eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

El Nino lesz Németh Krisztián vetélytársa Angliában

Néha furcsa kapcsolódási pontokat alakít ki az élet. Tavaly az InfoRádió is beszámolt arról, hogy brit futballkörök pletykái szerint Németh Krisztián, az MTK tehetséges csatára, valamint Fernando Torres, az Atlético Madrid spanyol világklasszisa klubtársak lesznek Angliában. A célállomásnak akkor még a Manchester Unitedet rebesgették - végül a Liverpool lett belőle. De az akkor még szinte képtelenségnek tűnő hír lényege beigazolódott.

Fernando Torres persze előrébb tart a pályáján, mint Németh Krisztián. A spanyol fiú nem csak hogy az első csapathoz került - de 26,5 millió fontos átigazolási díjával egyenesen a Vörösök történetének legdrágább játékosa lett.

A hazájában El Niñónak, Kölyöknek becézett játékos megszakította polinéziai nyaralását, hogy minél hamarabb nyélbe üthesse liverpooli szerződését. Miután ügynöke mindent előkészített, Fernando Torres kedden részletes orvosi vizsgálaton esett át, majd mindenben megállapodott a szerződésével kapcsolatban.

A kontraktust szerda délután írják alá, a Liverpool magyar idő szerint délután négy órára hívott össze sajtótájékoztatót, hogy bejelentse új játékosa leigazolását.

A hatéves megállapodást kötő, 23 éves játékos a kilences mezt kapja majd a Vörösöknél - ezt az előző idényben Robbie Fowler, a "szerényen" Istennek becézett klublegenda viselte. Fowlerrel nem hosszabbított szerződést a klub, s Torres érkezése után nyilvánvaló, hogy a legutóbbi idényt az Olympique Marseille-nél kölcsönjátékosként töltött Djibril Cissére sem tart igényt Rafa Benítez menedzser.

Ugyancsak távozik a Liverpooltól a tavasz nagy részét sérülése miatt kihagyó Luis García is, aki éppen Torres anyaegyesületébe, az Atlético Madridba igazolt. A Kölyöknek becézett játékosnak így sem lesz hiánya honfitársakban: rajta kívül a keretben nyolc spanyol anyanyelvű játékos van.

Fernando José Torres Sanz 1984. március 20-án született a spanyol fővárosban. Egy dél-madridi iparkerületben, Fuenlabradában nőtt fel, s az egész családjával együtt az "Atletinek" szurkolt.

Tízéves korában már a "matracosok" játékosa lett, de még az előtt is megfordult néhány kisebb csapatban. Ezek közé tartozik például egy kávézó futsal-brigádja, ami a Mario's Holanda nevet viselte, valamint a Parque 84 és a Rayo Trece. A korosztályos csapatokban, annak ellenére, hogy nagyon korán felkerült a "nagyok" közé, 186 gólig jutott.

Az akkor a második vonalban szereplő Atlético profi csapatában 2001 tavaszán mutatkozott be, a Leganés ellen. A következő héten, hazai pályán, a Vicente Calderon-stadionban megszerezte első gólját is. Hatvanezer néző tombolt!

A 2002-2003-as idényben játszott először az élvonalban - s rögtön az idény egyik legjobb csatáraként ünnepelték. Tizenhárom góllal az Atlético házi gólkirálya lett. Azóta is fantasztikusan gólerős, 214 bajnoki mérkőzésen 82 gólt szerzett az Atlético Madridban.

2001-ben Angliában megnyerte a 16 évesek válogatottjával az Európa-bajnokságot. Õ szerezte a franciák elleni döntőben az egyetlen gólt, s ő lett a torna gólkirálya is.

Miután megnyerte a spanyol ifikkel a 17 évesek nem hivatalos kontinensbajnokságának számító Meridian-kupát, 2002 nyarán győzött a Norvégiában rendezett U19-Európa-bajnokságon is. A németek elleni döntőben a torna gólkirálya szerezte az egyetlen gólt - "természetesen" Fernando Torres.

A spanyol A válogatottban 40 találkozón 14 gólt szerzett. Részt vett a 2004-es Európa-bajnokságon és a 2006-os világbajnokságon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×