eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kassai Viktor vezeti a BL-döntőt

Lesz magyar szereplője a Bajnokok Ligája döntőjének: immár hivatalossá vált, hogy Kassai Viktor vezeti a szombati Barcelona-Manchester United mérkőzést. Erről az UEFA már hivatalosan is értesítette az MLSZ-t.

A Nemzeti Sport internetes kiadása szerint sejteni lehetett, hogy Kassai Viktornak nagy esélye van arra, hogy ő vezesse a Bajnokok Ligája május 28-i fináléját. A magyar játékvezető mellett az olasz Nicola Rizzolit tartották a legnagyobb esélyesnek, de az UEFA Játékvezetői Bizottságának döntése értelmében Kassai dirigálhat a fináléban.

A világbajnokságon a német-spanyol elődöntőt vezető Kassai Viktor a nyolcaddöntőben is vezetett a legrangosabb európai kupasorozat mostani kiírásában, akkor az egy évvel korábbi BL-döntő "visszavágóján", az Inter-Bayern München csúcsrangadón dirigálhatott.

A magyar játékvezető munkáját Erős Gábor (40) és Ring György (30) asszisztensek, Fábián Mihály (31) és Bognár Tamás (33) a két kapunál elhelyezkedő játékvezető segítők, Vad II István (32) pedig mint tartalék játékvezető támogatja majd. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst ("biztonsági tartalékot") jelölt Kispál Róbert (42) személyében, így ma reggel hét magyar játékvezető szállt fel a Londonba tartó gépre.

A worldreferee.com szaklap szerint az olasz Nicola Rizzoli volt a Bajnokok Ligája sorozat legjobb játékvezetője idén, Kassai az osztályzatok alapján nincs az első tízben. Annyi biztos, az angol Howard Webb nem vezeti a döntőt, részint a tavalyit ő kapta, emellett a tavalyi vb-döntőben négy pirosat nem osztott ki.

Collinát taszította le a trónról

Az MLSZ szerint Kassai Viktor történelmet is ír, hiszen a Bajnokok Ligája beindulásától számítva ő lesz a legfiatalabb játékvezető, aki finálét dirigálhat. Érdekesség, hogy eddig éppen az UEFA Játékvezető Bizottságának vezetője, Pierluigi Collina tartotta ezt a csúcsot, aki 39 évesen volt finalista.

Nem ez az első eset, hogy magyar bíró dirigálja a Bajnokok Ligája döntőjét. Puhl Sándor személyében 1997-ben, a Juventus - Dortmund mérkőzésen már érte hasonlón megtiszteltetés a magyar játékvezetői kart. Az "elődsorozatban", a BEK-ben, Palotai Károly kétszer is vezetett döntőt, 1976-ban a Bayern München-St.Etienne, 1981-ben a Liverpool-Real Madrid (tehát ugyancsak egy angol-spanyol) finálét.

Vágner László, az MLSZ játékvezető bizottságának elnöke elmondta, hogy az UEFA nagyon szigorúan veszi egyes mérkőzések küldésének nyilvánosságra hozatalát, mely kizárólag az európai szövetség hatásköre.

Ezen szabályoknak felelt meg az utóbbi napokban Kassai Viktor és a szövetség is, amikor nem hozták nyilvánosságra az UEFA döntését, tovább erősítve az MLSZ, a bizottság és játékvezetőink nemzetközi hitelességét.

Mivel az UEFA a leghatározottabban tiltja, hogy a játékvezetők mérkőzés előtt nyilatkozzanak, ezért Vágner László arra kér mindenkit: a mérkőzés kezdetéig sem telefonon, sem egyéb módon (email) ne próbálják felvenni a kapcsolatot velük, mert nem reagálhatnak a megkeresésekre.

Tapasztalt bírónak tartják

A nemzetközi média általános megállapítása szerint Kassai Viktor személyében tapasztalt bíró vezeti a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati döntőjét.

A Reuters a minősítést alátámasztva megemlítette, hogy a 35 éves magyar játékvezető 2001-es nemzetközi debütálása óta több mint 60 UEFA-meccsen működött közre, így például ebben a szezonban azon a Bajnokok Ligája-csoporttalálkozón, amelyen a Manchester United 1-0-ra legyőzte a Valenciát. A brit hírügynökség arra is kitért, hogy Kassai a tavalyi dél-afrikai világbajnokságon négy mérkőzésen fújta a sípot.

A londoni Daily Mail kevésbé barátságos felütésű on-line-os cikkében Wenger-ellenségként emlegeti fel Kassai Viktort, arra emlékeztetve, hogy az Arsenal francia mestere dühödten bírálta a magyar bíró tevékenységét csapata novemberi, a portugál Bragával szemben 2-0-ra elvesztett meccse után, többek között egy tizenegyes elmaradását kérve rajta számon.

"Ellensúlyként" a szigetországi lap megemlítette, hogy a szeptemberi Anglia-Bulgária Eb-selejtezőn (4-0) a Wembleyben Kassai egyetlen hazai játékosnak sem mutatott fel sárga lapot.

A spanyol hírügynökség a magyar bírót bemutatva előrebocsátotta, hogy Kassai ebben a szezonban öt BL-meccsen is dirigált, majd kiemelte, hogy ő vezette a nyári vb-elődöntőt Spanyolország és Németország között, amelyet az ibériai alakulat nyert meg 1-0-ra.

A tételes meccsfelsorolás után anyagát azzal zárta az EFE, hogy Kassai eddig három alkalommal vezetett mérkőzést a Manchester Unitednek, s mindhárom alkalommal az angol együttes győzött.

A barcaforum.com is megemlítette az MU "kassais" mérlegét, de kommentálás nélkül rögzítette a tényt, miként azt is, hogy a magyar játékvezető a Barcelonának még egyetlen fellépésén sem működött közre eddig. Az angol nyelvű internetes újság egyetlen minősítő "mondata" a rövid anyag végén ez: "Strong Referee", azaz erős játékvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×