eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv az Olimpiai Parkról az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszínéről, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében található, elöl középen az Olimpiai Atlétikai Stadion, balról az olimpiai falu. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar főváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínről.
Nyitókép: MTI Fotó

Az atlétikai stadionról tárgyaltak Karácsony Gergelynél

Pozitívnak és előremutatónak értékeli a főpolgármesterrel tartott találkozóját a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése. A téma a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése és annak helyszíne volt.

„Örülünk, hogy teljes egyetértés volt abban, hogy a magyar atléták számára is mérföldkő a 2023-as világbajnokság, hiszen hazai pályán mutathatják meg, mire képesek. A világverseny óriási lendületet ad a versenyzőknek, sportágnak, a magyar atlétika pedig hosszú távon profitálhat belőle” - közölte a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).

A MASZ a világbajnokság kapcsán célul tűzte ki, hogy ne csupán egy tíznapos esemény kerüljön megrendezésre, ne csak az legyen szempont – bár kétségtelenül fontos –, hogy pár napra Budapestet figyeli a világ, hanem a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseménye egyben a hazai utánpótlásnak, szabadidősportnak legyen katalizátora, az iskolások, nézők ne csak befogadói legyenek az élményeknek, hanem aktív részesei is, lehetőleg már az eseményt megelőző éveken is.

A találkozó során azt is hangsúlyozták a vezetők, hogy nem a világbajnokságnak lesz atlétikai központja, hanem a magyar atlétikának lesz otthona.

Jelenleg ugyanis az országban sincs egyetlen egy edzőközpont, ahol nemzetközi szintű felkészülés mellett versenyeket is lehetne rendezni.

A vezetők bemutatták, hogy a tervezők a fenntarthatóságra vonatkozó igényünket is figyelembe vették, így nemcsak élsportolók, hanem amatőrök is használhatják a világbajnokság után a 15 ezer néző befogadására összezsugorított Atlétikai Központot, valamint az azt körülvevő zöld parkot, mely valódi otthonává válik sportágunknak.

„A világbajnokság helyszíne sajnos ma Budapest szégyenfoltja. A belvároshoz közeli Duna-parti terület emberektől elzárt, pusztuló környezet. Ha folytatódhat a megkezdett munka, akkor a sportpark mellett lesz közpark, parti gyalogossétány, bicikliút, dunai kikötő és Pestet Csepellel összekötő gyalogos- és kerékpároshíd. Újra a budapestieké lehet ez a terület” - közölték.

A MASZ vezetői tájékoztattuk a főpolgármestert arról is, hogy ha visszamondják a világbajnokságot, annak számos azonnali és hosszú távú hatása van.

Akár több tízmilliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie,

illetve ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve lemondunk arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljunk.

Karácsony Gergely főpolgármester is beszámolt a találkozóról.

„Ma konstruktív párbeszédet folytattunk a sportág és a projekt irányítóival, Deutsch Péterrel, Gyulai Miklóssal és Gyulai Mártonnal. Nekik is elmondtam, az új városvezetés prioritási rendjében a budapestiek egészségének fejlesztése áll az első helyen. Minden nagyobb beruházásnál 3 szempontot tartunk szem előtt: nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, ami épül, annak hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie, a költségeknek pedig átláthatónak. Ennek alapján kiszámítható partnerei vagyunk mindenkinek, a magyar atlétika irányítóinak is” - írta Facebook-oldalán.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×