eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meghalt a háromszoros olimpiai bajnok legenda

Ötvenéves korában elhunyt Naim Süleymanoglu háromszoros olimpiai bajnok török súlyemelő.

A sportág legsikeresebbjei közé tartozó sportember, akit alig másfél méteres magassága miatt "Minidarunak" és "Zsebherkulesnek" is neveztek, szeptemberben májproblémák miatt orvosi kezelésre szorult, majd október elején májtranszplantáción esett át. A kórházban a lábadozó beteget, akit új hazájában nemzeti hősként tartottak nyilván, Recep Tayyip Erdogan török elnök is meglátogatta. Az AFP szombati híre szerint azonban a sikeres műtét ellenére pénteken egy isztambuli kórházban meghalt.

Süleymanoglu Bulgáriában, a helyi török kisebbség tagjaként született Szulejmanov néven, majd Salamanovként versenyzett bolgár színekben. 1986-ban Ausztráliából nem tért vissza hazájába, hanem Törökországba menekült, ahol állampolgárságot kapott, majd már török színekben érdemelt ki olimpiai aranyat 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban. Összetettben hétszer nyert világbajnokságot - két ízben bolgárként -, számos világcsúcsot állított fel a 60 és a 64 kilogrammos kategóriákban. Bekerült a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) Hall of Fame-jébe (Hírességek Csarnoka), 2001-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legmagasabb elismerését, az Olimpiai Érdemrendet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×