eur:
394.29
usd:
370.47
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Milák Kristóf a Négy Nemzet Úszóversenyen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2020. július 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf országos csúcsot döntött

És olimpiai szintet úszott 100 gyorson.

Az elmúlt években már-már hagyománnyá vált, hogy Németh Nándor az országos bajnokságokon rendre új országos csúccsal győz. A tradíció annyiban folytatódott, hogy ismét rekord született, ám azt nem a világbajnoki 6. sprinter, hanem Milák Kristóf állította fel, aki 8 századdal megjavította váltótársa legjobbját – Németh 48.17-tel lett második. Igaz, az ob-n az elképesztő időket úszó világklasszis kissé csalódottan nyilatkozott, mondván, ő mindenképp 47-tel kezdődő időt akart úszni, hogy ő lehessen az első magyar, aki áttöri a 48-as határt. A felvetésre, hogy ez még mindig sikerülhet neki, tömören válaszolt: „Ja, csak nem ma.”

Délelőtt még a férfi 400 vegyest kísérte nagyobb figyelem: egyetlen számban sincs annyi olimpiai A-szintes, mint itt, ráadásul mind az öten ott álltak a rajtkövön – ám a Gyurta Gergely, Kós Hubert, Holló Balázs hármas ezúttal sem tudta megszorítani a két legjobbat, Verrasztó Dávidot és Bernek Pétert, a bajnoki cím pedig vb-ezüstérmesünk lett, akárcsak az elmúlt években.

A hölgyeknél Hosszú Katinka simán nyert, bár az időn még van mit faragni. A többi számban sem született meglepetés: 200 mellen Horváth Dávid és Békési Eszter ért elsőként a célba, 200 háton Telegdy Ádám és Burián Kata egyeduralma kikezdhetetlen, míg a nők 100 gyors döntőjében Gyurinovics Fanni az 50 után ezen a távon is diadalmaskodni tudott.

A váltóknál a mai napot a BVSC 2-1-re hozta a Győrrel szemben – a zuglóiak a férfi 4x100-as húzták be relatíve biztosan, míg a győriek a hölgyek között nyertek, ugyanakkor a BVSC a mixed vegyesváltóban is szerzett egy aranyat, így az országos bajnokságok utolérhetetlen éremhalmozója, Cseh László megszerezte 111. nagypályás bajnoki címét is.

Nyilatkozatok

Milák Kristóf, 100m gyors, aranyérem

„Gondoltam, egy 22.5-tel bekezdek, mint ahogy a váltóban is tettem, ehhez képest ez a 23.06 elég lassú kezdés… Tisztában voltam azzal, hogy az úszósebességem mindenkinél jobb, azaz a rajtra és a fordulóra kellett nagyon koncentrálnom, hogy jól sikerüljön. Így most elsőre azt mondom, hogy jó lett, bár kívülről én nem láttam, hogy úszok… 48.00 – kicsit csalódott vagyok, mert jobbat akartam úszni, szerettem volna én lenni az első magyar, aki 47-el kezdődő időt úszik 100 gyorson! Kétszázon a váltóban nagyon jót úsztam, szeretnék egyéniben is 44-el kezdődő időt jönni reggel is!”

Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője:

„Azt kell, hogy mondjam, hogy ez egy tökéletes úszás volt. Tegnap az előfutamban lassan kezdett Kristóf, de ma minden nagyon jól sikerült, a kezdés és a forduló is. Előzetesen 48,4 körüli időre számítottam, ez most engem is meglepett, de ehhez a remek időhöz kellett Németh Nándi is, mert ők ketten így igazi nagy csatát vívtak.”

Németh Nándor, 100m gyors, ezüstérem:

„Ez most nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, nem tudom az okát, ezt majd kielemezzük. Belül azt éreztem, hogy az utolsó 25-ön nagyon nem ment, nagyon nehéz volt.”

Verrasztó Dávid, 400 vegyes, aranyérem

„Egynek elment… A mell résztáv is egész jó volt.”

Bernek Péter, 400m vegyes, ezüstérem

„Magasan a legjobb reggeli időm ez. Nagyon jó volt, élveztem! Úgy gondolom, ez volt a maximum, amit ebből a reggeli úszásból ki tudtam hozni, de a lényeg, hogy tegnap délután végre sikerült egyéni csúcsot úsznom. Szokatlanok számomra a délutáni előfutamok, délelőtt döntők felosztás, az olimpián 150 százalékot kell nyújtani a döntőbe jutásért.”

Hosszú Katinka, 400m vegyes, aranyérem

„Ez technikailag jobb volt érzésre, mint a kétszáz. Nem tudom még, mi lesz a 200 háttal a jövőben. Ez a második versenyem ebben az évben, ha így nézzük, nagyon az elején vagyunk. Stockholmban és Helsinkiben lesz még verseny az Európa-bajnokság előtt, és remélhetőleg lesz még egy rakat másik, például a Rómában is az olimpia előtt. Az volt a cél ezzel az ob-val, hogy visszaszokjak a versenyzéshez. Szerencsére kezdem egyre jobban érezni magam mentálisan és technikailag is. Ez most jónak tűnik, erre kell rápakolni a munkát!”

Horváth Dávid, 200m mell, aranyérem

„Ez az úszás messze volt a tökéletestől. Ennél jóval jobbat szerettem volna, mert nagyobb céljaim vannak. Sajnálom, mert egész jól ment az eleje, de 125 méternél meghúzódott a combizmom, és utána végig nyilalt a fájdalom a lábamban. A kaposvári ob-n is ugyanez történt velem, nem tudom, miért van ez…”

Békési Eszter, 200m mell, aranyérem

„Örülök a magyar bajnoki címnek, de még jobban az időnek! Nagyon nehéz felkészülés áll mögöttünk, ősszel sérülés miatt nem tudtam edzeni, januárban pedig az akasztotta meg a munkát, hogy elkaptam a koronavírust. Két hónap edzésmunka van bennem, így ilyen időt úszni kifejezetten jó jel.”

Gyurinovics Fanni, 100m gyors, aranyérem

„Éreztem, hogy ennél több van bennem. A hazai Európa-bajnokságon szerintem ki fogom tudni úszni magamból. Célom az, hogy 55-ön belül ússzak.”

Telegdy Ádám, 200m hát, aranyérem

„Nem vagyok annyira elégedett ezzel az úszással. A 100 hátból kiindulva nagyjából erre az időre számítottunk, de ez egy elég erős jel arra, hogy keményen bele kell állni a munkába, hogy összeálljon a kétszáz. Lassú volt a kezdés, a végét nem annyira bírtam, így mondhatni, az egészen kell még dolgozni.”

Burián Kata, 200m hát, aranyérem

„Most nagyon megkönnyebbültem, hogy végre kijutottam az olimpiára. Olyan, mintha most kapnék levegőt, mintha most legördült volna az a nehéz kő a mellkasomról! Ez a 200 hát nagyon jól esett, igaz, ebbe annyira nem álltam bele, a lényeg az volt, hogy nyerjek. A tegnapi úszás miatt vagyok nagyon csalódott, akkor más taktikával úsztam. Sajnos az utolsó 20 méteren tegnap nagyon meghaltam, de sokkal jobban, 7 tizeddel jobban kezdtem, mint az Európa-bajnokságon (2018-ban), és még 150-ig is nagyon erős volt a részidőm. A beérkezést nagyon elrontottam, amiatt még most is ostorozom magam. Emiatt alig tudtam aludni. A mai nap lényege az volt, hogy nyerjek, és persze próbáljam egy kicsit élvezni az úszást.”

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×