eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Lionel Messi, az FC Barcelona játékosa ünnepli a Manchester United elleni gólját a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén a barcelonai Camp Nou stadionban 2019. április 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia

Lionel Messi: azt a hatszázát...

Aligha akad olyan futballal is foglalkozó sajtótermék Európában, amely szerda este óta legalább egy címmel, vagy akár egy cikkel ne ünnepelte volna Lionel Messit, aki első számú hőse lett a Barcelona a vártnál nagyobb különbségű, 3-0-s sikerének a Liverpool FC elleni BL-elődöntőben. Az argentin világsztár látványos szabadrúgás-gólja klubpályafutása 600. gólja volt.

A spanyol és a statisztikákra érzékeny angol portálok is mérföldkőnek tekintik ezt a gólt, felelevenítve Messi pályafutásának korábbi korszakos góljait. Mint ismert, már régóta Lionel Messi a Barcelona történetének első számú góllövője, sőt 2015–2016-ban eljutott odáig, hogy több mint kétszer annyi gólt jegyzett a gránátvörös-kék mezben, mint bárki más.

Messi 600 góllal áll a lista élén, César (César Rodriguez), a negyvenes–ötvenes évek csillaga 232 találattal a második, Kubala László pedig még mindig a harmadik (194).

Josep Samitier a húszas évek ásza (184) a negyedik, de már megközelítette őt a még nem is egészen fél évtizede a klub játékosai közé tartozó Luis Suárez (177).

Ez utóbbi is meglepő, de az talán még inkább, hogy az uruguayi talán a mostani idényben egy lista élére ugrik: ő lehet az a játékos, aki a legtöbb gólpasszt adta Lionel Messinek. Egyedül Daniel Alves áll előtte (42), már csak eggyel, miután Suárez a Liverpool elleni különleges gólpasszal (labdája a lécről pattant Messi mellére) lépett egyet közelebb. Az éppen a Liverpoolból szerződtetett csatárt három olyan egykori játszótárs követi, aki már távozott a klubtól: Andrés Iniesta (37), Xavi Hernandez (31) és Pedro Rodriguez (25).

A Sky Sports a fenti lista mellett összeállított még egy érdekeset, amely szerint az Albacete ellen szerzett első találat után 1721 nap kellett a századik eléréséhez, 654 a kétszázadikhoz, 473 a háromszázadikhoz, 791 a négyszázadikhoz, 735 az ötszázadikhoz. Utóbbit két éve április 23-án, az El Clásicón, a Bernabéuban rúgta.

Messi a legtöbb gólt értelemszerűen a spanyol bajnokságban (417) érte el, hiszen ott játszotta a legtöbb mérkőzést. A BL-ben 112, a spanyol Király-kupában 50, a spanyol Szuperkupában 13, az európai Szuperkupában 3, a klub-világbajnokságon 5 gólt ért el eddig.

Góljai 81,8 százalékát szerezte ballal (491), 14,2 százalékát jobbal (85), 3,7 százalékát fejelte csak (22), s további kettőt sodort még be valahogy (0,3 százalék). A hatszázból ötszázegyet rúgott-fejelt a tizenhatoson belülről, s kilencvenkilencet lőtt azon kívülről. Hetvenet rúgott büntetőből, s negyvenkettőt szabadrúgásból, ez utóbbi a góljai hét százalékát teszi ki.

Amíg az illetékesek elkészítik mind a 600 barcelonai gól közül a legszebbek kiválogatását, meg kell elégednünk az 500 közüli 20 legszebbel. Az összeállítás éppen egy esztendős.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×