eur:
389.42
usd:
362.67
bux:
68654.61
2024. május 8. szerda Mihály

Az Arsenal Budapesttől 350 kilométerre találta meg Thierry Henry utódját

Az Arsenal napokon belül megtalálta a Barcelonához szerződött Thierry Henry utódját. Talán ez is meglepő, az meg főleg, hogy Arsène Wenger Budapesttől 350 kilométernyire, Zágrábban lelte meg.

Az új szerzemény neve nem hangzik kifejezetten horvátnak: Eduardo da Silva, becenevén Dudu. Pedig ő az elmúlt évek legjobb horvát csatára, hogy mást ne emlegessünk, a nemzeti tizenegy mezében a legutóbbi szezonban győztes gólt szerzett az angolok ellen, mesterhármassal segítette a 4-3-as győzelemhez a horvátokat Izraelben, majd ő lőtte a döntő gólt a macedónok és az észtek elleni Eb-selejtezőn is.

Kétségtelen, kinőtte a horvát ligát. A Rio de Janeiróban született fiú 34 góllal lett a legutóbbi szezon horvát gólkirálya, nem utolsósorban májusban pedig az első futballista, aki valaha mesterhármast tudott lőni a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split közötti örökrangadón.

Eduardo da Silva 15 évesen, 1998-ban érkezett Horvátországba, nem hogy senkit nem ismert Horvátországban, de jószerével még azt sem nagyon tudta, hogy hogyan hívják a várost, ahol kikötött. Hamar megtanulta - ma már, ha némi akcentussal is, de kitűnően beszél horvátul.

Pedig 1999-ben még hazament két évre Brazíliába, de akkor már a Dinamo tagja volt, a klub csak kölcsönadta a Bangunak. Mint ahogy aztán kölcsönadta a horvát Inter Zapresicnek is, miután Dudu 18 évesen, Horvátországba visszatérve, még nem volt elég jó a Dinamóba.

Ám miután 15 bajnokin tíz gólt lőtt, 2003 nyarán visszavette Horvátország első számú klubja.

Akkor kezdődött a csatár igazi karrierje. Első nemzetközi fellépésén gólt is szerzett - az MTK ellen, a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A 2006-2007-es idény végéig 104 mérkőzésen 73 gólt lőtt - miközben bekerült a horvát válogatottba is, igaz, az akkori szövetségi kapitány, Zlatko Kranjcar mellőzte őt a tavalyi világbajnokságon.

Az utódjánál, Slaven Bilicnél már Da Silva alapember, és nyilván mostantól főleg az lesz.

A csatár egyébként már az előtt beírta a nevét az Arsenal történelemkönyvébe, hogy leszerződött a klubhoz: ő lőtte az első gólt tétmérkőzésen - persze még a Dinamo színeiben - az "Ágyúsok" új stadionjában, 2006 augusztusában.

Eduardo da Silva néhány napja négyéves szerződést kötött a londoni klubbal, heti fizetése 28 ezer font, valamivel több, mint 10 millió forint lesz.

Nem érzi majd egyedül magát - egyrészt, mert igazi honfitársai közül klubtársa lesz Gilberto Silva és Denílson, másrészt, mert az Arsenal a hírek szerint napokon belül leigazol még egy játékost a Dinamóból: az ötmillió fontra tartott Ognjen Vukojevicet, a nagy munkabírású középpályást.

Győződjön meg Ön is arról, mit tud az Arsenal új szerzeménye!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×