eur:
395.16
usd:
365.12
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Olaszország gyönyörű gólokkal, megérdemelten jutott a döntőbe

Olaszország a 119. és a 121. percben szerzett gólokkal 2-0-ra legyőzte Németországot és bejutott a labdarúgó-világbajnokság döntőjébe. Az olasz együttes a szerdán 21 órakor kezdődő portugál-francia párharc győztesével találkozik a berlini fináléban vasárnap, míg a németek a bronzéremért lépnek pályára szombaton.

Talán a véletlen, talán az irányított sorsolás az oka, hogy a németek éppen abban a stadionban fogadhatták az elődöntőben Olaszországot, ahol a hazai válogatott 71 éve nem kapott ki nemzetközi mérkőzésen. A dortmundi stadion 65 ezer nézője ennek megfelelően felfokozott hangulatban várta a mexikói játékvezető kezdő sípszavát.
/>/>/>
/>/>/>Az első negyedórában a két olasz játékmester volt a legaktívabb: Totti többször is ügyesen indított, és Pirlo szabadrúgásai, lövései is veszélyesek voltak. Az első félóra végén Schneider lövése volt az első valamirevaló német helyzet a félidőben. Ebben a játékrészben az olaszok többet birtokolták a labdát, de mezőnyben a németek is ügyesen, kulturáltan játszottak.
/>/>/>
/>/>/>Szünet után a házigazdák többet kezdeményeztek, néhány veszélyes támadást vezettek, azonban Buffon mindig a helyén volt. A hajrában a rendes játékidő végéig mindkét együttes már a kivárásra játszott. Ez a félidő meglehetősen unalmasra sikeredett.

 

A hosszabbítás olasz rohamokkal kezdődött, kétszer is a kapufa mentette meg a németeket a góltól. Először Gilardino húzott el a jobb oldalon az alapvonalig, majd egy remek visszacsellel elfektette Ballackot, de a kimozduló Lehmann mellett csak a kapufát találta el. Két perccel később Zambrotta 16 méteres lövése forgácsolta szét a keresztlécet.
/>/>/>
/>/>/>A hosszabbítás első félidejének ráadásában aztán majdnem a németek szerezték meg a vezetést: Odonkor remekül ívelte a Podolski fejére a labdát a bal oldalról, a friss Bayern-igazolás azonban az ötösről senkitől sem zavartatva a bal kapufa mellé fejelt.
/>/>/>
/>/>/>

{{keretes_cim}}

Jürgen Klinsmann: Nagyon csalódott vagyok, de a csapatom minden dicséretet megérdemel, mert még nagyon fiatal. Csapatom bátorsága csodálatos, a vébén büszkévé tették az országot. A fiúk csak ülnek és próbálják lenyelni a keserű pirulát. Volt lehetőségünk a vezetés megszerzésére. Az olaszok minden dicséretet megérdemelnek, sok sikert kívánok nekik a döntőben.
/>
/>Marcello Lippi: Megvalósult az álmom. Mi uraltuk a mérkőzést, és a végén reszkíroztunk egy kicsit, miközben ötvenezer német fanatikus ellen kellett játszanunk. Meg akartuk úszni a tizenegyeseket, mert az lutri. Del Piero szemében már a meccs előtt láttam a tüzet, amikor becseréltem, mondtam a kispadon ülőknek, hogy döntő gólt szerezhet.

A második félidőben szinte kettészakadt a pálya: az egyre fáradtabb focisták már nem értek vissza védekezni, ezért mindkét kapu előtt akadtak parádés jelenetek. Előbb Podolski lövését hárította szenzációsan Buffon, majd a másik kapunál Del Piero hibázott nagy helyzetben.
/>/>/>
/>/>/>

Amikor már a nézők a büntetőpárbajra vártak, megszerezte a vezetést Olaszország. A 119. percben egy szöglet után Pirlo tologatta ide-oda a labdát, majd Grosso elé tálalt, aki 11 méterről, jobbról a hosszúba tekert. (1-0)
/>/>/>
/>/>/>

A németek természetesen még megpróbálkoztak az egyenlítéssel, de az ellenakcióból Del Piero a kegyelemdöfést is megadta a hazaiaknak: egy gyors támadás végén 7 méterről balról, bal külsővel a hosszú sarokba emelt. (2-0) Nemcsak fontos, hanem gyönyörű gól is volt!
/>/>/>
/>/>/>Kiegyenlített mérkőzés után a mezőnyben valamivel jobban játszó, technikásabb olaszok bejutottak a fináléba, ahol Franciaország vagy Portugália lesz az ellenfelük. Németország továbbra sem tudta világbajnokságon legyőzni a squadra azzurrát.
/>/>/>

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×