eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén. A tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói nyári olimpiát. Az Odaiba Marine Park ad otthont az ötkarikás játékok nyíltvízi úszóversenyeinek és a triatlon versenyszámoknak.
Nyitókép: MTI/EPA

Vélhetően nem lehetnek külföldi nézők az olimpián

A hivatalos bejelentés előtt még további egyeztetések lesznek.

A japán kormány sajtóhírek szerint úgy döntött, külföldi nézők nélkül rendezik meg a nyárra halasztott tokiói olimpiát és paralimpiát.

A Kyodo japán hírügynökség egy meg nem nevezett forrása szerint a japán kormány és a szervezőbizottság még márciusban egyeztet a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és a további érintettekkel, s ezt követően hivatalosan is bejelentik majd a külföldi szurkolók beutazására vonatkozó tilalmat.

A várható indoklás szerint minderre a koronavírus, különös tekintettel annak mutációinak egyre gyorsuló terjedése miatt van szükség.

A kormány a hírek szerint a japán közvélemény többségi akaratának eleget téve hozta meg döntését. A NOB, a szervezők, kormány, valamint a tokiói városvezetés és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság múlt szerdán jelentette be, hogy március végéig döntenek a külföldi szurkolók esetleges beutazásának feltételeiről, majd áprilisban arról is határozni fognak, mennyi néző lehet az egyes helyszíneken.

Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke korábban azt mondta, a lángfutóváltó március 25-i rajtjáig eldől a külföldi szurkolók sorsa. Ennek fukusimai rajtja már biztosan nézők nélkül zajlik majd.

Az egyéves halasztás miatt az olimpia rendezési költségei már mintegy 15 milliárd dollárt tesznek ki,

a veszteség pedig tovább nőhet, ha a szervezők elesnek a tervezett jegybevételtől.

A tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, a paralimpiát augusztus 24-től szeptember 5-ig rendezik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×