eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Jövőre megszűnik a bírói egyeduralom a futballban

Forradalmi változások előtt áll a világfutball. Sepp Blatter, a FIFA elnöke bejelentette, jövőre a klubvilágbajnokságon használni fogják az úgynevezett gólvonal technológiát: magyarul egy olyan érzékelőt, amely jelzi, ha a labda áthaladt a gólvonalon. Az angolok ellenben még drasztikusabb újításokat szeretnének.

Blatter egy madridi sajtókonferencián elmondta, 2005-ben a 17 évesek világbajnokságán, Peruban már kipróbálták a gólvonal technológiát, de az nem aratott osztatlan sikert.

Ennek ellenére, 2007-ben, immár felnőtt mérkőzéseken, mégpedig a Klubvilágbajnokságon, megismétlik a tesztelést. Sőt: tervezik használatát más FIFA-tornákon is.

Az angolok - akik több mint száz éve meghatározó szerepet játszanak a labdarúgás szabályalkotásában - üdvözölték a döntést.

Ugyanakkor az ottani liga, a Premiership szóvivője, Dan Johnson még tovább menne: "Ez csak az első lépés a helyes irányba. Mi is tudjuk, hogy az első időszakban akadtak nehézségek, de a felméréseink nagyon pozitívak."

A mostani újítás csak arra vonatkozik, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon. Fontos, de nem elégséges lépés, ugyanis a vitatott esetek csekély százaléka kapcsolatos ezzel. (Más kérdés: hogy miután gólról dönt, talán a leglényegesebb!)

Az angolok szeretnék a videobíró bevezetését is elérni a FIFA-nál, a vitatott leshelyzetek és tizenegyesek, és az olyan szabálytalanságok miatt, amelyek nem a játékvezető előtt, a labda közelében történnek - gondoljunk csak az emlékezetes Zidane-Materazzi esetre.

Blatter azonban úgy véli, egyelőre csak a gólvonal-technika bevezetéséről érdemes beszélni, a többi újítás helyett inkább a játékvezetés színvonalát kell emelni.

Most először jelezte, hogy a 2009-es Konföderációs Kupán már általa specialistáknak nevezett partjelzőket, új nevükön asszisztenseket foglalkoztatnak majd. Hozzátette: a jövő a hivatásos játékvezetőké.

Az UEFA főtitkára, Lars-Christer Olsson kifogásokat fogalmazott meg a videobíróval kapcsolatban: "A gólvonal technológia jó, hiszen ott azonnal látjuk a döntést. Ám a videobíró miatti tanácskozások nagyon széttördelnék a játékot. A tévéközvetítések alatt állandóan hirdetések mennének alatta, amit nem szeretnénk, ráadásul ez a rendszer megkérdőjelezné a játékvezető döntő, ha úgy tetszik, ügydöntő szerepét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×