eur:
385.83
usd:
354.88
bux:
68331.03
2024. május 21. kedd Konstantin
Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium pirkadati fényekben a félidős kongresszusi választások előtti napon, 2022. november 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Ukrajna fellélegezhet - újból kap támogatást az Egyesült Államoktól

Az amerikai kongresszus megszavazta a régóta halogatott, 95 milliárd dolláros támogatási csomagot, amelyből a legnagyobb rész Ukrajnának és Izraelnek jut.

A republikánus többségű amerikai képviselőház szombaton megszavazta azt a 95 milliárd dolláros csomagot, amelyből Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtanak támogatást - közölte a Reuters. Több mint két hónapja a szenátus már jóváhagyta a törvényt.

Ám a törvényhozás alsó házában a republikánus képviselők - Donald Trump biztatására - mindeddig akadályozták a javaslat elfogadását. Azt akarták elérni, hogy a Kongresszua egyidőben tárgyalja az USA déli határainak megerősítését célzó pénzügyi csomagot a három ország katonai segélyezésével.

Ugyanakkor számos meghatározó amerikai politikus - Joe Biden elnöktől Mitch McConnellig, a szenátusi republikánus vezetőjéig -, arra szólította fel Mike Johnson képviselőházi elnököt, hogy ne halogassa tovább a szavazást, és terjessze elő a törvényjavaslatot. Johnson ezen a héten úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja 218-213 arányú republikánus többség akaratát és napirendre tűzi szavazását.

Emiatt saját párttársai Mike Johnson eltávolítását követelték. Ám - legnagyob meglepetésre - Donald Trump április 12-én támogatásáról biztosította Johnsont és egy csütörtöki, a közösségi médiában megjelent bejegyzésében azt mondta:

Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára.

A most jóváhagyott pénzügyi keret legfontosabb része az Ukrajnának szánt újabb, ezúttal 60,84 milliárd dollár. Ugyancsak jelentős összegek jutnak Izraelnek, valamint Tajvannak és szövetségeseinek az indiai-csendes-óceáni térségben is. A törvény azzal is fenyeget, hogy az USA betiltja a kínai tulajdonú TikTok közösségimédia-alkalmazást valamint a lefoglalt orosz vagyontárgyakat esetleges átruházzák Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×