INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Világraszóló magyar sikerek a transzplantált sportolóknál

InfoRádió / MTI
Ismét a magyar csapat nyerte meg a nemzetek pontversenyét, és a legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett a Transzplantált és Dializált Betegek Európai Versenyén, amelyet idén Írországban rendeztek meg.

Az augusztus 8. és 15. között immár hatodik alkalommal megrendezett sportversenyre 23 európai országból 342 résztvevő érkezett. A rajthoz állt transzplantáltak között voltak máj-, vese-, szív-, csontvelő-, tüdőátültetett betegek, egyes versenyzők pedig több új szerv segítségével kaptak esélyt az életben maradásra, majd a felépülés után a minőségi életre, a sportolásra.

A szervátültetés sikerét mutatja az a tény, hogy az új szervvel élő és a művesekezelést kapó betegek számára tíz évvel ezelőtt indított speciális versenyeken ma már számtalan sportágban mérik össze erejüket a résztvevők. Idén Dublinban az úszás, asztalitenisz, tenisz, röp-, tollaslabda, kerékpározás, minimaraton mellett a darts és a nálunk kevésbé ismert petanque szerelmesei is megmérkőztek egymással.

A nemzetek pontversenyét az előző évek eredményeihez hasonlóan, immár hatodik alkalommal a 40 sportolóval felvonuló magyar csapatnak sikerült megnyernie. Második a házigazda Írország csapata lett, a harmadik helyre pedig Németország - transzplantált, illetve művese kezelésben részesülő - versenyzői kerültek.

A legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett - Jung Andrásné és Mezei Gergő vehette át a legjobb teljesítményért járó medált - mondta el Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke.

A címlapról ajánljuk