eur:
395.83
usd:
367.32
bux:
65309.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Kézilabda Eb: szerb meglepetés-győzelem a magyar csoportban

Ilyen hajrára nem nagyon számítottak.

A szerb válogatott nagy meglepetésre 29-25-re legyőzte a világbajnok Hollandia csapatát a dániai női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójából szombat estére halasztott mérkőzésen, a magyar érdekeltségű C csoportban.

A szerb küldöttséget a csütörtöki megérkezés után két koronavírusos eset hátráltatta, ezért a mérkőzést péntek estéről egy nappal elhalasztották, és csak szombat délután vált biztossá, hogy valóban megrendezhetik. A szerb keretben nem szerepelhetett a Szombathelyi KKA jobbátlövője, Marija Agbaba, a Békéscsaba beállója, Jelena Agbaba, a német Bayer Leverkusen kapusa, Kristina Graovac, valamint a lengyel Zaglebie Lubin beállója, Jovana Milojevic.

Idegesen, jó néhány hibával kezdtek a csapatok, a szerbeken látszott, hogy az előző két napot elszigeteltségben kellett tölteniük a szállodai szobájukban. Tess Wester bravúros védéseire alapozva a 12. perctől egy 4-0-s, majd egy 6-2-es sorozattal ellépett a világbajnok, ráadásul a szerbek súlyos boka- vagy Achilles-sérülés miatt - minden bizonnyal az egész tornára - elveszítették egyik legjobbjukat, Andrea Lekicet.

A szünetben már 15-9-re vezettek a hollandok, ám az első félidőben történtek ellenére a szerb válogatott remekül kezdte a második felvonást. A 44. percben még 22-16-os hátrányban voltak, ám Jovana Risovic védéseire alapozva, létszámfölényes támadójátékot és öt-egyes védekezést alkalmazva 7-0-s sorozatot produkáltak, és az ötvenedik percben átvették a vezetést.

A hollandok játéka szinte teljesen szétesett, számos lövést rontottak, tíz percig nem találtak a hálóba. Az 57. percben már két találat volt a szerbek előnye, amit a hátralévő időben megdupláztak, így végül a második félidőt 20-10-re, a meccset pedig óriási meglepetésre 29-25-re nyerték meg.

A szerbek NB I-es légiósai közül a váci Sanja Radosavljevic két gólt dobott, a szombathelyi Katarina Tomasevic pedig kilenc lövésből négyet védett. A Ferencváros holland jobbszélsője, Angela Malestein kétszer volt eredményes. A mezőny legeredményesebb játékosa Katarina Krpez-Slezak volt, aki 15 kísérletből 11 gólt szerzett.

A második forduló vasárnapi játéknapján a szerbek 16 órától a magyarokkal, a hollandok pedig 18.15-től a horvátokkal találkoznak Koldingban.

A herningi B csoport második fordulójában 23-23-as döntetlennel zárult a svéd-spanyol meccs, így a világbajnoki ezüstérmes spanyolok továbbra is nyeretlenek.

Eredmények, csoportkör

1. forduló

C csoport (Kolding):

Szerbia-Hollandia 29-25 (9-15)

pénteken játszották:

Horvátország-Magyarország 24-22 (12-12)

2. forduló

B csoport (Herning):

Spanyolország-Svédország 23-23 (13-10)

korábban:

Oroszország-Csehország 24-22 (15-13)

Az állás: 1. Oroszország 4 pont, 2. Svédország 3, 4. Spanyolország 1, 4. Csehország 0

D csoport (Kolding):

Norvégia-Németország 42-23 (22-14)

Románia-Lengyelország 28-24 (11-15)

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Románia 2 (47-46), 3. Németország 2 (45-61), 4. Lengyelország 0

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×