eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin
Almati, 2014. november 8.Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke sajtóértekezletet tart a kazahsztáni súlyemelő-világbajnokságon Almatiban 2014. november 8-án. (MTI/EPA/Igor Kovalenko)
Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Aján Tamás: az életemet tette tönkre az ARD filmje

Bizonyítékokat vár, és egyelőre nem perel Aján Tamás, akit a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként súlyos vádakkal illetett riportfilmjében a német televízió. A sportdiplomata az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban cáfolta a dopping- és korrupciós vádakat, és arról is beszélt, hogy az utódlási harc áll a vádak és a riport elkészítése mögött, de kitölti 2021-ig szóló elnöki mandátumát.

Súlyos vádakat fogalmazott meg Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke ellen dokumentumfilmjében az ARD német közszolgálati televíziós csatorna. A riport szerint a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. A riportban beszámolt két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan.

„Nem perelünk, egyelőre”

– jelentette ki Aján Tamás az InfoRádióban, ahol először beszélt hosszan a hét elején kipattant ügyről. Mint mondta, már augusztusban kapott információt, hogy az ARD doppingkérdésekkel foglalkozó stábja a súlyemelés iránt érdeklődik. A csatorna az orosz állami doppingolás leleplezése után keresett újabb témát, és több doppingérzékeny sportágban is nyomozott.

„A tevékenységem nagy része a doppingellenes harc. Ezért volt gyomorszájon ütés, hogy az állították, nem tettünk semmit. Még Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is hivatkozott arra, hogy milyen komoly doppingellenes munka folyik az IWF-nél” – mondta Aján Tamás. Beszámolt arról, hogy jelenleg

bizonyítékokat, további információkat várnak az ARD-től, amelyekkel a vádjaikat alá tudják támasztani,

és közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ugyanezt kérte a tévétársaságtól.

„Egyelőre nem kaptunk több adatot, pedig amit közöltek, nem fedi a valóságot, rengeteg csúsztatás van benne. Most nem azzal kívánok foglalkozni, hogy pereljünk-e, egyelőre a bizonyítékok érdekelnek” – mondta a magyar sportdiplomata.

A két bankszámláról Aján Tamás azt mondta, ezekről mindenki tud. Az egyik egy budapesti bankszámla, amelyről a szövetség itteni irodájának a kiadásait fedezik, a másik pedig egy svájci számla, amely ugyancsak nem titkos, elnökségi jegyzőkönyvekben is szerepel, vissza is kereshető. Mint elmondta, korábban a két bankszámla miatt volt már vizsgálat, az ügy eljutott a NOB-ig is, majd megjárta a sportdöntőbíróságot is, de mindenhol megállapították, hogy nem történt jogsértés. Aján szerint most csak ezt bő tízéves vádat idézték fel, de új tény nem került elő.

„Megvan ez a pénz, le van könyvelve, mind az 5,5 millió dollár.

A súlyemelésben egyébként kisebbek a bevételek néhány vezető sportághoz képest, tehát ez óriási pénznek számít” – jelentette ki az IWF elnöke.

A doppingvádakra reagálva közölte, 1975 óta foglalkozik a doppingellenes harccal, az IWF 1976-ban már komoly doppingszabályzatot fogadott el, először vezette be a versenyen kívüli ellenőrzést, ezért úgy érzi, „nem fair úgy beállítani a képet, hogy nem vagyunk a doppingellenes küzdelem élharcosai”.

„Ami a szövetségben történik, azért én vagyok a felelős, de 2005 óta külön felelősei voltak a doppingnak, tűzbe teszem értük a kezemet. Az ARD nem ismeri a doppingellenőrzési rendünket. Jó lett volna, ha megkérdeznek” – mondta Aján Tamás, és később hozzátette, szeptemberben megkeresték, hogy riportot akarnak vele készíteni. Amikor kiderült, hogy doppingügyben, megadta a doppingszakértőjük, Patrick Schamasch elérhetőségét. El is készült vele az interjú a lausanne-i IWF-irodán, de az ARD filmkében semmi sem hangzott el a terjedelmes beszélgetésből.

