eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
LEIPZIG, GERMANY - SEPTEMBER 14: Goalkeeper Peter Gulacsi of Leipzig throws the ball during the Bundesliga match between RB Leipzig and FC Bayern MĂźnchen at Red Bull Arena on September 14, 2019 in Leipzermanh. (Photo boto by Sebastian Widmann/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images)
Nyitókép: Sebastian Widmann/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Tesztelnek, de nem étkeznek együtt a német futballklubok

Európa legnagyobb labdarúgó-bajnokságai közül a német Bundesliga van talán a legközelebb az újrakezdéshez, ám úgy tűnik, a liga mai értekezlete nem tud majd határozott időpontot kijelölni. A remélt május eleji folytatás illúzió.

A Bundesliga első és a második osztályának lebonyolításáért felelős Német Labdarúgóliga (DFL) eltökélt amellett, hogy mindenképpen befejezi a jelenlegi szezont. A harminchat profi klub képviselője ma arról tárgyal, hogy mikor képzelhető el a folytatás. A május eleji, negyedikei újrakezdés illúziónak tűnik, valószínűbb a hónap közepe. Ám a németek biztosak abban, hogy legkésőbb a hónap végén, természetesen zárt kapuk mögött, már játszani tudnak.

A német politika nemrégiben úgy határozott, hogy a tömegrendezvényeket legalább augusztus végéig betiltják. Ez kizárja a Bundesliga a következő szezon tervezett kezdetéig, hogy nézők is lehessenek a stadionokban.

A zárt kapus rendezés esetén kizárólag a játékosok, a stábtagfok, az orvosok, a játékvezetők, a labdaszedők (érdekes kérdés: vajon ők nem nélkülözhetőek-e?), valamint biztonsági emberek, illetve a televíziós közvetítéssel összefüggően az ehhez szükséges személyzet és a VAR munkatársai lehetnek jelen a stadionokban. Becslések szerint legfeljebb 300 ember szükséges mérkőzésenként.

A terv jó, de függ az országos szinten hozott és regionális kormányzati döntések ezt felülírhatják. Németországban a 16 szövetségi tartomány önállóan határozza meg nyilvános összejöveteleken megengedett maximális létszámot,. E tárgyban a jövő héten várható újabb döntés. Ez azt jelenti, hogy a szövetségi tartományok kormányai felülírhatják a DFL terveit.

Persze, nem ez az alapszándék.

„A labdarúgással a hétvége sokkal elviselhetőbb, mint a labdarúgás nélkül. Ezért támogatom, hogy előbb-utóbb zárt kapus mérkőzéseket tartsanak” – mondta Markus Soder, a bajor miniszterelnök Bildnek. Ő és Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália első embere szorgalmazzák leginkább, hogy az idény már május kilencedikén folytatódjon.

A DFL március végi felmérése szerint a 36 első és második ligás klub közül legalább 13 májusra vagy júniusra fizetésképtelenné válik, ha a szezon folytatódik. Problémáik megoldódnak, amennyiben a fő televíziós jogtulajdonosok, a Sky, a DAZN, valamint az ARD és a ZDF kifizetik a bajnokság utolsó negyedére, a még hátralévő kilenc fordulóra esedékes részletet. De ehhez nyilván játszani kell.

A csapatok készülnek, a legtöbb játékos edzésbe állt. A Bayern például április 6., az RB Leipzig április 2., a Borussia Dortmund már március legvégén kis csoportokban bár, de edz.

A DFL a héten 31 pontból álló utasítássort küldött a kluboknak, ebben szerepel, hogy többek között a koronavírus tesztközpontokat kell kialakítaniuk a játékosok és az alkalmazottak számára. Az öltözők használata csak akkor engedélyezett, ha a játékosok kis csoportokban lépnek be és két méterre vannak egymástól. A csoportos étkezés általában tilos.

A klubok mindent megígérnek és betartanak, csak folytatódjon végre a szezon.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×