmaz Dániában, Ausztráliában, valamint Szlovéniában. A cég honlapja szerint

Covid-gyógyszert és nem vakcinát fejlesztenek, 2020. júliusa óta.

A gyógyszer egy peptidmolekulára épül, amely megakadályozza, hogy a koronavírus bejusson az emberi sejtekbe, és idén nyáron indulnak meg nagy-britanniai klinikai kísérletei – mondta a cég főnöke.

Maga Djokovic nem akart nyilatkozni, mert most valószínűleg azzal a dilemmával küzd: nézetei ellenére beoltassa-e magát – máskülönben nem tud indulni az idei Roland Garroson és talán Wimbledonban sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×