eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szamara, 2018. június 21.A dán Christian Eriksen ünnepel, miután gólt szerzett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Dánia - Ausztrália mérkőzésen a Szamara Arénában 2018. június 21-én. (MTI/AP/Martin Meissner)
Nyitókép: Martin Meissner

Van még csoda a futballban: Eriksen újra profi mérkőzésre készül

Sürgetett a határidő, megszületett az egyezség: kilenc hónappal szívinfarktusa, halálközeli állapota után Christian Eriksen visszatér a profi futballba. Méghozzá a világ legkeményebb bajnokságába, a Premier League-be.

A 109-szeres dán válogatott labdarúgó története bejárta a világsajtót, az infostart.hu oldalon is többször foglalkoztunk vele. A nyári Euro 2020 második napján, a koppenhágai Dánia–Finnország mérkőzésen az első félidő hajrájában, a finn táérfélen, a saját csapata szempontjából a balszélső helyén, az oldalvonal közelében váratlanul összeesett. Azonnal orvosi segítséget hívtak hozzá, kihúzták a nyelvét, meg ne fulladjon, a dán válogatott orvosi stábja és a stadion orvosi személyzete a lehető legszakszerűbben ellátta.

Döbbent játékostársai, a csapatkapitány Simon Kjaer és a kapus, Kasper Schmeichel vezetésével, segítettek, amit tudtak, például élő kordont vontak az ápolás helyszíne köré. Eriksent, aki orvosai későbbi megfogalmazása szerint a klinikai halál állapotába került, kórházba szállították. Szerencsére viszonylag gyorsan sikerült stabilizálni az állapotát, de akkor még senki sem mert arra gondolni, hogy a nyárit követő legközelebbi átigazolási időszakban a 29 éves középpályás profi szerződést írhat alá.

Bár ő mindig is reménykedett visszatérésében, miután pacemakert ültettek a szervezetébe, az nagyon gyorsan eldőlt – az olasz Serie A belső egészségügyi szabályzata alapján –, hogy klubjában, az Internazionaléban nem folytathatja a pályafutását.

Miközben egykori hazai klubjában, a család lakóhelyéhez közeli pályán, Odensében egyéni edzéseket folytatott, egyre gyakrabban gondolt arra, hogy valóban sikerülhet a visszatérés. Légióspályafutásának első klubja, az AFC Ajax szívesen fogadta volna, sőt edzéslehetőséget is kínált. A patinás holland csapatban játszik egy szívműtött futballista, Daley Blind. Eriksen végül nem az Ajaxhoz igazolt, miután válogathatott az ajánlatok közül.

Már a múlt héten kiderült, hogy a Premier League-ben a bennmaradásért küzdő Brentford féléves szerződést kínált neki, talán nem teljesen függetlenül attól, hogy a gárda edzője ugyancsak dán, Thomas Frank.

Az elmúlt napokban lezajlott minden szükséges orvosi vizsgálat, részt vett ebben a klub és a Premier League is. Eriksen megfelelt, így aláírta a szerződését. Nagy célja, hogy újra bekerüljön a dán válogatottba, játsszon a Parkenben, a tavaly júniusi mérkőzés színhelyén – majd aztán az esztendő végén Katarban, a világbajnokságon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×