INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

iwf

aján tamás

súlyemelés

ard

doppingbotrány

Kivennék a súlyemelést az olimpiai programból?

Kivennék a súlyemelést az olimpiai programból?

Infostart

Rendkívüli ülést tart a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vezetősége szerdán Dohában, reagálva az ARD német közszolgálati televíziós csatorna két hete bemutatott műsorára, amelyet egyébként szintén sok támadás ért.

A "Titkos dopping - az emelők ura" című filmben az ARD dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, emellett korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat Aján Tamás IWF-elnök ellen.

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vezetője vasárnapi nyilatkozatában az IWF felfüggesztését javasolta.

"A tények ismeretében az egyik logikus válasz az lehet, hogy a súlyemelés egyelőre rövid távon kikerül az olimpiai programból,

és mindaddig felfüggesztik a szervezet működését, amíg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára bebizonyosodik, hogy megfelel az ötkarikás értékeknek" - mondta az ARD-nek a kanadai sportdiplomata, aki maga is a NOB tagja.

Makszim Agapitov, az orosz tagszövetség elnöke - aki az IWF végrehajtó bizottságában is dolgozik - Aján Tamás lemondását követelte.

"Etikai okokból le kell mondania, és magára kell vállalnia a felelősséget.

A súlyemelésben végbemenő változásokat a vezetésnél kell elkezdeni" - közölte Agapitov.

Az olimpiai bajnok Agapitov egyébként maga is doppingolt versenyzőként, 1994-ben két évre tiltották el.

Az ARD filmje szerint a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszélt a műsorban. Baumgartner szerint Aján Tamás évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében - Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része itt landolt. Az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan - írja az MTI.

Aján Tamás ugyanakkor az InfoRádióban másfél hete arról beszélt, hogy nem állja meg a helyét számos állítás, emellett az ARD is igencsak vitatható módszerekkel készítette felvételeit.

Maga az ARD egyébként már javított a filmjében, miután több szereplője is tiltakozott, ugyanakkor azt nem tüntette fel, hogy hibaigazításról van szó.

Nyitókép: MTI/EPA/Paul Buck
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018