eur:
393.11
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
REIMS, FRANCE - AUGUST 29: Lionel Messi of PSG is replacing Neymar Jr, left with coach of PSG Mauricio Pochettino during the Ligue 1 Uber Eats match between Stade Reims and Paris Saint Germain (PSG) at Stade Auguste Delaune on August 29, 2021 in Reims, France. (Photo by John Berry/Getty Images)
Nyitókép: John Berry/Getty Images

Mire megy a MU Ronaldóval, s mire a PSG Messivel?

Lionel Messi piaci értéke 80 millió euró körül van, pedig már a 35. évében jár. Cristiano Ronaldo két évvel idősebb, de az övé is még mindig 45 millió. Az Európa-bajnok Gianluigi Donnarumma értékét 60 millió euróra becsülik. Antoine Griezmann ugyancsak 60 millió. David Alabéé 55 millió. Mind az öten klubot váltottak az elmúlt hetekben, értük (valójában a portugál szupersztárért) összesen 15 millió eurót fizettek ki.

Akár a mostani átigazolási időszak egyik legfontosabb motívumának is nevezhetjük, hogy szupersztárok váltanak klubot, semmiért vagy szinte semmiért. Természetesen a fentebb említett esetek háttere egytől egyig más, az összkép mégis az, hogy a világ legjobbjai közül cseréltek klubot négyen.

Lionel Messi klubváltását még nagyon sokáig nem emésztik még meg Barcelonában, minden ellenkező nyilatkozat ellenére a szurkolók egy része úgy gondolja, a hangoztatottakkal ellentétben a klub nem tett meg mindent Messi újraszerződtetéséért. Jól jellemző az a kicsit (?) gúnyos twitter üzenet kedd estéről, amely felidézte, hogy öt évvel ezelőtt még a Messi, Suárez, Neymar trió támadott a Barcelonában, most pedig Depay, De Jong és Braithwaite.

A Barcelona a nyáron ingyen szerzett meg néhány játékost (Eric García, Memphis Depay, Sergio Agüero), s kölcsönvette az utolsó pillanatokban Luuk de Jongot. Nagyon nehéz szezonnak ígérkezik a mostani, a mostani keretből talán a Ter Stegen – Dest, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Frenkie de Jong, Busquets, Pedri – Depay, Luuk de Jong, Braithwaite tizenegy tűnik a legerősebbnek (legalábbis a Messi tízes mezét örökölő Ansu Fati teljes felépülésééig, s azért ezt a csapatot nehéz összehasonlítani a 2015-ös BL-győztes gárdával: Ter Stegen – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar…

A Real Madrid 2018-ban veszítette el Cristiano Ronaldót, azóta a klubhoz nem érkezett olyan világklasszis igazolás, aki valódi erősítést jelentett volna a mezőnyjátékos posztokon. Eden Hazard az lehetett volna, de madridi története egyelőre minden csak nem sikertörténet. A mostani nyár szerzeményei közül a Bayern Münchentől ingyen megszerzett David Alaba az lehet, talán. A királyi klub mindössze az átigazolási időszak utolsó napján, a csupán 18 éves Eduardo Camavingáért fizetett pénzt.

Mindezt magyarázhatnánk az anyagi helyzettel, azzal, hogy Florentino Pérez elnök hónapok óta panaszkodik a veszteségekre, s arra, hogy csak az Európai Szuperliga megalakítása jelenthetne megoldást a pénzügyi gondokra – ebbe a képbe nehezen illeszthető, hogy a királyi klub akár 200 millió eurót is hajlandó lett volna végül megadni Kylian Mbapééért. Lehet, hogy erős kifejezés, de utólag nagyon úgy tűnik, a PSG tulajdonosai a bolondját járatták a madridi „kollégákkal”. A 160 milliós alapösszeg hiába kúszott fel a korábban a PSG által megjelölt 200 millió euróra, amikor a Madrid azt megadta volna, már az is kevésnek bizonyult.

Ebből az következik: a PSG katari tulajdonosainak nem számít 200 millió euró, inkább Mbappé kell, akár egy évre is (addig tart a szerződése), vele akarják megnyerni a Bajnokok Ligáját. ami nélkül kudarc lenne a szezon.

Ugyanakkor érdemes felhívni a figyelmet egy paradoxonra: a világ leggazdagabb klubja a valaha volt egyik legsikeresebb átigazolási időszakát bonyolította le úgy, hogy egyedül Asraf Hakimiért fizetett ki jelentős összeget (60 millió euró), s ingyen megszerezte Messit, Serio Ramost, Georginio Wijnaldumot, Gianluigi Donnarummát, s kölcsönvette a portugál Nuno Mendest.

Messi mellett klubot váltott Cristiano Ronaldo is. Ahogyan a Juventusnál megerősítették, biztos jelei voltak annak már az előző idény vége óta, hogy a klub legutóbbi három szezonjának legjobb góllövője szívesen távozna, de valójában augusztus utolsó harmadában vált világossá, hogy megfelelő kérője is akad.

Eleinte úgy tűnt, hogy ez a Manchester City lehet a befutó – ne menjünk el amellett, hogy a City tavaly állítólag meg akarta szerezni Messit, nem sikerült, idén „startolt” Harry Kane-re és Cristiano Ronaldóra is, de úgyszintén lemaradt –, ám végül egy házzal arrébb, a Unitednél kötött ki.

Valószínűleg ebbe belejátszott Sir Alex Ferguson meggyőző ereje, valamint az is, hogy egyetlen nap alatt is számos elmarasztaló vélemény látott napvilágot arról, hogy egy „ősunitedes” nem mehet a Citybe.

Érdekes lesz majd figyelni, a Messivel kiegészült PSG és a Cristiano Ronaldót ismét a soraiban tudó Manchester United meddig jut majd az esztendő klubfutballjának legnagyobb színpadán, a Bajnokok Ligájában. A legutóbbi három évben kettejük akkori aktuális csapata mindössze egyszer (2019, Barcelona) jutott legalább az elődöntőbe. Tovább egyszer sem…

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×