eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 16-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter (j2).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

830 cm-en tetőzött a Duna Budapestnél, ezután már a Budapest alatti területekre fordíthatja figyelmét az Operatív Törzs - a nap hírei

Lassú apadás tapasztalható Mosonmagyaróvárnál, Komáromnál, Esztergomnál és Budapestnél. Kijev szerint Oroszország a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mér rakétacsapásokat.

Lassú apadás tapasztalható Mosonmagyaróvárnál, Komáromnál, Esztergomnál, Budapestnél, azoknál a településeknél, ahol már túljutott az árhullám - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál már pénteken elérte a tetőző vízszintet 286 centiméterrel; szintén aznap tetőzött a Duna Komáromnál 790 centiméterrel, míg Esztergomnál 752 centiméterrel. Budapesten a Duna szombaton, a hajnali órákban tetőzött 830 centiméterrel. Ütemesen apad a Duna Nagybajcsnál, emiatt Győrnél a folyó és a Mosoni-Duna szintje várhatóan még ma kiegyenlítődik, mindez lehetővé teszi a győri vízszint tetőzését

A Duna Budapest alatti szakaszára helyeződött át a védekezés fókusza, - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-en. Mukics Dániel kiemelte: több mint hétszázötven kilométeren van árvízi védekezés, a katasztrófavédelem elsősorban az önkormányzati védvonalon segíti a védekezési munkáját. Kiemelte: az ideiglenes védművek mindenhol százszázalékos állapotúak és felkészülten várja minden település az árvizet.

Budapest túl van a Duna tetőzésén, már alacsonyabb a vízszint, mint amilyen reggel volt – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelte: a védekezésben jól vizsgázott a Fővárosi Csatornázási Művek, a BKV, a Fővárosi Vízművek, a főváros és az állami szervek közötti együttműködés, valamint a budapestiek is. Felidézte: sikerült megvédeni a Margit-szigetet, és megerősítették a Római-parton a Királyok útja és a Nánási út vonalán lévő védművet. Hozzátette: a budapestiek ivóvízellátása nincs veszélyben. Ígéretet szerint a fővárosi önkormányzat európai uniós forrásból mind a Római-parton, mind pedig az újpesti oldalon folytatni fogja az árvízvédelmi beruházásokat.

Továbbra sem veszélyezteti az energiaellátást a dunai árvíz - közölte az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba ismertetése szerint a Paksi Atomerőműnél péntek reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A létesítmény tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Folyamatos a termelés a Mol Dunai Finomítójában is. A százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak és két védekezési pontot jelöltek ki, amelyeket homokzsákokkal biztosítottak.

Az áradó Dunából mentettek ki egy férfit a Pest megyei kutató-mentőszolgálat munkatársai, miután a tiltás ellenére kihajózott a folyóra és Tahitótfalu környékén felborult. A mentőszolgálathoz érkezett bejelentés szerint a férfi a Duna szentendrei ágában, egy fába kapaszkodva várta a mentést. A bajbajutottat búvárok találták meg, majd tűzoltók vitték partra.

Lezárják ma és vasárnap éjszakára az 55-ös út Baja és Pörböly közötti szakaszát a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte a rendőrség. A tájékoztatás szerint az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárják este 22 óra és hajnali 4 óra között a hétvégén. A két nap többi időszakában óránként 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében.

Olaszországban szükségállapotot hirdetett a kormány Emilia Romagna és Marche tartományban. Az érintett régiók megsegítésére 20 millió eurós gyorssegélyről is határoztak. A gyorssegélyt a legsürgősebb intézkedésekre fordítják majd: a mentési munkálatokra, illetve az alapvető szolgáltatások és az infrastruktúra helyreállítására. A több napig tartó heves esőzés következtében számos út víz alá került a két észak-olaszországi régióban. Több mint 2500 embert kellett evakuálni. Több nagyváros, köztük Bologna, Modena, Ravenna és Rimini is érintett.

Az ukrán elnök aláírta a védelmi kiadásokat megemelő törvényt. Az új törvény mintegy 12 milliárd dollárral, növeli a katonai kiadásokat. Az összeget hitelekből, adókból, valamint a dohány- és üzemanyagvámok emeléséből finanszírozzák. Az emelésből még ebben a hónapban ki kell fizetni a katonáknak járó frontszolgálati juttatásokat. A több mint két és fél éve tartó háborúban Ukrajna 98 milliárd dollár pénzbeli támogatást kapott külföldről.

Kijev szerint Oroszország a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mér rakétacsapásokat. Az ukrán külügyminiszter az X közösségi oldalon írt erről. Andrij Szibiha szerint a tervezett támadások elsősorban az atomerőművek elosztórészlegeit és a transzformátorállomásokat vennék célba. A miniszter hozzátette: az értesüléseket megosztották a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Dróntalálat ért egy, a zaporizzsjai atomerőműhöz tartozó alállomás transzformátorát. A tájékoztatás szerint a drón által megrongált alállomás az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű területének közelében található és szerepe van a létesítmény áramellátásában. Az állomás dolgozói bekapcsolták a tartalékrendszert.

Az amerikai Titkos Szolgálat belső vizsgálata szerint kommunikációs hiányosságok miatt történhetett meg a Donald Trump elleni első merényletkísérlet. A szervezet megbízott igazgatója elismerte, hogy az FBI követte el a hibát, részben a helyi hatóságok tájékoztatását illetően. Ronald Rowe hozzátette: a választási gyűlés alatt nagy mértékben támaszkodtak a mobiltelefon alapú kommunikációra, ami tovább lassította az információáramlást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×