INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

atlétika

magyar atlétikai szövetség

karácsony gergely

budapest

atlétika-vb

A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv az Olimpiai Parkról az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszínéről, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében található, elöl középen az Olimpiai Atlétikai Stadion, balról az olimpiai falu. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar főváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínről.

Az atlétikai stadionról tárgyaltak Karácsony Gergelynél

Infostart

Pozitívnak és előremutatónak értékeli a főpolgármesterrel tartott találkozóját a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése. A téma a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése és annak helyszíne volt.

„Örülünk, hogy teljes egyetértés volt abban, hogy a magyar atléták számára is mérföldkő a 2023-as világbajnokság, hiszen hazai pályán mutathatják meg, mire képesek. A világverseny óriási lendületet ad a versenyzőknek, sportágnak, a magyar atlétika pedig hosszú távon profitálhat belőle” - közölte a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).

A MASZ a világbajnokság kapcsán célul tűzte ki, hogy ne csupán egy tíznapos esemény kerüljön megrendezésre, ne csak az legyen szempont – bár kétségtelenül fontos –, hogy pár napra Budapestet figyeli a világ, hanem a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseménye egyben a hazai utánpótlásnak, szabadidősportnak legyen katalizátora, az iskolások, nézők ne csak befogadói legyenek az élményeknek, hanem aktív részesei is, lehetőleg már az eseményt megelőző éveken is.

A találkozó során azt is hangsúlyozták a vezetők, hogy nem a világbajnokságnak lesz atlétikai központja, hanem a magyar atlétikának lesz otthona.

Jelenleg ugyanis az országban sincs egyetlen egy edzőközpont, ahol nemzetközi szintű felkészülés mellett versenyeket is lehetne rendezni.

A vezetők bemutatták, hogy a tervezők a fenntarthatóságra vonatkozó igényünket is figyelembe vették, így nemcsak élsportolók, hanem amatőrök is használhatják a világbajnokság után a 15 ezer néző befogadására összezsugorított Atlétikai Központot, valamint az azt körülvevő zöld parkot, mely valódi otthonává válik sportágunknak.

„A világbajnokság helyszíne sajnos ma Budapest szégyenfoltja. A belvároshoz közeli Duna-parti terület emberektől elzárt, pusztuló környezet. Ha folytatódhat a megkezdett munka, akkor a sportpark mellett lesz közpark, parti gyalogossétány, bicikliút, dunai kikötő és Pestet Csepellel összekötő gyalogos- és kerékpároshíd. Újra a budapestieké lehet ez a terület” - közölték.

A MASZ vezetői tájékoztattuk a főpolgármestert arról is, hogy ha visszamondják a világbajnokságot, annak számos azonnali és hosszú távú hatása van.

Akár több tízmilliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie,

illetve ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve lemondunk arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljunk.

Karácsony Gergely főpolgármester is beszámolt a találkozóról.

„Ma konstruktív párbeszédet folytattunk a sportág és a projekt irányítóival, Deutsch Péterrel, Gyulai Miklóssal és Gyulai Mártonnal. Nekik is elmondtam, az új városvezetés prioritási rendjében a budapestiek egészségének fejlesztése áll az első helyen. Minden nagyobb beruházásnál 3 szempontot tartunk szem előtt: nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, ami épül, annak hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie, a költségeknek pedig átláthatónak. Ennek alapján kiszámítható partnerei vagyunk mindenkinek, a magyar atlétika irányítóinak is” - írta Facebook-oldalán.

Nyitókép: MTI Fotó
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018