eur:
395.24
usd:
365.46
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
Nyitókép: Pixabay.com

Komoly javaslat érkezett a Duna "belépcsőzésére" - a nap hírei

Az Európai Bizottság vizsgálja azt a magyar szabályozást, amely könnyített eljárással juttatná uniós vízumhoz az orosz és a belarusz állampolgárokat. Ukrajna kész megoldani a Szlovákiával összefüggő olajszállítási kérdéseket, Magyarországról nem esett szó. Angliában belehalt sérüléseibe egy 9 éves kislány, ezzel 3-ra emelkedett a tegnapi késelés halálos áldozatainak száma. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az Európai Bizottság vizsgálja azt a magyar szabályozást, amely könnyített eljárással juttatná uniós vízumhoz az orosz és a belarusz állampolgárokat. Anitta Hipper szóvivő a testület tájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország biztonsági fenyegetést jelent, különösen a schengeni térség biztonságával összefüggésben. A magyar szabályozás szerint júliustól az úgynevezett Nemzeti Kártya igénybe vételével Oroszországból és Fehéroroszországból is érkezhetnek munkavállalók Magyarországra. Az ügyben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke levélben kért sürgős intézkedést az Európai Tanács elnökétől. A magyar külgazdasági és külügyminiszter viszont gyerekes hazugságnak nevezte, hogy a magyar intézkedés veszélyeztetné a schengeni övezet biztonságát.

Ukrajna kész megoldani a Szlovákiával összefüggő olajszállítási kérdéseket az EU társulási megállapodásában rögzített mechanizmus alapján, azt csak aktiválnia kellene Pozsonynak - közölte az ukrán energiaügyi miniszterhelyettes. Magyarország esetében nem említette ezt a lehetőséget. A szlovák kormányfő korábban azzal fenyegette meg az ukránokat, hogy ha nem rendezik az orosz olajszállítások kérdését, akkor a Slovnaft leállítja a dízelexportot Ukrajna felé.

A második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az első negyedévhez képest, míg éves összevetésben 1,3 százalékos volt a növekedés - közölte első becslése alapján a KSH. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a friss adatok annak ellenére is kedvező képet mutatnak, hogy a külső feltételek továbbra sem kedvezőek.

Átgondolt, hosszú távú állami vízügyi beruházást sürget a mezőgazdaságban az aszály miatt kialakult helyzet megoldására a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. Lévai Ferenc az InfoRádióban elmondta: ahol csak lehet, növelni kellene a víztározóképességet, be lehetne lépcsőzni a folyókat, a többi között a Dunát.

Jól működött az új vizsgarendszer - erősítette meg a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán közölte: mintegy 112 ezren tettek érettségi vizsgát, és a különböző tantárgyakból letett csaknem 400 ezer vizsga közül több mint 60 ezer emelt szintű volt. Eközben a felsőoktatásban elindult a pótfelvételi, a jelentkezést augusztus 7-ig lehet benyújtani.

A magyar konzuli szolgálat a “nem javasolt úti cél” kategóriába sorolta Libanont az Izraellel kialakult feszültség miatt. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország pedig távozásra szólítja fel állampolgárait az országból. Bejrút nemzetközi repülőterén akadozik a légi közlekedés, több légitársaság is törölte az oda tartó, illetve onnan induló járatait.

Ukrajnának napi 120 millió euróba kerül a háború – közölte az ukrán pénzügyminiszter. Szerhij Marcsenko elmondta: a biztonság és a védelem költségei havi több mint 3,7 milliárd eurónak megfelelő összegre rúgnak. Az idei éves költségvetésből pedig még nagyjából 11 milliárd euró hiányzik a kiadások fedezéséhez, amelynek nagy részét adóemeléssel kívánják előteremteni.

Hadgyakorlatot kezdtek az orosz Csendes-óceáni flotta a távol-keleti erői - közölte a flotta sajtószolgálata. Korábban a flotta hajói a vlagyivosztoki bázispontokról a tengerre indultak az Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrségének hadihajóival együtt.

Az Egyesült Államok 500 millió dolláros katonai segélyt nyújt a Fülöp-szigeteknek - jelentette be Manilában az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken ismertetése szerint a támogatás az ország fegyveres erejének és parti őrségének fejlesztését és modernizálását szolgálja.

A szlovák kormányfő elleni májusi támadást is tanulmányozta az a férfi, aki merényletet követett el Donald Trump ellen július 13-án - közölte az FBI egyik különleges ügynöke. Rendőrök üzenetváltásából kiderült, hogy a választási gyűlés területét biztosító rendőrök tisztában voltak a támadó jelenlétével, figyelték őt, és javasolták a Donald Trump közvetlen védelmét ellátó titkosszolgálat mesterlövészeinek értesítését.

Angliában belehalt sérüléseibe egy 9 éves kislány, és ezzel 3-ra emelkedett a késelés halálos áldozatainak száma. A Liverpoolhoz közeli Southportban történt támadásban tegnap egy 6 és egy 7 éves kislány vesztette életét. 8 gyermeket és 2 felnőttet továbbra is kórházban ápolnak. A késelő egy 17 éves fiatal, aki ruandai bevándorlók gyermekeként walesi fővárosban, Cardiffban született.

Meghalt Király Levente, a nemzet színésze, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. Szeged város díszpolgárát 87 éves korában érte a halál. Király Levente a Szegedi Nemzeti Színház színészei közül elsőként kapta meg 2003. március 15-én a Kossuth-díjat, 2006-ban pedig a Nemzet Színésze címet.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×