INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

mob

olimpiarendezés

szalay berzeviczy attila

Bizottság jött létre a 2032-es budapesti olimpia ügyében

Bizottság jött létre a 2032-es budapesti olimpia ügyében

Infostart / MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége szerdai ülésén döntött a Budapest 2032 bizottság létrehozásáról, amelynek vezetőjévé Szalay-Berzeviczy Attilát választották.

A bizottság létrehozásáról, valamint elnöke és tagjainak megválasztásáról a MOB elnöksége egyhangúlag döntött.

"Idén olyan évhez érkeztünk, amikor kijelenthető, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nem végezné jól a feladatát, ha nem foglalkozna komolyan a 2032-es olimpia megpályázását és megrendezését megelőző kérdésekkel, ne állítana fel erre vonatkozóan egy csapatot, és ne tenne lépéseket arra vonatkozóan, hogy az ügyet és annak feltételrendszerét szervezeti keretein belül alaposan megvizsgálja" – mondta Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke.

Hozzátette, az eddigi tapasztalatok alapján az várható, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hét évvel korábban, azaz 2025-ben dönt majd a 2032-es helyszínről, tehát a pályázó városoknak jelen rend szerint, legkésőbb 2023-ban jelezniük kell pályázati szándékukat.

A kérdés átgondolására és körültekintő mérlegelésére a MOB nyolctagú bizottságot hozott létre, amelynek elnöke Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke lett. A további tagok:

  • Balogh Gabriella, a Portfolio Csoport igazgatósági tagja;
  • Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója;
  • Lantos Csaba, a MET Csoport igazgatóságának elnöke;
  • Nyúl Sándor, a Gránit Bank felügyelő bizottságának elnöke;
  • Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója;
  • Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója;
  • Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

A bizottság MOB-elnökség által delegált összekötője Kovács Antal.

"A bizottság feladata kizárólag annak a kérdéskörnek az átfogó vizsgálatára terjed ki, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megfontolni azt, hogy beadja-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát. Egy minden részletre kiterjedő megvalósíthatósági és makrogazdasági hatástanulmány elkészítése és bemutatása a fő feladat, ami másfél éves komplex folyamat lesz, amiben a korábbi pályázatok minden elemét újra kell gondolni. Fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy mit tudunk, és az mire elég" – fogalmazott Szalay-Berzeviczy Attila.

Vékássy Bálint MOB-főtitkár hozzátette, a bizottság létrehozása teljes mértékben önálló és független kezdeményezés, és ha a pályázás kilátásai pozitív eredménnyel kecsegtetnek, kiterjedt társadalmi vitára lesz szükség, hiszen egy olimpia és paralimpia megrendezése a teljes országot hét éven át megmozgató nemzetgazdasági vállalkozás. "Ehhez természetesen állami garanciára is szükség van" - nyilatkozott a főtitkár.

Az újkori olimpiai mozgalom időszakában a magyarországi olimpiarendezés ötlete, Budapest mint lehetséges házigazda eddig tíz alkalommal vetődött fel (1896, 1916, 1920, 1936, 1940, 1944, 1960, 2012, 2020 és 2024).

Az elnökségi ülésen más témák is napirendre kerültek, így például az, hogy folyamatosan zajlanak az egyeztetések a tokiói és pekingi olimpiával kapcsolatban: legutóbb múlt pénteken volt egyeztetés a NOB és a nemzeti olimpiai bizottságok között.

"Legyen mindenki előtt világos, hogy Tokióban idén nyáron olimpia lesz" - jelentette ki Kulcsár Krisztián. A sportvezető a koronavírus elleni oltással kapcsolatban az mondta, hogy azt az olimpiára készülő sportolóknak a NOB és a MOB sem teszi kötelezővé, de ajánlja.

Nyitókép: MOB/Szalmás Péter

Kapcsolódó hang

Kulcsár Krisztián MOB-elnök a bizottság összeállításáról és munkájáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018