eur:
393.14
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Világraszóló magyar sikerek a transzplantált sportolóknál

Ismét a magyar csapat nyerte meg a nemzetek pontversenyét, és a legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett a Transzplantált és Dializált Betegek Európai Versenyén, amelyet idén Írországban rendeztek meg.

Az augusztus 8. és 15. között immár hatodik alkalommal megrendezett sportversenyre 23 európai országból 342 résztvevő érkezett. A rajthoz állt transzplantáltak között voltak máj-, vese-, szív-, csontvelő-, tüdőátültetett betegek, egyes versenyzők pedig több új szerv segítségével kaptak esélyt az életben maradásra, majd a felépülés után a minőségi életre, a sportolásra.

A szervátültetés sikerét mutatja az a tény, hogy az új szervvel élő és a művesekezelést kapó betegek számára tíz évvel ezelőtt indított speciális versenyeken ma már számtalan sportágban mérik össze erejüket a résztvevők. Idén Dublinban az úszás, asztalitenisz, tenisz, röp-, tollaslabda, kerékpározás, minimaraton mellett a darts és a nálunk kevésbé ismert petanque szerelmesei is megmérkőztek egymással.

A nemzetek pontversenyét az előző évek eredményeihez hasonlóan, immár hatodik alkalommal a 40 sportolóval felvonuló magyar csapatnak sikerült megnyernie. Második a házigazda Írország csapata lett, a harmadik helyre pedig Németország - transzplantált, illetve művese kezelésben részesülő - versenyzői kerültek.

A legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett - Jung Andrásné és Mezei Gergő vehette át a legjobb teljesítményért járó medált - mondta el Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×