eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
A világelső szerb Novak Djokovic ünnepel a bolgár Grigor Dimitrov elleni játszma után a párizsi keménypályás férfi tenisztorna elődöntőjében 2019. november 2-án. Djokovic  7:6 (7-5), 6:4 arányú győzelemmel a döntőbe jutott.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ügyvédei szerint Djokovics decemberben pozitív tesztet produkált

A szerb Novak Djokovics ügyvédei szerint a férfi teniszezők világranglistáját vezető játékos december közepén pozitív koronavírustesztet produkált, amire hivatkozva oltásmentességet kapott, és megadták neki a különengedélyt arra, hogy elinduljon az Australian Openen.

A szombaton közzétett iratok szerint Djokovics november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 óra vonatkozásában pedig nem volt láza, illetve Covid-fertőzésre jellemző légúti tünete. Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovics számára a mentességi igazolást, amit Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott.

A húszszoros Grand Slam-bajnok, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes Djokovics szerdán közép-európai idő szerint kora délután - helyi idő szerint majdnem éjfélkor - szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva adtak neki különengedélyt az induláshoz. Mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovicstól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Djokovics - aki azóta már egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben van - korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett. Magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, a vele Melbourne-ben történteket pedig Szerbiában fogadta óriási felháborodás.

Jelenleg Djokovics, a spanyol Rafael Nadal és az augusztusi, negyedik térdműtétje óta harcképtelen svájci Roger Federer közösen tartja a GS-csúcsot 20-20 serleggel.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×