eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Egy hét pihenőt írtak elő az orvosok Blatternek

Orvosai tanácsára a jövő hét végéig otthonában pihen Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 90 napra eltiltott elnöke.

Klaus J. Stöhlker, a 79 éves svájci sportvezető tanácsadója pénteken azt mondta, a doktorok azt javasolták a FIFA-vezérnek, hogy néhány napig kímélje magát. Blatter lánya, Corinne a Blick című svájci napilapnak úgy nyilatkozott, hogy édesapja jövő vasárnapig minden programját lemondta.

Blattert és az európai szövetség (UEFA) elnökét, Michel Platinit október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellenük a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott a FIFA elnökétől 2011 februárjában.

Joseph Blattert május 29-én újra megválasztották, ötödik ciklusát azonban azzal kezdte, hogy június 2-án lemondott posztjáról, miután a tisztújítás előtt két nappal hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. A letartóztatottakkal együtt 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádoltak meg bűnszövetkezet működtetésével, azóta a botrány tovább gyűrűzött.

A svájci sportvezető június 2-i lemondásakor rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, de a február 26-ra kiírt tisztújításig ő akarta tovább vezetni a FIFA-t. A 90 napos eltiltás miatt a szervezetet most a rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou irányítja.

A február 26-án, Zürichben sorra kerülő elnökválasztáson a jelenlegi helyzet szerint Platini; Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember; valamint a libériai Musa Bility versenghet a posztért.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×