eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Doppingbotrányok után, nüanszok előtt

Rekord létszámmal, 48 ország 1370 versenyzőjével számolnak a hétfőn kezdődő göteborgi atlétikai Európa-bajnokság szervezői. A helyszín, az Üllevi Stadion szép emlék a magyarok számára, hiszen az 1995-ös világbajnokságon a kalapácsvető Gécsek Tibor és a hétpróbázó Ináncsi Rita is bronzérmet szerzett itt.

A magyar szakvezetés a két dobogós helyezéssel ezúttal is elégedett lenne, ám az olimpiai második kalapácsvető Kővágó Zoltán kiesése után csak a tízpróbázó Zsivoczky Attilától várható reálisan érem. Szintén az első 5 közé várják a kalapácsvető Pars Krisztiánt is.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) eredetileg 22 fős csapat utaztatását tervezte, de ez a létszám 19 főre fogyatkozott Dobos Gábor doppingesete után. Az elvárás 1-2 érem és további 3-4 döntős hely megszerzése az együttestől.

Inkább esélyesen mint esélytelenül

"Az Achillesem kicsit érzékeny, de ez nem hátráltatott a felkészülésben. Jó formában érzem magam és jó eredményre számítok. Nagy az elvárás velem szemben, ennek örülök, bár ez nagy nyomást is jelent, de inkább éremesélyesként induljak egy versenyen, mint esélytelenül" - nyilatkozta Zsivoczky Gyula, aki 8500 pont feletti eredményt vár magától. Legjobbja 8554 pont.

Az atléta hozzátette: "Ha ezt elérem, akkor elégedett leszek a helyezéstől függetlenül. Szerintem a világcsúcstartó cseh Roman Sebrle, akivel akárcsak a vb előtt, együtt készültem, ha nem ront el valamit, könnyedén megnyeri az Eb-t. Rajta és rajtam kívül még 3-4 versenyzőt tartok esélyesnek a dobogóra."

Nüanszok dönthetnek

Mérei László szakmai igazgató szerint a csapat háromnegyede elődöntős lehet, és nüanszok dönthetnek arról, éremért is csatázhatnak-e. A nevezési listán Zsivoczky Gyula a második, Pars Krisztián és Papp Krisztina (5000 m) a harmadik helyen áll.

Mellettük döntős eséllyel indul a két diszkoszvető, Máté Gábor és Varga Roland, valamint Tóth Lívia (3000 m akadály). Döntős lehet Győrffy Dóra és a négy éve Münchenben bronzérmes távolugró, Vaszi Tünde is, de ők idén még adósak a folyamatos jó eredményekkel. Idei teljesítménye szintén finalista lehet Kiss Dániel (110 m gát) és Petráhn Barbara (400 m).

Az európai szövetség (EAA) tagjai közül csak Örményország és Liechtenstein nem nevezett, indít viszont csapatot a két új tagállam, Szerbia és Montenegró is. A legnagyobb válogatottal, 118 atlétával Oroszország érkezik, de több mint 80 fős együttessel lesz résztvevő Németország (90), Spanyolország (87), Franciaország (85), Nagy-Britannia (85) és Olaszország (83) is.

{{keretes_cim}}

férfiak: Németh Roland (100 m), Németh Gergely (100 m), Bene Barna (5000 m), Kiss Dániel (110 m gát), Varga Roland (diszkosz), Máté Gábor (diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Zsivoczky Attila (tízpróba)

nők: Petráhn Barbara (400 m), Papp Krisztina (5000 m), Vári Edit (100 m gát), Tóth Lívia (3000 m akadály), Győrffy Dóra (magas), Molnár Krisztina (rúd), Vaszi Tünde (távol), Ajkler Zita (távol, hármas), Orbán Éva (kalapács), Divós Katalin (kalapács), Nickl Vanda (kalapács)


Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×