eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Így lesz teljes a labdarúgó-világbajnokág mezőnye

Így lesz teljes a labdarúgó-világbajnokág mezőnye

Négy európai, három afrikai, s két „interkontinentális” hely kiadó még a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság harminckettes „tábláján”. A következő hat napban teljessé válik a mezőny, kiderül, ott lehet-e például a négyszeres világbajnok olasz csapat.

Európában ma kezdődnek a pótselejtezők, a belfasti Windsor Parkban az északírek a svájciakat, a zágrábi Maksimir stadionban a horvátok a görögöket fogadják. Mindkét párharcnak van egyértelmű favoritja, de nem vár könnyű 180 (?) perc sem a svájci, sem a horvát gárdára.

Az északírek és a svájciak történetük első tétmérkőzését vívják egymás ellen, a házigazda a tavalyi Európa-bajnokság óta az öt hazai tétmeccséből négyet megnyert, csak a németektől kapott ki. A négy megnyert mérkőzésből a csehek elleni az igazán komoly eredmény, a norvégok, az azeriek és főleg a San Marinó-iak elleni „kötelező” feladat elvégzése volt. A zöld-fehérek a legutóbbi két, októberi meccsüket elveszítették, de ebből az egyik a németek elleni, a másik a norvégok elleni, oslói, már valójában tét nélküli találkozó volt.

A svájciak, éppen a magyar válogatottal azonos csoportban, az első kilenc meccsüket megnyerték, s miután kikaptak – egyébként simán – Lisszabonban, rosszabb gólkülönbségükkel lemaradtak az egyenes továbbjutásról.

Az összes második helyezett közül a legjobb mérleggel zártak, favoritjai ennek a párharcnak.

Nincs sérültjük, nincs eltiltottjuk, a legjobb tizenegyükkel állhatnak ki. A magyarok (és a portugálok) elleni mérkőzéshez képest annyiban még erősödött is a keretük, hogy Roman Bürki rendbe jött, s felépült Gelson Fernandes, Edimilson Fernandes és Valon Behrami is.

A másik csütörtöki párban a legutóbbi tizenegy hazai tétmérkőzésén veretlen horvát válogatott a 2016-os Európa-bajnokság selejtezői óta sokat javuló, a mostani kvalifikációs sorozatban idegenben még veretlen görögöket fogadja. A horvátok az elmúlt fél évben önmagukhoz képest gyengén teljesítettek, 1-0-ra kikaptak Izlandon és Törökországban is, nem tudtak nyerni Rijekában a finnek ellen sem, s ha a szövetségikapitány-váltás után nem találnak magukra Kijevben, még a pótselejtezőről is lecsúsztak volna. Ám ott nyertek 2-0-ra, így „pótvizsgázhatnak”.

Zlatko Dalić – és segítője, a korábbi klasszis csatár, Ivica Olić – a sérült Mateo Kovačić és Vedarn Ćorluka kivételével minden ászára számíthat, a Perišić, Rakitić, Modrić, Brozović vagy Rog középpályás sor, elöl akár Nikola Kalinićcsel, akár Mario Mandžukićcsal, akár mindkettőjükkel, felettébb erősnek tűnik. A görögök is elsősorban a légiósaikra építenek, de akad néhány Olimpiakosz-futballista a keretben, kérdéses, őket mennyire veti vissza a klubnál kirobbant bundaügy. A görögök szövetségi kapitánya, a német Michael Skibbe, eddigi 18 mérkőzéséből csak ötöt veszített el a válogatottal.

Pénteken rendezik a Svédország–Olaszország, szombaton pedig a Dánia–Írország párharc első felvonását. Nyilvánvalóan a Squadra Azzurra fellépését, pótselejtezős szereplését kíséri a legnagyobb figyelem,

az olaszok nemzeti tragédiának tartanák, ha a válogatott nem jutna el a 2018-as világbajnokságra.

A svédek kerete, főleg, ami a kulcsjátékosokat illeti, kicserélődött a tavalyi Eb óta. Ám nem rossz a mostani generáció sem, a válogatott a 2015-ben utánpótlás Eb-t nyert „évfolyamra” építhet.

Még három hely Afrikában

Afrikában, miután a nigériai és az egyiptomi válogatott már megnyerte a csoportját, még három hely kiadó. Az A csoportban Tunéziának otthon elég egy pont a négyes sereghajtója, Líbia ellen, vb-részvételére akár fogadni is lehetne. A B csoportban a „Szuper Sasok” óriási fölénnyel vezetnek, itt már nincs jelentősége a hátralévő mérkőzéseknek, Kamerun, Algéria, két nagyon nagy múltú válogatott és Zambia már kiesett.

A C csoportban óriási csata várható Abidjanban a marokkói és a házigazda elefántcsontparti válogatott között. Egyelőre egy ponttal előbbiek állnak jobban, tehát döntetlennél ők juthatnak tovább. Afrikában a legjobb a védelmük, még nem kaptak gólt a selejtezőkön. De az ellenfélnél a belga Marc Wilmots szövetségi kapitány Salomon Kalout, Gervinhót, Wilfried Zahát és Seydou Doumbiát is bevetheti. Érdekes, hogy a kapitány nem hívta meg Eric Baillyt, a Manchester United védőjét.

A legkacifántosabb a D csoportban a helyzet, ahol még mind a négy csapat továbbjuthat. Szenegálnak nyolc, Burkina Fasónak és a Zöld-foki szigeteknek hat, Dél-Afrikának négy pontja van, de az első és az utolsó eggyel több mérkőzést játszik a másik kettőnél, miután bundavád miatt megsemmisítették az eredeti mérkőzés eredményét, akkor a dél-afrikaiak 2-1-re nyertek. A játékvezetőt örökre eltiltották. A E csoportban Egyiptom már továbbjutott, Uganda, Ghána és Kongó kiesett.

Kontinensek csatája

Két interkontinentális pótselejtezőt rendeznek még, az egyiken Honduras és Ausztrália, a másikon Peru és Új-Zéland játszik. Az első találkozókon a közép-amerikai és az óceániai csapat a pályaválasztó. A visszavágókat majd november 15-én rendezik, e két párharc győztesével lesz teljes a mezőny, amelynek már tagja Oroszország, Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Izland, Szerbia, Portugália, Franciaország, Brazília, Uruguay, Argentína, Kolumbia, Japán, Dél-Korea, Irán, Szaúd-Arábia, Mexikó, Costa Rica, Panama, Egyiptom és Nigéria.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×