eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Fekete holdfogyatkozásban" bízik az Egervári-csapat

Korszakos siker kapujában áll a magyar junior labdarúgó-válogatott, amely kedden délután a világbajnoki döntőbe jutásért lép pályára Ghána ellen. A magyar együttesnek két nagy hiányzója is lesz az erős, gyors és eddig gólerősen játszó rivális ellen. Egervári Sándor a tizenegyesekre is készül.

1972 után játszik újra elődöntőt nagy nemzetközi labdarúgó-tornán a magyar válogatott kedden délután. Miközben a felnőtt együttes ismét lemaradt egy világversenyről, a 20 éven aluliak Ghána ellen a világbajnoki fináléba kerülésért lépnek pályára.

Egervári Sándor szövetségi edző együttese két hosszabbításos meccsen vívta ki a négy közé jutást magasabban jegyzett, így esélyesebbnek tartott európai riválisok, a csehek és az olaszok ellen. A kairói elődöntőben egy jóval ismeretlenebb és teljesen más játékstílust képviselő ellenfél, az U20-as Afrika-kupa-győztes Ghána vár Gulácsi Péterékre.

A magyar együttes legnagyobb hiányzója a csapatkapitány és irányító, Koman Vladimir lesz, aki eltiltás miatt nem léphet pályára. Mellette a védelem egyik oszlopa, Szekeres Adrián is kihagyja a ghánaiak elleni meccset, és a védekező középpályás, Takács Péter sem léphet pályára.

"Koman Vladimir eltiltása nagyon megnehezíti a dolgomat. Hiányozni fog, hiszen ő csapatunk egyik erőssége, aki mentális tartást is ad a többieknek. Pótlását több játékosnak közösen kell megoldania, részfeladatok átvállalásával, hiszen ő a középpálya egyik igazi erős egyénisége, aki az irányítás mellett a mezőnyben vívott küzdelemben is jeleskedik" - mondta Egervári Sándor, aki vélhetően csak a lelátóról tekintheti meg a meccset, hiszen az olaszok ellen piros lapot kapott.

"Nagyon alaposan fel kell készülnünk. Ghána eddig bizonyította, hogy a torna egyik legjobb együttese" - tette hozzá az edző, aki a hétfői edzés végén a tizenegyesrúgásokat is gyakoroltatta a labdarúgókkal. Egervári azt már eldöntötte, hogy a csapatkapitányi karszalagot Korcsmár Zsolt viseli.

A hétfő délutáni edzést kihagyta Németh Krisztián, de kedden pályára léphet. Az AEK Athén csatára gyomorbántalmai miatt Szilágyi György csapatorvos tanácsára nem gyakorolt társaival. Simon Ádám felépült kisebb sérüléséből, és a korábban a térdét fájlaló Dudás Ádámnak sincsenek komoly problémái.

A mérkőzést délután fél 5-től az m1 és az Eurosport élőben közvetíti.Ghána korábban kétszer, 2001-ben és 1993-ban játszott döntőt a junior vb-n, de nyernie nem sikerült, míg a korosztályos Afrika-kupán háromszor diadalmaskodott az együttes.

A csapat a D csoportból, Anglia, Uruguay és Üzbegisztán társaságából lépett tovább 7 ponttal. A Fekete holdak becenevű együttes az egyenes kieséses szakaszban Dél-Afrikát, majd Dél-Koreát legyőzve jutott a négy közé.

A ghánai válogatott csapatkapitánya a legendás Abedi Pelé - a Marseille, a Lyon, a Torino és az 1860 München egykori csatára - fia, Andrew Ayew. A középpályás, aki már 17 évesen felnőtt válogatott volt, a Marseille alkalmazottja, de az idei szezont kölcsönben a másodosztályú Arles-ban tölti. Ayewet a nyáron az Arsenal is kinézte magának.

Az egyiptomi tornán eddig a két támadótól, Dominic Adiyiahtól és Ransford Oseitől hangos a világsajtó, ugyanis ketten összesen 10 gólt szereztek Ghána 13 találatából.

A góllövőlistát is vezető Adiyiah a Feyenoordnál nevelkedett, jelenleg pedig a norvég Fredrikstad profija. A 18 éves Osei eddig kacifántos pályafutást tudhat maga mögött: 2008-ban a lengyel Legiába akart igazolni, de nem kapott munkavállalási engedélyt, így végül Izraelbe, a Maccabi Haifához szerződött, idén nyáron pedig a holland Twentéhez került kölcsönben.

Egész Afrikát akarja büszkévé tenni Sellas Tetteh, a ghánai U20-as labdarúgó-válogatott edzője. A tréner kiemelte,hogy mivel egyetlen afrikai csapatként vannak versenyben a tornán, így az egész kontinensért fognak harcolni.

"Büszkék vagyunk rá, hogy eddig eljutottunk, de mindent megteszünk, hogy elhódítsuk a trófeát, nem bukhatunk itt el" - közölte a szakvezető. Sellas Tetteh a BBC afrikai sportmagazinjának azt mondta: egyre nehezebb meccsek várnak az együttesre, de bárki ellen készen állnak a játékra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 14:10
×
×
×
×