eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Csipes Tamara és Kopasz Bálint is világbajnok 1000 méteren

Kopasz Bálint olimpiai kvótát is szerzett, a női 1000 méter viszont nem olimpiai szám.

Kopasz Bálint és Csipes Tamara aranyérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Kopasz ezzel begyűjtötte az első tokiói kvótát is Magyarországnak.

A szombati döntők során a 22 éves Kopasz - többek között a címvédő portugál Fernando Pimentát is maga mögé utasítva - nagyszerű, taktikus versenyzést bemutatva lett első, ezzel Storcz Botond 1997-es, dartmouthi sikerét követően szerzett ismét vb-címet az országnak ebben a számban.

Szeged, 2019. augusztus 24.
A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Kovács Tamás
Szeged, 2019. augusztus 24. A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében MTI/Kovács Tamás

A 30. születésnapját éppen szombaton ünneplő Csipes - akárcsak a legutóbbi, 2011-es szegedi vb-n - magabiztosan győzött az olimpiai programban nem szereplő női egy kilométeres versenyben.

Szeged, 2019. augusztus 24.
A győztes Csipes Tamara a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Kovács Tamás
Szeged, 2019. augusztus 24. A győztes Csipes Tamara a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében MTI/Kovács Tamás

A Noé Zsombor Bogár Gábor kajak páros a negyedik helyen végzett 500 méteren.

K-200-on nem jött össze a kvóta

Lucz Dóra hatodik helyen végzett kajak egyes 200 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, így éppen lemaradt a tokiói kvótáról, amely az első öt helyezettnek járt.

Az UTE 24 éves versenyzője jól kapta el a rajtot a szombati döntőben, a táv közepe és vége is jól sikerült neki, ezzel együtt végül néhány centivel - egészen pontosan 19 századmásodperccel - lemaradva az ötödikként beérő ukrán riválistól, hatodikként zárt.

"Jobb lenne, ha összejött volna a kvóta, de így is örülhetek a hatodik helynek. Sikerült a maximumot kihozni magamból, ez jó alap a pótkvalifikációra" - nyilatkozott a parton a tavalyi vb-n 14. Lucz Dóra, aki a jövő évi versenyeken még kiharcolhatja az országnak az ötkarikás indulási jogot.

A számot - ahogy a 2011-es szegedi vb óta minden világbajnokságot és olimpiát - az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, a lengyel Marta Walczykiewicz lett a második, a dán Emma Aastrand Jörgensen pedig a harmadik.

A Lucz-család pénteken sikert ünnepelhetett, ugyanis Dóra testvére, Anna Kiss Blankával párosban újoncként bronzérmet szerzett 200 méteren.

Újabb négy döntős magyar hajó, a férfi kenusok nem szereznek kvótát

A szombati versenynap középfutamokkal zárult a szegedi, kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, a magyarok négy olimpiai és egy nem olimpiai számban voltak érdekeltek, ezek közül négyben sikerrel jártak. Egyedül a kenus Kiss Tamás nem jutott döntőbe 1000 méter egyesben, ezzel eldőlt, hogy ő sem szerez kvótát Szegeden.

A K-1 500 méteren olimpiai és vb-címvédő Kozák Danuta már a középfutamban összekerült legnagyobb riválisával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal. Utóbbi sprintspecialistaként - délelőtt sorozatban hetedszer nyerte meg a 200 méter egyest - kilőtt a rajtból, az ötszörös ötkarikás bajnok magyar tisztes távolból követte. A futamból az első három jutott a vasárnapi döntőbe, s mivel kettejük első, illetve második helyét senki nem veszélyeztette, Kozák láthatóan nem erőltette, hogy megverje Carringtont, így utóbbi nyerte szombati versenyüket.

