eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A győztes Millennium vezetőedzője, Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (b) és Székely Bulcsú a medencében a masters korosztályú vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján a 40+-os korcsoport döntőjében játszott Millennium - Szentpétervár mérkőzés végén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. augusztus 13-án. Az olimpiai bajnokok alkotta magyar férfi vízilabdacsapat 16-3-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Székely Bulcsú: a gyerekek 95 százaléka olimpiai bajnok akar lenni

Biztató a magyar vízilabdasport utánpótlásának helyzete, a felnőtt válogatottak szövetségi kapitányainak van és lesz is merítési lehetőségük - vélekedett az InfoRádiónak adott interjújában Székely Bulcsú, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) utánpótlás-bizottságának elnöke. Arról is beszélt, hogy a fiú országos bajnokság megreformált rendszere milyen hosszú távú előnyökkel járhat.

"Optimista vagyok az utánpótlás helyzetét és a jövőjét nézve is. Egyrészt sok országban továbbra sem tudnak a gyerekek játszani, itthon azonban biztosítottak a feltételek. Másrészt tudatosan alakítjuk ki a korosztályos válogatottakat és a bajnokságokat, ahogy a klubokban is magas szintű munka folyik. Minden jel arra mutat, hogy az utánpótlás felfelé ívelő pályán van" - összegzett az InfoRádiónak adott interjújában Sydney olimpiai bajnoka.

Székely Bulcsú ugyanakkor arra is kitért, hogy mindent nem lehet aprópénzre váltani, ha lesznek világversenyek, azok sem adnak teljes képet egy-egy ország utánpótlásáról, a szakmai munka minőségéről.

"Ezen a szinten

egy-egy kivételes képességű játékosnak még nagyobb a szerepe.

Fontos visszajelzést ad egy kiemelt torna, és minden világversenyen jól szeretnénk szerepelni, de a fő cél a felnőtt válogatott erősítése, hogy az olimpiai aranyérmek száma nőni tudjon" - fejtette ki.

Hogy a fiatalok közül kik lehetnek esélyesek a 2024-es párizsi keretbe kerülésre, az számos tényezőtől függ: a mindenkori felnőtt válogatott kapitány elképzeléseitől a válogatott addigi összetételén át magukig a feltörekvő játékosokig.

"Most is több fiatal játszik a felnőtt ob I-ben meghatározó szerepben, így joggal bizakodhatunk. Szép számmal vannak olyanok, akik Párizsra kiharcolhatják a válogatottságot. Kijelenthető, hogy

a két felnőtt kapitánynak megvan a merítési lehetősége.

Ahogy Kemény Dénes korábbi kapitány is megfogalmazta: neki az a legjobb probléma, ha egy posztra van két jó játékosa, egy fiatal és egy rutinosabb, nem pedig keresgélni kell az adott pozícióra" - emlékeztetett.

Az InfoRádiónak adott nagyinterjúban Székely Bulcsú beszélt a sportágban dolgozók hozzáállásáról is.

"Az, hogy az előző olimpiákhoz hasonlóan mindkét válogatott kijutott Tokióba is, az egész magyar vízilabdasport sikerét és erejét jelzi. Egyszerre felelősség és óriási motiváció a szakmában dolgozóknak. Ha meglátogatunk egy klubot, az ifi és a junior csapatoknál is mindenki azért dolgozik, hogy felnőtt válogatott legyen,

ha pedig a gyerekeket megkérdezzük a céljukról, 95 százalékuk olimpiai bajnok akar lenni"

- mondta az utánpótlás-bizottság vezetője.

Részletesen megvilágította a fiú utánpótlás-bajnokság rendszerét.

"A három korcsoportban zajló ob I lebonyolítása már az előző idényre megújult, de a járvány miatt a 2019/2020-as szezont félbe kellett szakítani, így éppen a legfontosabb kérdésekre nem kaphattunk választ. Ebben a rendszerben nem két kört játszik mindenki mindenkivel, hanem összesen négy szakaszból áll a bajnokság, a másodikban az első és a második nyolc küzd meg egymással, és ennek végéig a klubátlag alapján alakul ki a folytatásról döntő tabella. A harmadik szakaszban már a három korosztály csapatainak eredményeit külön számoljuk, minden korosztályban az alsóház legjobb négy csapata a két győzelemig tartó párharcban visszavághat, és kiharcolhatja a legjobb nyolc közé jutást, majd a nyolcas rájátszás egy klasszikus helyosztó szakasz csapatonként három meccsel" - mutatta be a sorozatot.

Bár ez a szisztéma bonyolultabb a korábbinál, több az éles meccs, hiszen az első két szakasz után még 12 klub csapatainak marad több-kevesebb esélye a bajnoki címre.

"Félve indítottuk a rendszert, de a szakma támogatta az elképzelést, nagy az egység. A gyerekek már itt szokják azt a fajta terhelést, amellyel aztán a válogatott tornákon is találkozhatnak. Ráadásul

nem vész el idő előtt a motiváció,

érdekes meccsek vannak. A három korosztály egész évben együtt utazik, de benne van a pakliban, hogy mivel az első két szakaszban még ezek összetett kluberedményét számoljuk, egy erős korosztályos csapat utána az alsóházból harcolhatja ki a legjobbak közé kerülést" - mondta el Székely Bulcsú.

Megjegyezte, hogy a rendszert egészében nyárra lehet értékelni, és igaz, hogy számolnak a klubok, de

nem kell matekzsenit vagy főstratégát tartani a sikeres szerepléshez.

"Mindenki nyerni akar, enélkül nincs is értelme a sportnak, de akkor sincs tragédia, ha valaki kikap, mert még a harmadik szakaszban is vissza lehet zárkózni. Az alapfeladat, hogy a gyerekek szeressék meg a mozgást és a sportágat, akinek pedig kellő tehetsége és szorgalma van, azt az álmai eléréséhez kell segíteni, minden támogatást meg kell adni. Azért dolgozunk, hogy a munkánk 5-10 év múlva hozzon eredményt" - zárta szavait Székely Bulcsú.

A teljes beszélgetés pénteken este fél nyolc után az InfoRádió Ötkarika című műsor február 12-i adásában hangzott el, amely ide kattintva elérhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×