eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Apad a Duna Szentendrénél is. Forrás: Infostart
Nyitókép: Forrás: Infostart

Apad a Duna, árad a jó kedv: helyzetjelentés a Dunakanyarból - képek

Megindult az árhullám lassú levonulása, így a Budapesttől északra már mindenütt apad a Duna.

Szentendrénél is tetőzött már a folyam, bár a lassú apadás még okozhat kellemetlen helyzeteket. Az átázott töltések miatt egyre nagyobb a veszélye szivárgásoknak. Ezzel együtt a városban remek a hangulat - akárcsak az elmúlt napokban -, semmit sem érzékelni a veszélyhelyzetből. Most is sok turista élvezi a kellemes, őszi napsütést, a kávéházak és éttermek szinte teljesen megteltek.

Sétálók Szentendrén. Forrás: Infostart
Sétálók Szentendre belvárosában. Forrás: Infostart

Akadnak nézelődők a Duna töltésén is, bár ennek jó részét lezárták a bámészkodók elöl. Csupán egy kis szakaszon engedik fel a kíváncsiskodókat, akik többnyire külföldiek. A belvárosban azért a önkormányzat rendészeivel és a szentendrei helyőrség katonai rendészeivel megerősített járőrök sétálnak, vagy inkább csak jelenlétükkel demonstrálnak.

Szentendre. Forrás: Infostart
Szentendrei Duna-part. Forrás: Infostart

A víz szintje, bár lassan csökken, azért még mindig ijesztően magas. Az elmúlt pár napban annyira megemelkedett, hogy a Bükkös -patakot is majdnem a piac magasságáig visszaduzzasztotta. A többnyire alig másfél-két méter széles patak, most tekintélyes méretű, bár a vízszintje még messze van a partoldalak tetejétől. Ha minden igaz, akkor már nem is emelkedik tovább.

A Duna által visszaduzzasztott Bükkös-patak Szentendrén. Forrás: Infostar
A Duna által visszaduzzasztott Bükkös-patak Szentendrén. Forrás: Infostar

Az apadás mindenképpen jó hír, de sokat ront az örömön az, hogy csak lassú lefolyású lesz. Ez különösen azoknak a szentendrei és leányfalusi polgároknak rossz, akiknek a háza az ártérben áll és már napok óta ázik a Dunában. Csak remélhetik, hogy az ingatlanok nem szenvednek súlyos károkat. Kérdés persze, hogy miként alakul az elkövetkező szűk egy hét időjárása.

Szentendre. Forrás: Infostart
Szentendrén is lassú apadás várható. Forrás: Infostart

Ha ugyanis kitart a napos, száraz idő, akkor az árhullámot biztosan nem követi majd újabb. Egyelőre biztatóak az előrejelzések, a Duna-kanyarban lakók pedig lassan fellélegezhetnek: elmúlt a veszély, és az idei árvíz mégsem döntötte meg a 2013-as áradás rekordját.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×