INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

maratoni

eliud kipchoge

berlin

világcsúcs

Berlin, 2018. szeptember 16.A győztes kenyai Eliud Kipchoge az eredményhirdetésen, miután új világrekorddal, 2 óra 1 perc 39 másodperccel nyert a férfiak mezőnyében a 45. berlini maratonon 2018. szeptember 16-án. (MTI/AP/Markus Schreiber)

Szakértő: az emberi teljesítőképesség határait feszegeti az új maratoni világcsúcs

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Vasárnap Berlinben megdőlt a maraton világcsúcsa: Eliud Kipchoge 2:01:39 óra alatt futotta le a távot. A kenyai versenyző teljesítményében a szakértő szerint a felkészülése mellett fontos szerepe volt a genetikának és a mentális állóképességnek.

Kovács Péter, a Sportkórház teljesítmény-diagnosztikai kutató osztályának vezetője szerint az emberi teljesítmény határait feszegeti ez a világcsúcs, és azt bizonyítja, hogy élettanilag nagy állóképességre alkalmas a magasan edzett szervezet.

„A genetikának és az edzésnek ugyanolyan szerepe van”

– mondta az InfoRádiónak a szakember.

Kovács Péter fontosnak nevezte, hogy sok oxigén álljon rendelkezésre a ciklikus állóképességi sport közben. Míg egy 3,2 kilométert 12 perc alatt lefutó átlagember oxigénfelvétele 52-54 százalékos, egy ilyen élsportolónál ez a szám 80 százalék. Ehhez a szívnek alkalmasnak kell lennie, ezt folyamatosan vizsgálják is. Egy ilyen sportoló pulzusszáma akár 30 alatt is lehet.

A nagyon komoly statikai igénybevétel miatt a vázrendszernek is bírnia kell a terhelést,

fontos az ízületek amortizációjára, a gerinc és az izom védelmére nagyon kell figyelni.

Eliud Kipchoge 30 kilométer után sem lassult, 2:52 perces ezer métereket teljesített. Ehhez megfelelő genetikai háttér és speciális edzésmódszer szükséges, de kiemelkedő mentális képességekkel is rendelkeznie kell a versenyzőnek - mondta a szakember.

Kovács Péter szerint reális lehet, hogy a világcsúcs ideje kér óra alá csökken majd, ehhez a jelenlegi világcsúcstartóhoz hasonló képességű sportolók kellenek, és technikai fejlődés.

Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Kapcsolódó hang

Maratonfutás új világcsúcsa
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018