eur:
388.63
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Nincsenek felkészülve a stadionok az elsősegély-nyújtásra

Nincsenek felkészülve az európai stadionok a hirtelen szívhalál esetén nyújtandó elsősegélyre sem a képzettség, sem az eszközök tekintetében. Az Arena tanulmány tíz ország 190 klubjának elszomorító adatait az European Heart Journal legújabb számában ismertette.

A focipályán vagy a célegyenesben bekövetkező sérülések ellátására minden mérkőzés, verseny során megfelelő fölszereléssel ellátott, nagy gyakorlatú szakemberek tartózkodnak a helyszínen.

Az Európai Szívgyógyászok Társaságának sportegészségügyi munkacsoportja azt vizsgálta, hogy a kontinens klubjai mennyire felkészültek arra az esetre, ha valamilyen sportesemény közben a versenyzők vagy nézők egyike szívrohamot kap, esetleg hirtelen szívhalál következtében összeesik.

Mats Borjesson és nemzetközi munkacsoportja 37 brit, 29 francia, 25 holland, 24 spanyol, 21 svéd, 16 görög, 14 norvég, 9 szerb, 8 osztrák és 5 olasz sportklub stadionjainak adatait gyűjtötte össze. Vizsgálták, hogy ezeket a sportlétesítményeket milyen mértékben látták el azokkal a biztonsági eszközökkel, melyeket a nemzetközi szervezetek ajánlanak.

Az egészségügyi hivatalok ajánlása szerint minden, ezernél nagyobb befogadóképességű helyszínen szükség volna a hirtelen szívhalál leggyakoribb okaként jelentkező szívritmuszavar, a kamraremegés (kamrafibrilláció) megszüntetésére alkalmas elektromos műszerre, a félautomata defibrillátorra.

Az európai szakemberek arra is fölhívják a figyelmet, hogy az Egyesült Államok területén a defibrillátornak az esemény bármelyik pontjáról öt percen belül elérhetőnek kell lennie. Ezt helyes volna Európában is érvényesíteni.

Az Arena tanulmány azt igazolta, hogy az európai stadionokban a helyzet ennél sokkalta rosszabb. A sportpályáknak csak 72 százalékában létezik egyáltalán valahol defibrillátor. A kluboknak csupán 64 százaléka készített írott tervet egy esetleges azonnali segítséget igénylő egészségügyi esemény kezelésére.

Az európai sportrendezvények 90 százalékában van jelen orvos. Nővérek vagy ápolók 37-, illetve 58 százalékban. Kardiológiai újraélesztési oktatást a kluboknak csak 65 százaléka tartott, de részletesebb, bemutatóval megerősített újraélesztési tanfolyamon csupán 26 százalékukban vettek részt az alkalmazottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×