eur:
396.94
usd:
360.25
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Concept of money growth and savings. Arrow sign moving up with stacked coins.
Nyitókép: jayk7/Getty Images

A következő 3 évben átlagosan, éves szinten 11-12 százalékos minimálbér-emelés várható - a nap hírei

Drágulnak az autópálya matricák januártól. Csak egy hét múlva ismerteti az új Európai Bizottság összetételét Ursula von der Leyen.

A következő 3 évben átlagosan, éves szinten 11-12 százalékos minimálbér-emelés várható - hangzott el Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának idei első, őszi ülésén. Az idén a családok és a kkv-k kerülnek a gazdaságpolitika fókuszába. A résztvevők egyetértettek abban, hogy 2027-re reális célkitűzés lehet a minimálbér szintjének felemelése a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára.

A vártnál nagyobb mértékben, 3,4 százalékra csökkent az infláció augusztusban. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy utoljára az inflációs válság előtt, 2021 elején volt ilyen alacsony a pénzromlás.

Drágulnak az autópálya matricák januártól. A 10 napos matricák esetében a motorkerékpároknál 110, a személyautóknál 220, a kisteherautóknál, mikrobuszoknál 320 forintos lesz az áremelkedés. Az éves vármegyei matricák ára a motorokra és a személyautókra is egyaránt 230 forinttal emelkedik, a kisteherautókra, mikrobuszokra pedig 450 forinttal kell többet fizetni.

Mintegy 700 millió forintért eladták a MotoGP magyar nagydíj helyszínének szánt sávolyi Balatonring 200 hektáros területét. A 24.hu úgy tudja, hogy a legnagyobb hitelező, a Sávolyi Termálcentrum Kft. szerezte meg a területet, amely spanyol kézben maradt.

Átadták Magyarország legnagyobb termelésű naperőművét a Heves vármegyei Szihalomban. Ez az első olyan naperőmű Magyarországon, amelyet kifejezetten azért építettek, hogy a hazai vállalatoknak biztosítson zöldáramot.

Újabb önkormányzatoknak adták át a vis maior támogatások odaítéléséről szóló okiratokat. 652 millió forint értékben ítéltek támogatást 31 településnek, amelyek valamilyen természeti csapás következtében kárt szenvedtek, illetve védműveket erősítettek meg.

Adományszámlát nyitott a leégett miskolctapolcai Barlangfürdő újjáépítésére Miskolc hivatalban lévő és megválasztott polgármestere. A károk felmérése folyamatban van. A nemzetgazdasági miniszter kormányzati segítséget ígért a barlangfürdő újjáépítéséhez.

Nem jelöl főpolgármester-helyettest a Tisza Párt, az eddigi helyetteseket sem szavazza meg és egyik fővárosi frakcióval sem köt koalíciót – írja közleményben a szervezet elnöke. Magyar Péter közölte: a budapesti cégek igazgatóságaiba és felügyelőbizottságaiba sem delegálnak tagokat. A pártelnök úgy indokolt: a választók egyértelmű ítéletet mondtak a DK-MSZP politikusok eddigi munkájáról.

Kecskemét polgármestere kezdeményezi annak a díjnak a visszavonását, amellyel a városvezetés még 2017-ben tüntette ki a pedofíliával gyanúsított katolikus papot. A Népszava korábban arról írt, hogy a kalocsa–kecskeméti érsek átfogó vizsgálatot rendelt el a kecskeméti katolikus pap ellen, aki szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen. A DK kezdeményezte, hogy ugyanúgy világítsák át a gyermekekkel foglalkozó egyházi személyeket, mint a gyermekvédelemben dolgozókat.

Két - horvát-magyar - határút, illetve egy határhíd megépítésére is felhatalmazást adott a kormány. Az egyik a magyar Murakeresztúrt és a horvát Kotort kötné össze egy úttal és egy híddal. Egy másik út a magyar oldalon lévő Sárok településről vezetne a horvát Főherceglakra.

Csak egy hét múlva ismerteti az új Európai Bizottság összetételét Ursula von der Leyen - írja az EUrologus és a Politico. A magyar kormánynak ez azért lehet rossz hír, mert meg kellene egyeznie a most ügyvivő testülettel a feltételességi jogállamisági eljárás végéről, hogy december közepén ne veszítsen végleg nagyjából egymilliárd eurót.

Közös flottagyakorlatot kezdtek az orosz és a kínai haditengerészet hajói a Nagy Péter-öbölben. Az orosz elnök a műveletet 3 évtized legnagyobb orosz hadgyakorlatának nevezte, amit egyszerre tartanak a Csendes-óceán és a Jeges-tenger, a Földközi-tenger, a Kaszpi-tenger és a Balti-tenger vizein.

Moszkvai közlés szerint Kijev elutasította azt a török javaslatot, hogy a felek tartózkodjanak az energetikai létesítmények elleni csapásoktól. Az indítványt Moszkva korábban elfogadta. Kijev viszont közölte, nem zárja ki a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal, amiért az ballisztikus rakétákat szállítanak Oroszországnak.

Jövő tavasztól elektronikus belépési engedély kell a jelenleg vízummentes országokból Nagy-Britanniába utazóknak. A brit belügyminisztérium azt is közölte: a kötelezettség nem vonatkozik a letelepedési engedéllyel Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárokra.

Az Európai Unió bírósága helybenhagyta a Google-ra kiszabott, csaknem 2 és fél milliárd eurós bírságot, mert versenyelőnyével visszaélve a keresőjében saját árösszehasonlító szolgáltatását részesítette előnyben a versenytársak kárára. Az Apple-nek pedig 13 milliárd euró bírságot kell fizetnie, miután tiltott állami támogatásnak minősülő adókedvezményeket nyújtott Írországban.

A Semmelweis című mozifilmet nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra. A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 18 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki Koltai Lajos filmjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×