eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Manchester City játékosai ünnepelnek a trófeával a Brighton elleni bajnoki labdarúgómérkőzés után Brightonban 2019. május 12-én. A Manchester City 4-1-re győzött, és megszerezte hatodik bajnoki címét.
Nyitókép: MTI/EPA/James Boardman

Pep Guardiola eddigi legkeményebb menete

Egyik bajnokesélyes sem hibázott a Premier League utolsó fordulójában, így – a várakozásoknak megfelelően – a Manchester City lett a bajnok. Kár, hogy a futballban nincs (vagy csak nagyon ritkán van…) holtverseny.

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere, amikor gratulált a Citynek, azt mondta,

„két idény alatt 198 pontot szereztek, nem rossz”.

Annyira nem, hogy a Premier League történetének legmagasabb (2017–2018: 100) és második legmagasabb (2018–2019: 98) pontszámát érte el Pep Guardiola legénysége. Mégis, micsoda különbség volt a két szezon között!

Az előzőben a City féltávnál, a 19. forduló után már tizenhárom ponttal vezetett a második helyen álló Manchester United előtt, a bajnokság első felében összesen két (!) pontot hullajtott el. Tavasszal további tizennégyet, de ez is belefért, rekordpontszámmal lett bajnok, 19 pontot verve az ezüstérmes városi riválisra. A Liverpool 75 pontot gyűjtve negyedik lett, 84-38-as gólkülönbséggel.

A 2018–2019-es idényre Jürgen Klopp rengeteg pénzt elköltve, de alaposan megerősítette a védelmét, s miközben a Salah, Firmino, Mané trió vezérletével a csapat több gólt szerzett, mint egy évvel korábban (89), tizenhattal kevesebbet kapott. Huszonkét pontot javított az előző idénybeli teljesítményén.

Ám a harmincéves várakozás tovább tart, a Liverpool 1990-es bajnoki címe még mindig a legutóbbi titulust viseli a klubnál

A mikor és hogyan veszítette el a bajnoki versenyfutást kérdésekre könnyű válaszolni: túl sok döntetlent játszott a Cityhez képest, februárban bukta el a vetélkedést, amikor (pontosan január 30. és március 3. között) hat mérkőzéséből négyen döntetlent játszott csak. Hiába kapott ki csak egyszer a bajnoki idényben (január 3-án, Manchesterben a Citytől, azt a meccset – akkor a Liverpool előnye miatt – bajnoki döntőként harangozta be a brit sajtó, végső soron tényleg az lett…), szemben riválisa négy vereségével, a hét döntetlen nagyon sok a kékek kettőjével szemben.

Az év játékosa Virgil van Dijk, a legjobb kapus Alisson Becker, a gólkirály holtversenyben Mohamed Salah, Sadio Mané és az arsenalos Pierre-Emerick Aubameyang lett,

az egyéni címeket a liverpooliak nyerték, de a Cityt koronázták bajnokká.

(Maradva a gólkirályoknál: példátlan az európai futball történetében, hogy egy topbajnokság élén három afrikai válogatott futballista végezzen.)

Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. Dion Dublin, a BBC egyik elemzője, korábbi angol válogatott csatár mondta vasárnap este, hogy a Manchester City a Premier League történetének talán legerősebb csapata, a Liverpool pedig nagyon szoros második. Nem sok edző mondhatja el magáról – ha volt egyáltalán, bevallom, nem jut eszembe ilyen –, hogy Spanyolországban, Németországban és Angliában is meg tudta védeni a bajnoki címét, mint ahogyan jó esélye van arra, hogy az első legyen, aki ebben a három országban duplázni tudott, azaz ugyanabban az idényben bajnok és kupagyőztes is legyen.

„Ez volt az eddigi legkeményebb bajnoki címem”

– mondta Pep Guardiola, s aligha téved. Miután a Pool az utolsó kilenc bajnoki meccsét mind megnyerte, az övéi sem hibázhattak. A City fantasztikus tavaszt produkált: az idény utolsó 14 bajnoki mérkőzését megnyerte. A december 26-i, a Leicester elleni vereség után még 19 forduló volt hátra, ezt a City három pont veszteséggel (kikapott a Newcastle-től január 29-én) játszotta végig.

A Premier League története legnagyobb szezonját zárta. Egy ilyen bajnoki csatával – s négy európai kupadöntős csapattal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×