eur:
388.82
usd:
361.99
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

NOB: Panama mehet, Tuvalu jöhet

A végrehajtó bizottság tanácskozásával megkezdődött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság üléssorozata Guatelamavárosban. A 15 tagú grémium első intézkedésként felfüggesztette Panama tagságát, mivel huzamosabb ideje vitában áll a közép-amerikai ország ötkarikás vezetőségével.

A vb-vizsgálat eredményeit decemberben elemzik, addig a panamai sportolók a pánamerikai szövetség zászlaja alatt indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

A testület egyben javasolta Tuvalu felvételét a jelenleg 203 nemzetet számláló olimpiai családba, a mindössze 12 ezer lakosú polinéziai szigetország mellett ugyancsak NOB-tag lehet a Szerbiától tavaly elszakadt Montenegró.

Csak ne Szocsi legyen!

Az utolsó szót mindkét ügyben a szerdán kezdődő NOB-kongresszus mondja ki, amely aznap dönt a 2014-es téli játékok helyszínéről is. Orosz civil szervezetek arra kérték a NOB-ot, hogy ne Szocsinak ítélje oda a rendezés jogát.

Az Észak-Kaukázus környezetvédelmi szervezeteit tömörítő szervezet azzal indokolta kérését, hogy Oroszország állami szervei durván megsértik a törvényeket és Szocsi lakosságának a megfelelő lakhatáshoz és környezethez való alkotmányos jogait, nem törődnek a természeti világörökségnek és a Nyugat-Kaukázus egyedülálló biológiai sokszínűségének megőrzésével. A civilek üdvözlik ugyan az olimpia oroszországi megrendezésének gondolatát, de ilyen árat nem hajlandóak érte fizetni.

Putyin személyesen kampányol

A végrehajtó bizottság által javasolt három helyszín Szocsi mellett az osztrák Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang. Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen vesz részt az orosz pályázat bemutatóján a NOB előtt.

Putyin, aki vasárnap novo-ogarjevói rezidenciáján orosz olimpikonokat fogadott, közölte, arra számít, hogy a NOB tagjai objektív, kiegyensúlyozott, profi és jóindulatú hozzáállást tanúsítanak a döntés során. Úgy vélte, Szocsinak minden esélye megvan a győzelemre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×