eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
2020. március 4-én Lausanne-ban készült kép Thomas Bach-ról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnökéről egy sajtótájékoztatón. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020. március 24-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztják a 2020-as tokiói nyári olimpia megrendezését.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

Sportközgazdász: a Covid betonozta be ennyire a NOB-elnök pozícióját

Szabados Gábor egyértelműen beszélt arról az InfoRádióban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden változtatást most el kell, hogy odázzon legalább őszig. Az olimpia megtarthatóságáról úgy véli, Japánnak az a legkisebb rossz, ha nem jönnek külföldi nézők.

Online rendezték meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 137. kongresszusát, amelyen további négy évre meghosszabbították a mandátumát a nyolc éve regnáló elnöknek, Thomas Bachnak, aki kihívó nélkül indult az elnöki posztért.

Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban úgy vélekedett, valószínűleg a nehéz időszak "nyomta" abba az irányba a tagokat, hogy nem indítottak ellenjelöltet, de "biztos, hogy Thomas Bach elfogadottsága, elismertsége is belejátszik" ebbe, és összességében racionálisnak nevezhető, hogy a NOB nem belső csatározásra fecsérli most az erejét, idejét.

"Nem vonatkoztathatunk el attól, hogy

a legfontosabb feladat a tokiói olimpia megrendezését lehetővé tenni,

hiszen ez egy azonnali feladat; nehéz is lenne, ha most új elnököt választanának, és az belecsöppenne egy olyan helyzetbe, amikor a feladat kellős közepén vannak" – ecsetelte Szabados Gábor.

Ha pedig megoldja a kérdést a NOB, és jól megrendezi az olimpiát nyáron, utána – mint a sportközgazdász rámutatott – át kell strukturálnia a rendszert.

"A NOB is látja, hogy egyre több helyen tiltakoznak az olimpiarendezés ellen, és a jelentkező városokat jobban meg kell fogni. Csökkenteni kell azokat a költségeket, amelyek már a jelentkezési folyamat elején felmerülnek. És

magát az olimpiát is egyszerűsíteni kell annyira, hogy az minél több országban, városban lehetővé váljon a megrendezése"

– figyelmeztetett.

Japánban biztosnak látszó hírek szerint külföldi nézők nélkül rendezhetik meg a sporteseményt, ezzel kapcsolatban Szabados Gábor azt mondta, ez "kifejezetten elképzelhető".

"Már hetekkel-hónapokkal ezelőtt látható volt, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy nézők is legyenek. Teljesen kizárt, hogy külföldi nézők is legyenek, amikor az a tét, hogy lesz-e olimpia" – világított rá.

Még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a nézők olyan korlátozások alá esnek, amelyek az ismert egészségügyi szempontokkal összefüggenek:

  • oltást kellhet igazolni
  • vagy egészségügyi védettséget,
  • esetleg negatív teszteredményt.

A korlátozott nézőszámnak vagy helyi nézőseregnek sportgazdasági aspektusa is lesz, ez ugyanis Japán számára nagyon káros, nem tudja magát megmutatni az ország a nagyvilágnak, nem jönnek turisták sem, de – mint Szabados Gábor mondta – "ez a kisebbik rossz".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×