eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"A sportpszichológus olyan, mint egy biztosítás"

A sportpszichológus olyan, mint egy biztosítás: viszonylag kevés befektetést igényel, de ha hiányzik, akkor borzasztó nagy károkat okozhat. Fontos, hogy a felkészülés minden szegmense a helyén legyen, mert különben kárba veszhet az egész munka - hangsúlyozta az InfoRádió Ötkarika című magazinműsorában Lénárt Ágota pszichológus, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai Tanszékének docense.

Az olimpiai időszak előtt felkészülés alapvetőne ugyanazokat a módszereket tartalmazza, amelyeket a sportolóknak egyébként is érdemes elsajátítaniuk" - mondta Lénárt Ágota.

A különböző relaxációs módszerekkel szabályozhatják az érzelmi állapotukat, és át tudják kapcsolni magukat a nyugalmi tónusra. Nagyon fontos módszercsoport a mentális tréning, amelynek a segítségével mozgássorokat képzelnek el fejben, gondolatban. Ezek a fejben lévő mozgássorok vezérlik a jó kivitelezést - ennek segítségével az agy ráhangolódik arra, hogy egy tökéletes kivitelezést hajtson végre.

A harmadik legfontosabb módszercsoportot a figyelemfókuszálási technikák adják, ezek természetesen az olimpián is nagyon fontosak lesznek, hogy kizárják a nem szükséges tényezőket, hogy pontosan tudjanak koncentrálni az adott feladatra. Emellett természetesen fontos a stratégia, a taktika, ezt különböző megértési, gondolkodásbeli módszerekkel lehet elsajátítani - részletezte a sportpszichológus.

Nagyon fontos, hogy minden sportolónak meglegyen ez az "alapcsomag". Élsportolók esetében a versenyzésbe való beillesztés és a csúcsra járatás során ennek a mentális formaidőzítése is rendkívül fontos. Természetesen az olimpia más, itt még fontosabb a zavaró tényezők kizárása - tette hozzá.

"Eddig azt mondták, hogy kevés a sportpszichológusa, most már több mint 70 sportpszichológus van. A központi irányítás azonban még mindig hiányzik, a szervezeti keretnek a felállítása késik" - hívta fel a figyelmet a problémára Lénárt Ágota.

Kifejtette: ez azért problematikus, mert ha a sportoló ugyanolyan keretben tudna sportpszichológushoz fordulni, mint ahogyan sportorvoshoz jár, az nagyban megkönnyítené a helyzetet. De ez természetesen nem akadály: ha valaki egy ilyen szolgáltatást igénybe akar venni, akkor a Testnevelési Egyetem pszichológia tanszékén keresztül eljut a megfelelő szakemberhez, aki a megfelelő sportágban és a megfelelő helyszínen - gondolok itt a vidéki városokra - rendelkezésre tud állni.

"A londoni olimpia mégiscsak áttörés volt, hiszen a nyolc magyar olimpiai aranyéremből hétben volt sportpszichológiai felkészítés. Aki erre azt mondja, hogy ez nem fontos, az nem halad a korral. Mindenhol a világon ennek megfelelően zajlik a felkészítés, kell, hogy legyen sportorvos, sportpszichológus, gyúró, edzésmódszertanos. Sokszor éri az a vád a sportpszichológiát, hogy túldimenzionálja magát. Nem erről van szó, inkább arról, hogy hiába a jó felkészülés, ha valakinek a mentális felkészülése nincs meg, akkor gyakorlatilag minden kútba esik" - hangsúlyozta a magyar válogatott sportolók mellett is dolgozó szakember. 

A Testnevelési Egyetem Pszichológiai Tanszékének docense az egyik leghíresebb sportolók kudarcait hozta fel példaként.

"Matthew Emmons annak ellenére, hogy a fizikai és szakmai felkészülése tökéletes volt, három olimpiát rontott el egymás után, mert egy mentális hibát nem javított ki" - emlékeztetett Lénárt Ágota.

"Inkább olyan irányból kell megközelíteni a dolgot, mint egy biztosítást: viszonylag kevés befektetést igényel, de ha hiányzik, akkor borzasztó nagy károkat okozhat. Természetesen senki sem veszi el az érdemet a sportolóktól, az edzőktől, de fontos, hogy a felkészülés minden szegmense a helyén legyen, mert különben kárba veszhet az egész munka" - fogalmazott a sportpszichológus az InfoRádióban.

Hanganyag: Farkas Dávid

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×