eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotó a Puskás Aréna belső teréről 2019. október 27-én. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én.
Nyitókép: MTI/KKBK

Zárt kapus bolgár-magyar: talán nem is olyan nagy baj ez

A krónikákban visszalapozva az Infostart megtalálta a magyar labdarúgó-válogatott néhány zárt kapus meccsét, és egyáltalán nem szerepeltünk rajtuk rosszul, sőt!

Mint hétfőn napvilágot látott, zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani március 26-i, Bulgária elleni Nemzetek Ligája-rájátszását a magyar labdagúgó-válogatott, ami azt jelenti, hogy a 2020-as Eb-részvétel szempontjából kulcsfontosságú összecsapásra nem engedik be a drukkereket a koronavírus miatti óvintézkedések egyikeként.

A magyar drukkerek egyik szeme sír, a másik nevet: több ezer magyar futballszurkoló nem lehet jelen személyesen ezen a sorsdöntő szófiai meccsen, szerencse a szerencsétlenségben, hogy így kvázi semleges pályán lép pályára Marco Rossi csapata, a bolgár drukkereket ugyanis mennyiségi szempontból sokkal jobban sújtja a döntés.

Van azonban még valami, ami reménykedésre adhat okot a zárt kapus döntés kapcsán:

az elmúlt tíz évben zárt kapuk mögött rendezett válogatottmeccseken Magyarország még sosem kapott ki,

sőt - ki tudja, talán az érezhető nyomás hiányában futballoztak felszabadultan a játékosok, esetleg más lehetett a levegőben, tény, hogy az említett időszak három ("két és fél") összecsapásán jól szerepelt a nemzeti együttes.

Magyar-román

A 2014-es világbajnokság selejtezői során Magyarország egy csoportba került Romániával, de mivel a korábbi, Magyarország-Izrael mérkőzés antiszemita, rasszista szurkolói viselkedése miatt a FIFA büntetése januárban jogerőre emelkedett, nézők nélkül zajlott a márciusi összecsapás.

A vezetést Vanczák Vilmos és Dzsudzsák Balázs révén kétszer is megszerezte

Egervári Sándor legénysége, azonban hiába érkeztek meg a szurkolók a stadiont körülvevő utcákba és hiába teremtettek a stadionba is behallatszó hangorkánt, a 92. percben Alexandru Chipciu kibabrált a mezőnyfölényben játszó magyarokkal és lett 2-2 a végeredmény. (Utóbb kiderült, ez a hiba Magyarország részvételébe került a 2014-es világbajnokságon, de tény, ezen a mérkőzésen a válogatott jól játszott.)

Magyar-görög

A Nemzetek Ligája első kiírásában Magyarország zárt kapuk mögött fogadta Görögországot. Előzőleg az UEFA, vagyis az európai sportági szövetség 70 ezer euróra (22 millió forint) is megbüntette az MLSZ-t amiért a magyar szurkolók "tiszteletlenül viselkedtek a himnusz alatt" egy korábbi román-magyar meccsen, ezen kívül "cigányoztak" és elállták a menekülőútvonalakat a stadionban.

Marco Rossi ezen a mérkőzésen ült először kispadon hazai pályán hivatalos meccsen, a 2018. szeptember 11-ei összecsapást pedig 2-1-re - Sallai Roland szépségdíjas és Kleinheisler László bombagóljával - meg is nyerte a korábbi Európa-bajnok ellen. A végeredmény már az első félidőben kialakult.

Magyar-azerbajdzsáni

2019 októberében az UEFA ítélete értelmében szintén zárt kapuk mögött kellett megrendezni a Magyarország-Azerbajdzsán Eb-selejtezőt, ezúttal a szeptemberi magyar-szlovák mérkőzésen találták kirekesztőknek a magyar drukkereket, legalábbis egy részüket. Az MLSZ azonban egy kiskapun kibújva élt az UEFA fegyelmi szabályzatának azon lehetőségével, hogy 14 éven alul gyermekek megtekinthetik a zárt kapus meccseket.

A Groupama Arénában aztán Korhut Mihály 10. percben eleresztett ballábas bombája talált utat Emil Balayev hálójába, amivel a magyar válogatott 1-0-ra nyert.

Bulgáriában tehát március 26-án szerepel a magyar labdarúgó-válogatott, győzelem esetén az utolsó erőpróba a Puskás Arénában vár Marco Rossi legénységére, jó eséllyel Románia ellen - egyelőre nincs döntés arról, hogy nézők előtt-e.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×