eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla: nem kizárt, hogy Eriksen még visszatérhet

A Semmelweis Egyetem rektora szerint professzionális volt a dán futballista újraélesztése a pályán.

Stabil az állapota Christian Eriksennek, a dán labdarúgó-válogatott játékosának, akit szombaton csapata koppenhágai Európa-bajnoki mérkőzésén a pályán kellett újraéleszteni. A futballistát továbbra is kórházban kezelik.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az újraélesztés professzionális volt. Ilyenkor minél hamarabb elkezdik a folyamatot, annál nagyobb az esély, hogy újra lehet éleszteni a beteget.

Eriksen a finnek elleni összecsapás 43. percében minden előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra. Mint vasárnap a csapatorvos elmondta, hirtelen szívmegállás lépett fel Eriksennél, ám ennek pontos okát még keresik.

A szívgyógyász, sportorvos az InfoRádiónak azt mondta: a típusos hirtelen szívhalál mögött általában valamilyen, a szívizmot érintő strukturális megbetegedés áll, ritkábban pedig genetikai, veleszületett megbetegedés. A hirtelen szívhalál oka vélhetően kamrafibrilláció, amelyet defibrillációval tudtak helyrehozni, és addig szívmasszázzsal tartották fent a keringést.

Merkely Béla szerint az is lehet, hogy szerzett ok áll az eset mögött, mert a koronavírus-járvány idején egy vírusfertőzést követő szívizomgyulladás is okozhat ilyen panaszt.

A rektor nem zárta ki, hogy a dán játékos valaha még futballozzon, de azt elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európa-bajnokságon alatt visszatérjen a pályára.

„Ha megvan az ok, akkor vannak olyan módszerek, amelyekkel minimálisra lehet csökkenteni az újbóli előfordulás esélyét”

– fejtette ki, megemlítve, hogy léteznek speciális beültethető eszközök, amely segítenek elkerülni a szívmegállást.

Merkely Béla szerint ilyenkor az a feladat, hogy az okok kezelése és a rizikó csökkentése mellett visszaadják a játékosnak a sport örömét, a biztonságos körülmények között. Ha nincs erre lehetőség, akkor viszont fel kell hagyni a versenyszerű sporttal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×