A magyar doppingellenőröket ért vádak kapcsán megjegyezte, ők abszolút korrektek, kiáll mellettük. Három okból is dolgoztak velük: egyrészt nagyon jól szervezett társaság, másrészt kiváló képességű ellenőrök, orvosok alkotják, akik több nyelven beszélnek, harmadrészt kedvezményes árat adtak a nagy számú ellenőrzés miatt. Több mint egy éve azonban a Nemzetközi Mintavételi Ügynökség (ITA) végzi az ellenőrzéseket, és ők is igénybe veszik a magyar ellenőrök munkáját.

"Az ITA mindent kézben tart, mi megadjuk a versenynaptárt, milyen versenyzők indulnak, ők jelölik ki, kik mennek doppingellenőrzésre. Már a büntetést is ők hozzák, a fellebbezés is oda megy. A háttérbe kerültünk ebből a szempontból, mi csak sportszakmai kérdésekkel, a versenyekkel foglalkozunk” – fejtette ki az InfoRádióban az elnök.

Aján Tamás azt is cáfolja, hogy egyszemélyben vezeti a szövetséget, szerinte sokan inkább túl demokratikusnak tartják a szervezetet.

„Sem milliókat nem teszek el, sem nem irányítom autokratikus módszerekkel a szövetséget.

Mindent beviszek az elnökség elé, évente két ülést kellene tartani, van, hogy öt-hat is van. Minden ülésről hanganyag és írásos jegyzőkönyv készül. Mindent az elnökség dönt el, és ez alapján dolgozunk tovább. Olyan kérdésekben, amelyek fajsúlyosak, írásos körlevelet küldünk ki, sőt, volt már konferenciahívásos elnökségi” – mondta. Jelezte, hogy a költségvetést mindig a közgyűlés hagyta jóvá, és ezek fent is vannak a weboldalon 2011 óta.

„Az ARD tevekénységét fontosnak tartom, de néhány módszerét megkérdőjelezem” – jelentette ki Aján Tamás, és példaként említette a rejtett kamera használatát, vagy azt, hogy pénzt is felajánlott egy német újságíró Thaiföldön és Indiában is, amikor a súlyemelők után nyomozott.

„Négy napig egy dzsip állt a házunk előtt, és drónnal repültek a ház felett.

Az irodánál, a Magyar Sport Házában a portán ült egy nő hosszú időn keresztül, amikor valaki odament hozzá, és angolul megkérdezte tőle, hogy tud-e segíteni, a nő németül válaszolt, hogy nem tud angolul...” – mondta a szövetségi elnök.

A NOB 2017-ben szigorú figyelmeztetést adott az IWF-nek, hogy rendezze a doppingproblémáit, különben veszélybe kerülhet a részvétele a játékokon, ez Aján Tamás szerint fontos jelzés volt azoknak a sportvezetőknek is, akik a hazájukban részt vettek a szervezett doppingolásban.

„Sajnos sok ilyen ország van, de sem országot, sem nevet nem mondok”

– jelentette ki. Jelen állás szerint a 2024-es olimpián is biztos a súlyemelés helye, de kellett a NOB szigora ahhoz, hogy rendet tudjanak csinálni. Ez meg is osztotta a sportág vezetését. Aján Tamás már 2017-es megválasztásakor jelezte, ez az utolsó négyéves ciklus, amit vállal. Szerinte a mostani támadás mögött is az utódlási harc áll, heten is fontolgatják, hogy elinduljanak az IWF elnöki székéért.

„A pénzügyi vádaskodás is innen indul. Ezért sajnálom, hogy az ARD nem tájékozódott kellőképpen, hogy mennyire autentikus források alapján készíti el a riportját” – mondta.

Jelezte, nem készül lemondani, a tisztújítás a terveknek megfelelően 2021 május végéig esedékes, azon viszont már nem indul újra.

„Az én életemet, ötvenéves munkámat ez a film totálisan tönkretette.

Ahogy beállítottak ebben az rettenetes. A súlyemelés jövőjében bízok, de személy szerint óriási ütés volt. A hazámban, Magyarországon rettenetesen lejárattak, keresem, hogy hol tudok magyarázatot adni arra, amit az ARD filmje nyilvánosságra hozott. Megpróbálom a saját renomémat helyre tenni” – mondta Aján Tamás, de máshol is helyt kell állnia: a NOB is jelezte, hogy január 20. körül várják egy tisztázó beszélgetésre.

Az interjút alább meghallgathatja, megtekintheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×