eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kiemelt árstop-ellenőrzésekről tartott sajtótájékoztatón az Igazságügyi Minisztériumban 2023. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A főpolgármester-jelöltek közül elsőként Szentkirályi Alexandra adta le az ajánlóíveket - a napi hírei

Több hónap után az amerikai Képviselőház megszavazta, hogy Ukrajna több mint 60 milliárd dolláros katonai segítséget kapjon. Biztonságosan kerékpározható pesti rakpartot, Rákóczi utat, Petőfi- és Szabadság hidat kért a következő főpolgármestertől a Magyar Kerékpárosklub.

A háborúk és konfliktusok adták a Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésének egyik fő témáját - közölte Palotai Dániel, az IMF ügyvezető igazgatója. A szakember hangsúlyozta, hogy a konfliktusokkal teli környezetben töredezik a világgazdaság, a piacokon nagyobb a bizonytalanság, ami veszélybe sodorhatja a pénzügyi stabilitást is. Palotai Dániel felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon idénre 2,2 százalékos GDP-növekedés vár az IMF, így a magyar felzárkózás folytatódik az eurózóna országaihoz.

A főpolgármester-jelöltek közül elsőként Szentkirályi Alexandra adta le az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodának. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelölte hangsúlyozta: a szükséges 5 ezernél is több ajánlást gyűjtött össze. Hozzátette: Budapest minden szegletébe el fog menni, egyrészt, hogy meghallgassa a fővárosiakat, másrészt, hogy ismertethesse velük hétpontos tervét, amellyel szeretné végre kivezetni a múltból a fővárost, és elindítani egy építkezés irányába. A Fidesz-KDNP néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges 20 ezer aláírást is.

Magyarország uniós tagságának megőrzését nevezte a júniusi európai parlamenti választás valódi tétjének a Jobbik elnöke. Gyöngyösi Márton a párt kampányát indító budapesti eseményén hangsúlyozta: a Jobbik Róna Péterrel olyan személyiséget állított EP-listája élére, aki pártoktól független civil jelöltként, a pártideológiákon átívelő módon tudja megszólítani a polgárokat. Róna Péter úgy értékelt: vissza kell szerezni az ország becsületét és hitelességét, mert e nélkül oda az a 20 ezer milliárd forint, ami egyébként jár a magyaroknak.

Az LMP európai parlamenti listájának és Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségének támogatását kérte a párt társelnöke. Ungár Péter hangsúlyozta: pártpolitikai csataterek helyett valódi városfejlesztést várnak Budapesten. A képviselő felidézte: a pénteken bemutatott 101 pontos fővárosi program a kultúrán, a lakhatáson, a közlekedésen és a szociálpolitikán keresztül mindent érint, és ennek magvalósítására kérnek felhatalmazást. Hozzátette: az Európai Parlamenti választásra az LMP-é az egyetlen zöld lista.

Országszerte megkezdődött az aláírásgyűjtés a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listájára - jelentette be a három ellenzéki párt EP-listavezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Dobrev Klára hangsúlyozta: a három párt arra szövetkezett, hogy lebontják Orbán Viktor rendszerét, és három fontos feladat áll előttük: meg kell tartaniuk azokat a városokat és fővárosi kerületeket, amelyeket 5 évvel ezelőtt visszaszereztek a Fidesztől; újabb kerületeket, városokat kell megnyerniük; az EP-választáson pedig kisebbségbe kell szorítaniuk a Fideszt.

Önálló fővárosi listát állít a Momentum, amelyet Donáth Anna vezet - közölte a párt szóvivője. A politikus azonban nem készül beülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Őt követi a listán Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, a Momentum jelenlegi fővárosi frakcióvezetője, Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka, fővárosi képviselő.

A választási irodák a kampány első napján több mint 466 ezer ajánlóívet adtak ki az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti választáson indulni szándékozó jelölteknek és jelölőszervezeteknek. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 14 pártnak, összesen mintegy 83 ezer 800 ajánlóívet adott ki az EP-választásra, 20 ezer 700 ajánlóívet már vissza is vittek a választási irodákhoz.

Antonio Tajani vezeti a Hajrá Olaszország párt európai parlamenti jelöltlistáját. A külügyminiszter pártja vezetőségének római ülésén jelentette be indulási szándékát. Kiemelte, hogy megválasztása esetén nem mond le a római kormányban betöltött tisztségeiről. Antonio Tajani azóta vezeti a pártot, hogy az alapító, Silvio Berlusconi tavaly elhunyt.

Több hónapnyi csúszás után az amerikai Képviselőház megszavazta, hogy Ukrajna több mint 60 milliárd dolláros katonai segítséget kapjon az Egyesült Államoktól, többek között fegyverek formájában. Az amerikai segítséget nagyon élesen támadta a Republikánus Párt. Az elmúlt hónapokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán vezetés számos alkalommal jelezte, hogy az amerikai segítség kulcsfontosságú az Oroszország elleni háborúban.

Belehalt sérüléseibe az a férfi, aki felgyújtotta magát a Donald Trump volt amerikai elnök elleni büntetőper bíróságának épülete előtt - közölte a New York-i rendőrség. A férfi tegnap a bíróság előtti parkban elővett egy köteg röpiratot szétszórta őket a parkban, majd gyúlékony folyadékkal leöntötte és felgyújtotta magát. New Yorkban egy demokrata kerületi ügyész emelt vádat Donald Trump ellen egy évvel ezelőtt, törvénybe ütköző kampányköltség kifizetése miatt.

Több mint tizenötezren vettek részt az I bike Budapest bringás felvonuláson a Magyar Kerékpárosklub és a Rendőrség becslése szerint. Kürti Gábor a szervezet elnöke forgalomarányos kerékpáros költségvetési keret létrehozását, a kombinált közlekedés népszerűsítését, biztonságosan kerékpározható pesti rakpartot, Rákóczi utat, Petőfi- és Szabadság hidat, és biztonságosan megközelíthető Lánchidat kért a leendő főpolgármestertől

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×