eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Hamarosan eldőlhet a súlyemelés sorsa

Július közepére ígért döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arról, hogy a 2020-as tokiói játékok műsorán szereplő súlyemelés ott lehet-e majd a 2024-es párizsi olimpián is.

A NOB-határozatot megelőzően legutóbb az elmúlt hónapban számolt be a sportág nemzetközi szövetsége (IWF) a már megtett és a további tervezett doppingellenes lépésekről, amelyek a sportág megtisztulását szolgálják, s megfelelő referenciát jelentenek a NOB számára is ahhoz, hogy megtartsa a súlyemelést az ötkarikás programban.

A július első két hetében, Taskentben zajló felnőtt-világbajnokság keretében az IWF elnöksége is újból elemzi a helyzetet, egyszersmind elfogadja a jövőben érvényes, új súlycsoportokat.

"A NOB végrehajtó bizottsága tavaly júniusi elnökségi ülésén értékelte a korábbi olimpiák, konkrétan a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékok doppingellenőrzési eredményeit - nyilatkozott Aján Tamás IWF-elnök az MTI-nek. - Mint köztudott, egy teljesen megújított labortechnikával nézték meg a vizsgálati anyagokat, és 22 sportágban találtak pozitív eseteket úgy, hogy ezek a versenyzők Pekingben és Londonban is kontroll alá kerültek. Két sportág nyújtotta a legtöbb pozitív esetet: az egyik a súlyemelés volt, egészen pontosan 49 pozitív esetre bukkantak az új ellenőrzésekkel."

Az IWF első embere emlékeztetett rá: a NOB csökkentette a sportág olimpiai kvótáit, a résztvevők számát levette 260-ról 196-ra, s eggyel apadt a kategóriák száma is, a korábbi nyolc férfiről és hét nőiről hét-hét súlycsoportra.

"Ez igen kemény figyelmeztetés volt, miként az is, hogy az IWF-nek szigorítania kell a doppingvizsgálatokon, mert ha ezt nem tesszük meg, 2024-ben a párizsi olimpián nem lesz programban a súlyemelés. Én, aki 1975 óta mondhatom azt, hogy az életemet a doppingellenes harcra fordítottam, el kellett fogadjam, hogy vagy megfelel a súlyemelés a NOB elvárásainak, vagy leveszik az olimpia műsoráról" - fogalmazott Aján Tamás.

Az írásos figyelmeztetés után két speciális testületet állított fel az IWF, a Clean Sport Bizottságot és a Sport Program Bizottságot.

"Előbbinek ki kellett dolgoznia az új ellenőrzési szabályzatot, a másiknak pedig azt, hogy miképpen alakítjuk az új súlycsoportokat, a versenyprogramot. Hadd jegyezzem itt meg, nincs még egy másik az olimpiai sportágak között, amelyik olyan, múltba visszatekintő statisztikával rendelkezik, mint a miénk: 1975-ig visszamenőleg meg tudjuk mutatni, hogy évente hány doppingellenőrzést végeztünk, hány pozitív eset volt, s mely országokban. Ezzel azt is mondom, hogy a súlyemelésnek egy nagyon határozott, rendezett és kézben tartott ellenőrzési rendszere volt, de az is tény, hogy ezek a pozitív esetek rákényszerítették a NOB-ot is, hogy egy ilyen figyelmeztetést kaptunk" - mondta Aján Tamás, aki hozzátette: a két bizottság felállításánál az vezérelte, ne a sportágból legyenek a tagjai. A Clean Sport Bizottság vezetésére felkérte Richard Youngot, egy amerikai jogászt, aki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jogi hátterét kidolgozta, a Sport Program Bizottságnál pedig az IWF sportigazgatóját, Ádámfi Attilát kérte fel, hogy mint koordinátor fogja össze a munkát. Az előbbi bizottság egyértelmű feladata volt, hogy a jövőbeli ellenőrzéseket még szigorúbbá tegye, a tisztaságot, az átláthatóságot és a rendszerességet biztosítsa, utóbbira pedig az új súlycsoportok kialakítása várt: mely kategóriák legyenek olimpiai versenyszámok.

"Az első jelentést a Clean Sport Bizottság 2017 novemberének végén tette le, a NOB áttekintette, de további kiegészítéseket várt, így most július közepén fogja a NOB vb megtárgyalni a kidolgozott anyagot, amit ha elfogadnak és jónak ítélnek, akkor a súlyemelés ott lesz 2024-ben, a párizsi olimpián is. Ennek érdekében egész sportágunk mozgósította minden erejét. Most úgy érzem, teljes egészében megfelelő anyag kerül a NOB elé, pillanatnyilag nincs jobb doppingellenőrzési elképzelés és rend annál, mint amilyet ez a bizottság kialakított. Ezt bizonyítja az is, hogy a legmagasabb szintű sportvezetők, beleértve a NOB-elnök Thomas Bachot is, más sportágaknak a figyelmébe ajánlották: a súlyemelés az, amely most példát mutat, ezt kövessék más sportágak is. A legtöbb pozitív esetet produkáló kilenc tagországot fel is függesztette az IWF. Hogy ezek az országok miként vesznek részt a doppingellenes küzdelemben, ezt egy úgynevezett monitoring group figyeli, ebben megint olyan szakemberek kaptak helyet Ausztráliától kezdve az Egyesült Államokon át Kanadáig, akik a legelismertebbek, nincs semmilyen közvetlen kapcsolatuk a súlyemeléssel, a sport tisztaságáért dolgozó szakemberek valamennyien."

A kérdésre, hogy mire számít a NOB-tól, a magyar sportdiplomata így válaszolt:

"Most azt tudom mondani, hogy az IWF által felkért Clean Sport Bizottság a lehető legjobb anyagot teszi le a NOB asztalára, és

mindent megteszünk a tiszta súlyemelésért, az egyik legrégibb olimpiai sportágért.

Bízom szakembereinkben, tagországainkban, tagszövetségeinkben, már csak azért is, mert számos nemzeti szövetség vezetését lecserélték, és olyan embereket vontak be, akik a dopping elleni harcban elkötelezettek. Remélem, a NOB is úgy fogja értékelni a letett anyagot, hogy a súlyemelés továbbra is az olimpia programján marad" - mondta Aján Tamás.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×