eur:
389.63
usd:
362.71
bux:
68004.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Max Mosley fellebbez a Forma-1-es kémügyben

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke fellebbezést nyújt be a szervezet illetékes testületéhez annak nyomán, hogy a Forma-1-es kémügyben, azaz a Ferrari titkos anyagainak jogtalan birtoklása miatt első fokon nem született elmarasztaló ítélet a McLaren-Mercedes istállóval szemben.

"Tekintetbe véve, hogy mennyire fontos a közvélemény megnyugtatása, a dossziét a szövetség fellebbviteli testülete elé viszem azzal, hogy az illetékesek hallgassák meg ismét a Ferrari és a McLaren-Mercedes képviselőit, valamint a világbajnoki sorozat bármely más képviselőjét, aki ezt igényli. Így kiderül, hogy az első döntés helyén való volt-e, s ha nem, annál egy igazságosabb határozat születhet" - indokolta lépését Mosley.

Az FIA 26 tagú illetékes testülete a múlt csütörtökön, párizsi, ötórás meghallgatás után úgy ítélte meg, hogy nem nyert bizonyítást, miszerint a brit csapat felhasználta az olaszok hozzájuk került 780 oldalas dokumentumának adatait, s így jogosulatlan előnyhöz jutott. Ugyanakkor az FIA jelezte, ha a jövőben bármilyen csalásra fény derül, komoly szankció vár a csapatra, akár ki is zárhatják a világbajnokságból.

Az anyagot - a gyanú szerint - Nigel Stepney, a Ferrari volt technikai igazgatója adta át az azóta menesztett Mike Coughlannek, a wokingiak vezető mérnökének. A párost egy másolószalon munkatársa buktatta le, jelezve, hogy Coughlan felesége Ferrari autókra vonatkozó iratokat másolt le.

A McLaren a botrány kirobbanását követően közölte, hogy a vezető mérnökön kívül más nem tudott a dokumentumokról és kész az összes ezzel kapcsolatos anyagát a FIA, valamint a Ferrari rendelkezésére bocsátani, sőt a szövetség a versenyautóikat is részletesen átvizsgálhatja. Az angol csapat állítását ugyanakkor cáfolják azok a már kihallgatott tanúk, akik szerint Jonathan Neal, a McLaren menedzsere is tudott a titkos dokumentumról.

A FIA elsősorban a Nemzetközi Sport Kódex 151-es cikkelyére hivatkozva indított vizsgálatot a wokingi csapat ellen. A vonatkozó szakasz a motorsporton belüli tisztességtelen információszerzést, illetve általánosságban a verseny érdekeivel ellentétes cselekedeteket tiltja, márpedig a McLaren birtokába jutott anyag mindenre kiterjedő információkat tartalmazott az olasz csapat idei autójáról.

Luigi Macaluso, az Olasz Automobil Szövetség elnöke hétfőn kérte Max Mosleyt, hogy vigye a fellebbviteli testület elé az ügyet.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×