eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Ilyen 11-est még nem láttak Angliában

Ilyen 11-est még nem láttak Angliában

José Mourinho azt ígérte, csapata az utolsó esélyéig harcolni fog a Premier League bajnoki címéért az idényben. A Manchester United, ha nem is könnyen, de legyőzte idegenben a West Bromwichot – de úgy tűnik, a City egyszerűen más nagyságrendet képvisel, mint a riválisai: 11 pont az előnye!

Pep Guardiola együttese a Tottenham 4-1-es legyőzésével immár 16 mérkőzésre nyújtotta bajnoki győzelmi sorozatát. Hiába nyert a Spurs kétszer is az előző két fordulóban – igaz, közepes képességű csapatok ellen –, az Etihad Stadionban nem volt esélye. A Cityt még az sem vetette különösebben vissza, hogy sem Sergio Agüero, sem Gabriel Jesus nem kezdett, utóbbi pedig, miután beállt, kihagyott egy büntetőt.

Ezúttal Ilkay Gündogan kezdett a szenzációs formában lévő David Silva helyett, s már a 14. percben gólt szerzett, mutatva, hogy rá is lehet számítani. A Spurs a bekapott gól ellenére sokáig jól tartotta magát, de a 70. percben Kevin De Bruyne növelte a manchesteriek előnyét, majd Gabriel Jesus kihagyott büntetője után Raheem Sterling duplázott. A dán Christian Eriksen a 90. percben szépített.

A BBC kiemelte, hogy Guardiola lassan közelít menedzseri pályafutása leghosszabb győzelmi sorozatához, 2013 októbere és 2014 márciusa között 19 meccset nyert meg a Bundesligában a Bayern München élén. Ezzel szemben a Tottenhamnek egyáltalán nem megy a Big Six többi csapata ellen idegenben: amióta Pochettino az edző, a mérleg 1 győzelem, 6 döntetlen és 11 vereség.

Ezúttal Kevin De Bruyne bizonyult a mezőny legjobbjának, de kiválóan játszott Leroy Sane is, akinél senki sem szerzett több gólt ősszel a hazai bajnoki mérkőzéseken. Úgy tűnik, a Citynek nincsen gyenge pontja.

A Manchester United már 2-0-ra vezetett a West Brom pályáján, az utóbbi időben sokat bírált Romelu Lukaku gólja után Jesse Lingard is lőtt egyet. A végén a hazaiak nagyon megszorongatták a Unitedet, szépítettek Gareth Barry révén, de egyenlíteni nem tudtak. Barry 1999 óta (!) először szerzett gólt csereként beállva a Premier League-ben.

A Liverpool nagyon simán, 4-0-ra verte a Bournemoutht, Coutinho, Lovren, Szalah és Firmino szerezte a gólokat. Az egyiptomi mérföldkőhöz érkezett, megszerezte a huszadik gólját. Ian Rush 1986 őszi remeklése óta ő az első Liverpool-játékos, aki karácsonyig eljutott a húszgólos határig.

Az Arsenal Mesut Özil góljával verte meg 1-0-ra a Newcastle Unitedet, a Chelsea pedig Marcos Alonso góljával, ugyancsak 1-0-ra, a Southamptont.

Tavaly, amikor a bajnokság ezen szakaszában mindenki arról beszélt, hogy a Chelsea biztos favorit, Antonio Conte együttese hat ponttal vezetett a második Liverpool, s héttel a Manchester City előtt. Pep Guardiola együttese az akkori 39 ponthoz, s 39-20-as gólkülönbséghez képest most 52 ponttal és 56-12-es gólkülönbséggel áll. A Big Sixből csak a két manchesteri csapat gyűjtött többet, mint tavaly az első 18 fordulóban. A City 13-mal, a United nyolccal. Ugyanakkor az Arsenal négy, a Spurs öt, a Liverpool hat, a Chelsea nyolc ponttal „rosszabb” tavalyi önmagánál.

Premier League, 18. forduló

Manchester City–Tottenham 4-1

Stoke City–West Ham United 0-3

Chelsea–Southampton 1-0

Arsenal–Newcastle United 1-0

Brighton–Burnley 0-0

Watford–Huddersfield Town 1-4

Leicester City–Crystal Palace 0-3

West Bromwich Albion–Manchester United 1-2

Bournemouth–Liverpool 0-4

Az élcsoport: 1. Manchester City 52 pont, 2. Manchester United 41, 3. Chelsea 38, 4. Liverpool 34, 5. Arsenal 33.

Újra élen a Napoli

Ismét a Napoli vezet az olasz bajnokságban, miután az Udinese, a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozva, győzött az Inter ellen a San Siróban. A sima győzelmet arató Juventus is megelőzte a fekete-kékeket, akiknél immár, legalábbis a vesztett pontokat tekintve, az AS Roma is jobban áll.

