eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Marco Rossi, a Honvéd vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Újpest FC– Budapest Honvéd mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2015. augusztus 15-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott új szakvezetője

A 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra tekintettel az MLSZ elnöksége továbbra is elvárja a remélt eredményt a válogatott szakmai stábjától. A folytatásban, 2020 nyaráig, a Budapest Honvéddal tavaly bajnoki címet szerző Marco Rossi veszi át a nemzeti csapat vezetését.

Az olasz Marco Rossi váltja a belga Georges Leekenst a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztján.

Továbbra is a 2020-as Eb-döntőbe jutás a magyar férfi válogatott legfontosabb célkitűzése. A Nemzetek Ligájában már tétmérkőzéseken kell kialakítani annak a csapatnak a gerincét, amely képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. Az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása új, fiatal játékosok beépítésével - olvasható az MLSZ honlapján.

A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben. Ezek alapján az MLSZ elnöksége megállapodott Georges Leekens-szel szerződése felbontásáról.

Az MLSZ elnöksége továbbra is elismeri Leekens szakmai felkészültségét, emberi kvalitásait és megköszöni eddigi erőfeszítéseit. A belga szakember nem tart igényt végkielégítésre.

Az elnökség elismeri, hogy Georges Leekens és a mindenkori szövetségi kapitány mozgástere, a magyar játékosok általános tudása, pillanatnyi állapota, valamint a kapitánynak a játékosokkal közösen eltölthető felkészülési ideje igen korlátozott. Ezzel együtt a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra tekintettel az MLSZ elnöksége továbbra is elvárja a remélt eredményt a válogatott szakmai stábjától, elsősorban a selejtező-sorozaton mutatott eredményesség tekintetében, másodsorban pedig egy középtávon tartósan eredményes, új, fiatal játékosokra is épülő csapat kialakítása kapcsán.

A folytatásban, 2020 nyaráig, a Budapest Honvéddal tavaly bajnoki címet szerző Marco Rossi veszi át a nemzeti csapat vezetését.

Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, közösségteremtés szakembere, képes a fiatal tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására. A tavalyi bajnoki siker mellett korábban (2013-ban) bronzérmet szerzett a kispesti együttessel, és ezt az eredményt idén a szlovákiai DAC együttesével is megismételte. Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018-2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát.

Marco Rossi

Marco Rossi olasz labdarúgó, az Olasz Edzőképző Akadémia tanára. 2012 augusztusa és 2014 áprilisa között, majd 2015 februárjától 2017 júniusáig a Budapest Honvéd FC vezetőedzője volt. 2017-től az FC DAC 1904 csapatához szerződött két évre. 2018-tól a Magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Játékosként legnagyobb eredménye a Sampdoria csapatával elért olasz labdarúgókupa-győzelem - írja a Wikipédia. Kiemelkedő edzői sikere, hogy

a 2016–2017-es magyar labdarúgó-bajnokságban bajnoki címet szerzett a Budapest Honvéd FC-vel, illetve a 2017–2018-as szlovák labdarúgó-bajnokságban bronzérmet ünnepelhetett a DAC csapatával.

A Torino FC ifi játékosaként kezdte labdarúgó pályafutását. Az olasz első osztályban a Serie A-ban 1984. március 18-án mutatkozott be a 0–0-ra végződött Ascoli-Torino FC mérkőzésen. Profi játékos pályafutása alatt 1982 és 2000 között tizenegy klubban fordult meg. Hazája bajnokságán kívül először 31 éves korában igazolt Mexikóba és később játszott Németországban is. 1997-ben profi karrierje végén visszatért Olaszországba és a Piacenza Calcio játékosa lett.

Kezdetben alacsonyabb osztályú olasz csapatoknál dolgozott edzőként. 2012. augusztusában lett a Budapest Honvéd FC vezetőedzője, az olasz mellett angolul és spanyolul beszélő mester. A Honvéddal a 2012-13-as szezonban sikeresen kezdett. Az évadban sokak szerint bravúrt elérve lett csapata bronzérmes. Ezzel a teljesítménnyel megszerezték az Európa-ligában a szereplést. Eredményeit elismerve a klub 2014. június 30-ig hosszabbított vele szerződést.

A második szezonja már nem sikerült ennyire jól, hiszen a 2013-2014-es idényben a nemzetközi kupaszereplést gyorsan befejezte csapata és a bajnokságban sem szerepeltek az elvárások szerint. 2014. áprilisában lemondott a Budapest Honvéd FC vezetőedzői posztjáról, hiszen tavasszal öt egymás utáni bajnokin is vereséget szenvedtek.

A Budapest Honvéd kilenc hónapig bírta nélküle, hiszen távozását követően tovább süllyedt a csapat a bajnoki helyezéseit tekintve. Rossi 2015 februárjától, a kiesőzónában szereplő kispestiekhez tért vissza, és 2017-ben a bajnoki címig vezette a csapatot.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×