eur:
391.09
usd:
359.46
bux:
72747.96
2024. július 19. péntek Emília
Bréma, 2018. január 27.Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője a Werder Bremen elleni mérkőzésen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2018. január 27-i játéknapján Brémában. (MTI/EPA/David Hecker)
Nyitókép: DAVID HECKER

Dárdai Pál: kellemes karácsonyt ígérek

A klub vezetőinek támogatásával, valamint a csapatépítésben és a csapategység fenntartásában korábban szerzett nagy rutinjával, illetve tapasztalatával indokolta az MTI-nek adott interjúban szerdán Dárdai Pál, a német Hertha BSC magyar edzője, hogy egy rendkívül viszontagságos idény után sikerült benntartania az együttest a Bundesliga első osztályában. Edzői ars poeticáját illetően úgy fogalmazott: "a játékosokat partnerként kezelem".

Dárdai rövid, alig háromhetes szabadságát tölti Magyarországon, de június végétől már újra a csapattal lesz.

"Nehéz volt megfogni a játékosokat, de

jó stábom van, mindenki tudta, hogy mi a dolga"

- hangsúlyozta a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, akinek edzői megbízatását a Hertha BSC vezetősége most újabb egy évvel meghosszabbította. "Nekem nagy bónuszom van mind a szurkolók, mind a média felé, lehetett érezni, hogy a vezetők elégedettek a január óta végzett munkámmal. Ezzel az egy évvel most elégedett vagyok, majd meglátjuk, mit hoz a jövő" - jelentette ki.

A korábbi és egyben újdonsült edző - aki a Hertha BSC történetében külföldi játékosként a legtöbbször öltötte magára a berliniek kék-fehér mezét és korábban már négy és fél évig az első csapat szakvezetője volt - az elkövetkező időszakra kemény munkát, eltökéltséget és az új szezonra jó kezdést, valamint "kellemes karácsonyt" ígért. Utalt arra, hogy mindez nem lesz könnyű, mert a több nemzetiségből álló csapatot valósággal "össze kell rakni". Az együttesben kisebb mozgás lesz csupán, új játékosok alig érkeznek.

Dárdai az MTI kérdésére elismerte, hogy - ugyanúgy, mint a többi szülő - büszke fiaira, akik tovább viszik édesapja, idősebb Dárdai Pál, az egykori kiváló pécsi labdarúgó örökségét is.

  • A legidősebb fiú, a 22 éves Dárdai Palkó a MOL Fehérvár labdarúgója, nagyon jól érzi magát a klubnál, jó körülmények, jó szakemberek között van, szélsőként tavasszal már több gólt is szerzett. Meghívót kapott a magyar U21-es válogatottba is, de sérülés miatt nem tudott részt venni a munkában.
  • A középső fiú, a 19 esztendős Dárdai Márton édesapja "kezei között" vált a Hertha BSC első csapatának állandó játékosává, hátvéd poszton tagja a német korosztályos válogatottnak, és a közelmúltban 2025-ig meghosszabbították a szerződését. De az édesapa szerint ennél "nagyobb dolgok" is vannak. Az egyik az, hogy több tízezer szurkoló szavazata alapján ő lett az év játékosa. A másik pedig, hogy sikeresen leérettségizett, és előzetes információk szerint a sportiskola legjobb tanulója díjat kapja.
  • A "legkisebb" fiú, a 15 éves Dárdai Bence szintén a klub igazolt játékosa, középcsatárként jeleskedik, és jelenleg a német U15-ös válogatottal edzőtáborban van.

A korábbi magyar szövetségi kapitány az interjúban a jövő héten kezdődő Európa-bajnokság magyar esélyeivel kapcsolatban kiemelte, hogy a csapatban vannak nemzetközi klasszisok, mindenekelőtt Gulácsi Pétert és Willi Orbánt említette. Utalt arra is, hogy sok a rutinos játékos, akinek számos válogatott mérkőzés van már a háta mögött.

"És minden tornán van meglepetéscsapat"

- tette hozzá, utalva arra, hogy a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon ilyen volt a nyolcaddöntőbe jutott magyar válogatott is. "Örülök a tisztes helytállásnak is, de ha továbbjutnak a csoportból, akkor megemelem a kalapom" - fogalmazott Dárdai, aki nagyra értékelte a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi munkáját.

Úgy vélte, nehéz tippelni arra, hogy ki nyeri a kontinensbajnokságot. A belgák - mint fogalmazott - sokszor már közel voltak egy nagy diadalhoz, de nem jött össze nekik. Bármi lehet - tette hozzá, de "befuthatnak" akár a németek is, akiket ugyan leírtak.

Arra a kérdésre, hogy edzőként mi az "ars poeticája", egyszerű választ adott. "Mindenekelőtt az, hogy a játékosokat családtagként, partnerként kezelem. Édesapám, aki ugyancsak játékosból lett edző, szintén ezt tette, nála is mindig jól érezték magukat a játékosok. A szeretetet, a törődést visszakapja az ember" - hangsúlyozta Dárdai Pál.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 19. 10:45
×
×
×
×