Massimo Oddo, az Udinese játékosként világbajnok edzője szerint csapata lekontrázta az Intert. Luciano Spalletti, a rivális főnöke úgy látta, a játékosai túl sok egyéni hibát követtek el. Az Inter május 14. óta először kapott ki a Serie A-ban.

A Napoli Torinóban 3-0-re verte a „bikákat”. Az egyik gólt Marek Hamsik lőtte, aki ezzel beérte Diego Maradonát a klub örök-góllövőlistáján. Maurizio Sarri csapata az első félóra végén már 3-0-ra vezetett, az idény egyik legsimább győzelmét aratta.

A Juventusnak sem kellett nagyon izgulnia, noha a régi gárdából Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini és Stephan Lichtsteiner sem játszott. Massimo Allegri sorozatban másodszor mellőzte a gyenge formában lévő Paulo Dybalát. Ennek ellenére Bolognában már az első félidőben eldőlt a mérkőzés, elsősorban Miralem Pjanic jó játékának köszönhetően. Lőtt egy gyönyörű szabadrúgásgólt, illetve remekül kiszolgálta Mario Mandzukicot. A harmadik gólt Blaise Matuidi lőtte, aki korábban még nem talált a kapuba a Serie A-ban.

A forduló egyik meglepetését az AC Milan veresége jelentette a Verona ellen. Különösen azért, mert Gennaro Gattuso együttese a hétközben 3-0-ra megnyerte a két csapat kupamérkőzését. A Milan számára az egyik „elátkozott pálya” a Stadio Bentegodi, s ez most csak erősödött. A Verona ráadásul kétszer is cserélni kényszerült az első félidőben, de még ezt is elbírta. A vége 3-0 lett a sárga-kékeknek, sima győzelem.

Az AS Roma nagyon nehezen győzte le a Cagliarit. Diego Perotti kihagyott egy büntetőt, s úgy festett, ez két pontjukba kerül a „farkasoknak”. Ám a 96. percben Federico Fazióról a szárdok kapujába pattant a labda. A játékvezető megvárta, ameddig a videóbíró dönt – s megadta a gólt.

Serie A, 17. forduló

AS Roma–Cagliari 1-0

Torino–Napoli 1-3

Internazionale–Udinese 1-3

Verona–AC Milan 3-0

Bologna–Juventus 0-3

Crotone–Chievo 1-0

Fiorentina–Genoa 0-0

Sampdoria–Sassuolo 0-1

Benevento–SPAL 1-2

Atalanta–Lazio 3-3

Az élcsoport: 1. Napoli 42 pont, 2. Juventus 41, 3. Internazionale 40, 4. AS Roma 38 (16 mérkőzésből)

Megint hiányzott a gólbíró

A Barcelona meggyőző formában tudta le a szombati El Clásico előtti utolsó bajnokiján, 4-0-ra megverte a Deportivót. Az üldözők közül az Atlético nehezen nyert, a Sevilla egy pontot szerzett, a Valencia pedig kikapott. A múlt héten a klubvilágbajnokságot megnyerő Real Madrid mérkőzését elhalasztották.

Az utóbbi hetekben ismét gólerős Luis Suárez két gólt is szerzett, de ezúttal könnyen juthatott volna mesterhármasig. Labdája a tv-felvételek szerint túljutott a gólvonalon, de Mateo Lahoz játékvezető nem adta meg. Az uruguayi rohant utána, „másik, másik” kiabálta, utalva arra, hogy ősszel már a Valencia és a Betis ellen is ugyanígy járt a Barcelona. Most igazából csak a különbséget csökkentette, a katalánok simán nyertek. Paulinho először szerzett két gólt tétmérkőzésen a Barcelona mezében, Lionel Messi ellenben kihagyott egy büntetőt. Így is vezeti a góllövőlistát.

Az Atlético Madrid Fernando Torres a 74. percben szerzett góljával verte meg 1-0-ra az Alavést. Az immár 33 éves (egykori) Kölyök mindössze öt perccel korábban állt be Saúl helyére. Ez volt az első gólja a mostani bajnoki idényben.

A Valencia megtorpant, a legutóbbi négy meccséből csak egyet tudott megnyerni. Ezúttal az Eibartól kapott ki, amely november közepe óta szenzációs formában futballozik, a legutóbbi öt fordulóban egyetlen csapat sem szerzett több pontot nála a La Ligában. Megjegyzendő, hogy az Eibarnál csak kevés élvonalbeli gárda alkalmaz kevesebb légióst Spanyolországban.

La Liga, 16. forduló

Girona–Getafe 1-0

Atlético Madrid–Alavés 1-0

Eibar–Valencia 2-1

Athletic Bilbao–Real Sociedad 0-0

Sevilla–Levante 0-0

Celta Vigo–Villarreal 0-1

Las Palmas–Espanyol 2-2

Barcelona–Deportivo La Coruña 4-0

Az élcsoport: 1. Barcelona 42 pont, 2. Atlético Madrid 36, 3. Valencia 34, 4. Real Madrid 31 (15 mérkőzést játszott)

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×