eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ez a 25 éves Premier League nagy kudarca és nagy sikere

Ez a 25 éves Premier League nagy kudarca és nagy sikere

Sportszakmailag és közgazdasági szempontok alapján is sikeres volt, hogy 25 évvel ezelőtt elindult a Premier Liga, a gazdasági alapon működő angol labdarúgó bajnokság - mondta Dénes Ferenc sportközgazdász.

A Premier League volt az egyik válasz az amerikai sportüzlet kihívásaira 1992-ben, a másik Európának a Bajnokok Ligája volt – mondta a sportközgazdász. Dénes Ferenc hozzáfűzte, érdekes, hogy együtt indult a kettő.

„A Premier League európai választ adott az amerikai kihívásokra, nem is feltétlenül ugyanazokkal az eszközökkel. Sokáig az európai amerikai típusú liga volt. Sportszakmailag és pénzügyileg is megérte, jól látszik, hogy

Európában ma a legértékesebb sportliga,

sok szempontból versenyképes az amerikaiakkal is, ami nagyon nagy szó.”

Az, hogy a Premier League-ben már szinte senki nem angol, a piacgazdaság miatt lett törvényszerű: ahol vonzó befektetési lehetőség van, megjelenik a tőke – emelte ki Dénes Ferenc. A sportközgazdász hozzátette, a globalizált világban ez már nem is feltétlenül nemzeti.

„A tőkebeáramlás egyébként veszélyes is lehet. Nem véletlen, hogy az amerikai ligáknál vannak belépési korlátok, Angliában ilyenek nincsenek, vagy nem hatékonyak. Gondolkodnak is, hogy mit kellene csinálni, hogy azt a versenygazdasági feltételrendszert fenntartsák, ami naggyá tette a Premier League-et.”

Dénes Ferenc elmondta, a jövőben az a legfontosabb, hogyan lehet korlátozni, visszaszorítani az állami pénzt, és a beavatkozást a helyén kezelni.

Nem ugyanaz ugyanis az állami és a piacgazdasági tőke

– tette hozzá a sportközgazdász.

„A piacgazdaság profitban gondolkodik, ezért van az, hogy vannak olyan csapatok, amelyek úgy tudják maximalizálni a profitjukat, ha negyedikek lesznek a Premier League-ben. Eljutnak a legjobb tizenhat közé és ott kiesnek. Közgazdaságilag ez egy olyan költségszint, amihez lehet társítani egy olyan bevételt, ami a kettő közötti pozitív különbséget az egekbe löki és profitorientált lesz. Az állam azonban hatalmi dolgokban és tágabb társadalmi összefüggésekben gondolkodik, ami ronthatja a hatékonyságot.”

Ez nem csak az angolok problémája, legutóbb a spanyol liga elnöke mondta, Neymar átigazolása kapcsán, hogy állam által futtatott futballklubok jelentek meg az európai futballpiacon, amelyeket meg kell állítani – idézte fel Dénes Ferenc.

„A dolog pikantériája persze, hogy pont annak a spanyol ligának az elnöke mondja, ami vastagon benne van az állammal való összejátszásban, és aminek bőven vannak is pénzügyi problémái.”

Arra a kérdésre, hogy mi volt a Premier League elmúlt 25 évének legnagyobb sikere, a sportközgazdász azt felelte, az, hogy

versenyképessé tette az angol futballt.

Hozzátette, voltak olyan időszakok, amikor a Bajnokok Ligájában domináns szerepet játszottak az angol klubok – és ez sportszakmai siker. Ahogy az is, hogy folyamatosan tele vannak a stadionok úgy, hogy nagyon drágák a jegyek. A németeknél picivel többen vannak, de ott jóval olcsóbbak a jegyek – fűzte hozzá Dénes Ferenc.

„Ehhez kell futballkultúra, ahhoz pedig játékosok kellenek, akik futballoznak.”

A 25 év kudarcát firtató kérdésre a sportközgazdász kiemelte: az kudarc, hogy ennek hatására egy másik piacon, a nemzeti válogatottak piacán nem tudtak eredményessé válni. Dénes Ferenc hozzátette, Angliában is vita van, hogy kell-e a külföldieket korlátozni. Egyes vélemények szerint nem, mert így a legjobbaktól lehet tanulni.

Felnő ugyanakkor egy új generáció, amely nemzeti válogatottként is versenyképes tud lenni,

és ez megoldhatja ezt a sportszakmai problémát – tette hozzá a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×