eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Diego Maradona legendás argentin labdarúgóra emlékeznek tisztelői a nápolyi San Paolo stadionnál kialakított rögtönzött emlékhelyen 2020. november 26-án. A Napoli egykori játékosa előző nap hunyt el 60 éves korában.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Cesare Abbate

Nápoly szenvedélyes búcsúja Diego Maradonától egy volt válogatott vízilabdázó szemével – videó

Valkai Erzsébet idegenvezetőként dolgozik Nápolyban, ahol mint a halálakor is kiderült Diego Maradonát szentként tisztelik.

Nápolyban kijárási tilalom van, a lakhelyüket csak nyomós indokkal hagyhatják el az emberek. Diego Maradona halála pedig a lehető legnyomósabb indok – mesélte a DIGI Sport híradójának a délolasz városból az ott élő korábbi vízilabdázó, Valkai Erzsébet.

„Egy pillanat alatt, három perc leforgása alatt jutott el a hír mindenkihez, a mai világban ez már így működik. Érdekes, mert az első fél-egy órában mintha azt remélték volna a helyik, hogy ez csak a szokásos fake news, és valaki jön, aki megcáfolja Maradona halálhírét” – mesélte a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Valkai Erzsébet.

A spanyol negyedben van egy kis terecske a 90-es évek óta, amely amolyan Maradona-kultuszhelynek számít. A legtöbben itt, és a stadion környékén gyűltek össze. "Spontán elkezdtek a nápolyiak odavonulni, zászlókkal, pólókkal, gyertyákkal, és elénekelték a Diegót éltető nagy dalokat. Hihetetlen volt az egész, olyan szürreális, megfoghatatlan. Tegnap valaki ezt mondta, és nagyon találó dolognak érzem:

Maradona nápolyi ember volt, aki véletlenül, egy hiba folytán nem Nápolyban született.”

Valkai Erzsébet idegenvezetőként dolgozik, így jól látja, mennyire fontos része a városnak a nápolyiak Maradona-imádata. „Ha te nem télen jössz ide, hanem egy olyan időszakban, amikor rövidujjú póló vagy térdig érő nadrág van az embereken, akkor Nápoly bizonyos városrészeiben egy bizonyos időn belül biztos, hogy előbb-utóbb szembejön veled egy úriember, akinek oda van tetoválva a vádlijára vagy a vállára Maradona arca. Amikor idejön valaki, akkor majdnem mindig Piedonét/Bud Spencert vagy Sophia Lorent emlegetik, keresik, keressük, és ez mind rendben van, de később rádöbbensz arra, hogy

ha egy királya van ennek a városnak, akkor az biztos, hogy Diego.”

Maradona első nagy sikereit a Boca Juniorsszal érte el, és az argentin klub egyetlen korábbi magyar légiósát, Waltner Róbertet már az is boldoggá tette, hogy az isteni Diego közelében lehetett. „Szerencsés voltam, hogy láthattam, három méterre volt tőlem, és az is egy fantasztikus élmény volt, amikor kint voltam Argentínában. Egy meccs után pont a kocsija előtt álltam meg, nem tudtam továbbmenni, ő az egyik oldalon beszállt, én meg a másik oldalon vártam, amíg elmegy, és láthattam 30 másodpercig. Megkérdeztem a csapattársaimtól, amikor kint voltam, hogy be szokott-e jönni az öltözőbe, mondták, hogy igen, nagyon ritkán, én reménykedtem abban, hogy talán majd egyszer belép az öltözőbe, de sajnos abban az évben, amikor én kint voltam, ez nem történt meg.”

Sajnos most már nem is történhet meg, ettől független Maradona emléke minden futballdrukker szívében örökké élni fog.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×