A háromszoros olimpiai bajnok, 16. vb-jén szereplő Kammerer Zoltánnak és nála 16 évvel fiatalabb, 25 esztendős párostársának, Gál Péternek Kozáknál sokkal jobban meg kellett izzadnia K-2 1000 méteren, ahol szintén minden futamból három hajó jutott tovább, s maradt versenyben a tokiói kvótákért. A magyarok jól kezdtek, féltáv után élre álltak. A hajrára aztán úgy tűnt, fogytán a lendület, a riválisok pedig elkezdtek előzni, illetve felzárkózni, de a harmadik pozíciót végül bravúrral sikerült megtartani, így vasárnap jöhet a döntő.

"Van néhány emlékezetes verseny a pályafutásomban, ez a mai is közéjük tartozik. A vége már nagyon fájt, számoltam a bójákat. A döntőben is hasonló lesz a taktikánk, így készülünk" - nyilatkozott Kammerer Zoltán.

Ami sikerült a párosnak, az nem sikerült Kiss Tamásnak, így a kenu egyesek 1000 méteres versenyének második középfutama után az is eldőlt, hogy férfi kenuban ezen a vb-n nem szereznek kvótát a magyarok. A szegedi klub olimpiai bronzérmes sportolója az élen haladó, továbbjutó hármas mögött messze lemaradva negyedik lett futamában, azaz a zárónapon a B döntőben száll majd vízre. Férfi kenuban mindössze két olimpiai szám van, és korábban 1000 méter párosban sem sikerült a fináléba kerülés és a kvótagyűjtés.

"Csalódott vagyok, szerettem volna bekerülni a döntőbe. Nem sikerült, pedig kiadtam magamból mindent. Rendesen égett a tüdőm" - kommentálta szereplését a 32 éves kenus.

Zárásként következett a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású férfi kajaknégyes, amely az új számban, 500-on próbál négy tokiói indulási jogot gyűjteni. Ehhez nekik is három között kellett zárniuk szombaton, ez pedig nem bizonyult könnyű feladatnak. Sokáig a hazai hajó orra volt az élen az utolsó középfutamban, a hajrában azonban minden vetélytárs rátett még egy lapáttal, a szlovákok el is mentek Nádasék mellett, a cseheket - és a többieket - azonban sikerült hajszállal megelőzni, így összejött az áhított döntő. A magyarok ezzel a kvótaszerzés kapujába kerültek.

"Belülről nagyon kemény verseny volt, gondolom, kívülről is. Nem mentünk tökéletes pályát, ránk fér majd az esti elemzés az edzőnkkel" - mondta Tótka Sándor.

"Valami nem stimmelt, még nem tudjuk az okát. Én a végére nagyon bekötöttem" - tette hozzá Nádas Bence.

Egyesben az első öt, párosban az első hat, négyesben pedig - földrajzi megkötéssel - tíz hely ér tokiói kvótát. A kvartettek kvótaelosztásánál alapelv, hogy ha kevesebb mint négy kontinens versenyzői végeznek az első tíz helyen, a tizedik, a kilencedik és ha szükséges, még a nyolcadik helyezettek kvótáit is újraosztják, amíg meg nem lesz a négy résztvevő földrész. Egyesben és párosban jövőre még lesz lehetőség a javításra a pótkvalifikációs viadalokon, négyesben ugyanakkor csak Szegeden lehet indulási joghoz jutni.

Az ötkarikás programban nem szereplő C-1 200 méteren is jutott sikerélmény szombat délután a magyaroknak, az 500 párosban pénteken Fekete Ádámmal ezüstérmes Hajdu Jonatán ugyanis megnyerte középdöntőjét, így magabiztosan lépett tovább a legjobb kilenc közé.

"Ahogy teltek a napok a vb-n, egyre inkább azt éreztem, hogy kétszázon tudok villanni. Stabilan még nem hozom, amit régen ebben a számban tudtam, de legalább már bennem van. A döntőben bármi lehet" - értékelt.

A vasárnapi zárónapon 14 finálét rendeznek a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×