INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Button első lépése a vébécím felé?

Infostart / InfoRádió
A Hungaroring 20 éves története újabb nevezetes eseménnyel gazdagodott: két világbajnok-avatás után Jenson Button a harmadik pilóta, aki élete első Forma-1-es futamgyőzelmét Magyarországon aratta. Az előző kettő (Damon Hill és Alonso) később világbajnok lett.

A Hungaroringen először 1992-ben avattak világbajnokot. A brit Nigel Mansell futamban elért második helyével 52 pontra növelte előnyét a pontversenyben csapattársa, a futamban harmadik Riccardo Partese előtt. Akkor már csak öt futam volt hátra, így Mansell előnye behozhatatlanná vált, és három elveszített bajnoki cím után végre siker koronázta próbálkozásait.

A második világbajnok-avatás 2001-ben történt, amikor Michael Schumacher futamgyőzelmével 43 pontra növelte előnyét a világbajnokságon a futamban harmadik helyen végzett David Coultharddal szemben. Akkor már csak négy futam volt hátra a szezonból, így az előny behozhatatlanná vált.

1993: Damon Hill

Damon Hill második szezonjában, 1993-ban élete első futamgyőzelmét aratta a Magyar Nagydíjon. Igaz, ehhez az is kellett, hogy csapattársa, Alain Prost az első kockából lefulladó motorja miatt a rajtrács legvégére keveredjen. Hill ugyan korábban vezetett már több nagydíjon is, sőt, az élről is sikerült kiesnie, Magyarországon azonban minden összejött neki. Sikerét 1995-ben megismételte.

2003: Fernando Alonso

Fernando Alonso szintén második Forma-1-es szezonjában, 2003-ban vezette győzelemre Renault-ját. Az élről indulva gyakorlatilag simán megnyerte a versenyt. Következő futamgyőzelmére másfél évet kellett várni, igaz, akkor az év végi elszámolásban a világbajnoki címet is megszerezte a spanyol.

2006: Jenson Button

Jenson Button 114-dik futamán tudott először győztesként áthaladni a célvonalon. Button is több futamon vezetett már, dobogós helyezése is volt, sőt, világbajnoki harmadik is volt már - futamgyőzelem nélkül. A tehetséges brit lassan belesüllyedt a "tehetséges" kategóriába anélkül, hogy győzni tudott volna. Mostani eredménye reményei szerint megtörte a jeget, és további futamgyőzelmekhez segíti majd.

A címlapról ajánljuk