eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Finnország elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Telkiben 2018. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI//Illyés Tibor

Nemzetek Ligája: nem a magyaroktól félnek legjobban az ellenfelek

A magyar nyilatkozók sem túl optimisták, látva az Oroszország, Szerbia, Törökország névsort. Mutatjuk a menetrendet is!

Mint kedden hírt adtunk róla, az osztályváltás miatt bivalyerős csoportba került az amszerdami sorsolás alkalmával a Nemzetek Ligája őszi küzdelmeire a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi csapatának a török, orosz, szerb, magyar kvartettben kellene helyt állnia. Ismert, e csoporton keresztül is ki lehet jutni a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra.

Marco Rossi szövetségi kapitány a sorsolást az MLSZ.hu portálnak értékelve elmondta, ennél nehezebbet el sem tudott volna képzelni, de szakmailag most még a március végi meccsekre koncentrál, azokon lehet ugyanis kivívni a részvételt a 2020-as Eb-re.

"Ami a sorsolást illeti:

ha csak azt nézzük, hogy a harmadik kalapból az Eb-résztvevő Törökországot kaptuk, ez önmagában sokat elmond a csoport erősségéről.

Három riválisunk, a szerb, a török és az orosz válogatott számít a csoport favoritjának, de mindent megteszünk azért, hogy a B-ligában is megálljuk a helyünket, felnőjünk az ellenfelekhez, ezért pozitívan állok az őszi mérkőzésekhez, és várom az összecsapásokat" - fogalmazott.

Dibusz Dénes - cserekapus - szerint mind a négy országnak kiváló szurkolótábora van, ezért biztosan jó hangulatúak lesznek a meccsek, az oroszokról pedig kifejezetten jó emlékei vannak Fradi-kapusként az Európa-ligából. Sallai Roland (Freiburg) szerint egyenlő esélyekkel indul a négy gárda, de a szerbek és az oroszok bombaerősek.

Várhidi Péter exkapitány szerint korábban többször szerencsénk volt a sorsolásnál, ezúttal nem,

minden meccsen "megszenvedünk a pontért" - áll az NSO összeállításában.

A török kapitány, Senol Günes így nyilatkozott: "fontos mérkőzések várnak ránk, jöjjön bármelyik válogatott velünk szembe, szép őszt szeretnénk produkálni. Mindhárom csapat jó együttes. Oroszország például házigazda volt a legutóbbi vébén, a szerbek és a magyarok dicső múlttal rendelkeznek. Hasznos mérkőzések lesznek ezek, tapasztalni, fejlődni, s nem utolsósorban győzni szeretnénk" - idézi szavait az Asporra hivatkozva az NSO.

Ugyanez az összeállítás idézi azt az orosz lapot, amely Sztanyiszlav Csercseszov orosz szövetségi kapitányt érte el: "mindegyik csapatot le tudjuk győzni, de egyik sikerre sincs garancia. A legfőbb cél, hogy élvezze a csapat a játékot, és kiharcolja a magasabb szintre jutást", ám az edző fejében most még a Dánia, a Belgium és a Finnország elleni Eb-meccsek várnak. Az oroszok és a törökök jól ismerik egymást az előző NL-kiírásból, előbbiek pedig ránk is "jól emlékeznek", 2017-ben Oroszország 3-0-ra győzött. A szerbek ellen pedig épp az Eb előtt játszanak felkészülési meccset.

A szerb sajtó Ljubisa Tumbakovicsot kellett, hogy szóra bírja: "Nagyon nehéz csoportba kerültünk, amelyben a három ellenfelünk közül kettő – Oroszország és Törökország – már kiharcolta a részvételt az Európa-bajnokságon, a harmadik Magyarország, amely évről évre egyre jobban játszik. Mi most elsősorban a Norvégia elleni, mintegy húsz nap múlva sorra kerülő mérkőzésre készülünk, s majd utána foglalkozunk a Nemzetek Ligájával" – nyilatkozta a sorsolás után a szerb szövetségi kapitány, hozzátéve, még egyik válogatott ellen sem játszott tétmeccset, mióta Szerbia önálló állam.

Szerb elemzők a magyar válogatottal kapcsolatban kiemelik a Bundesligában sztárkapusnak számító Gulácsi Pétert, valamint a 20 éves Szoboszlai Dominikot, aki salzburgiként "a legértékesebb játékosa a nemzeti együttesnek".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×